Napokon imaju "sve u svome dvorištu"

Trgovine Krk Goranima olakšavaju svakodnevicu

Karolina Krikšić

Dolazili smo kod načelnika općina Gorskoga kotara i iznosili naše planove koje su oni podržavali. U suradnji s vlasnicima prostora uredili smo većinu prodajnih mjesta u Gorskom kotaru – Ravnu Goru, Mrkopalj, Moravice i Delnice, a slijedi adaptacija prostora u Skradu, navodi direktor Trgovina Krk Fanuko



RAVNA GORA  Nedavnim otvorenjem specijalizirane prodavaonice željezarije i građevnog materijala u Ravnoj Gori nastavljen je trend otvaranja poslovnica Trgovine Krk u Gorskom kotaru.


Prvi market otvoren je u veljači 2011. godine u Mrkoplju, a dva mjeseca kasnije i supermarket u Ravnoj Gori. Tijekom 2012. godine otvoreni su marketi u Skradu, Delnicama i Moravicama.


  Prema riječima direktora Trgovine Krk Dubravka Fanuka, glavni »krivci« za otvaranje niza trgovina, upravo su sami Gorani, radnici zaposleni u krčkom poduzeću, koji su ukazivali na mogućnosti preuzimanja privatnih dućana koji su se teško nosili s gospodarskom krizom.   – Tako je bilo i kad je učinjen iskorak u potpunoj adaptaciji prostora u Ravnoj Gori, budući da smo procijenili da bi u budućnosti Gorski kotar mogao biti kvalitetna turistička destinacija. Načelnici općina Gorskog kotara podržali su sve naše planove. U suradnji s vlasnicima prostora uredili smo većinu prodajnih mjesta u Gorskom kotaru – Ravnu Goru, Mrkopalj, Moravice i Delnice, a slijedi adaptacija prostora u Skradu, objašnjava Fanuko.    

Topla marenda


Naravno, otvorenje niza trgovina, značilo je otvaranje novih radnih mjesta. Riječ je o 30-ak Gorana zaposlenih u krčkim trgovinama na području Gorskoga kotara, no tijekom ljetne turističke sezone, taj broj raste budući da Trgovina Krk značajan broj nezaposlenih Gorana zapošljava na otoku Krku.




  I dok nekima Trgovine Krk rješavaju egzistencijalno pitanje, drugima uvelike olakšavaju svakodnevicu, a osvrćući se na protekle tri godine, načelnik općine Ravna Gora Anđelko Florijan posebno ističe gastro ponudu ravnogorskog supermarketa.


– U neposrednoj blizini supermarketa nalazi se drvna industrija s više od 300 radnika, a kojima, nema sumnje, mogućnost toplog obroka za marendu puno znači, ističe Florijan, a potvrđuju nam Aleksandra Jurčević i Marina Ivančić Krepenc koje smo po izlasku iz supermarketa zatekli, među ostalim, i s marendom u vrećici.  

  – Zadovoljna sam ponudom, raznolika je, a zadovoljna sam i time što smo sendviče zamijenile toplim obrokom, kaže nam Aleksandra, a Marina dodaje da im u Ravnoj Gori sada nedostaje još samo specijalizirana trgovina kozmetikom.



Ipak, kad je riječ o otvaranju novih prodajnih mjesta, direktor Trgovine Krk Dubravko Fanuko oprezan je s najavama.   – Naravno, osluškujemo tržište i ako se pojavi nešto interesantno bit ćemo spremni popričati na tu temu, no moramo biti svjesni situacije i vremena u kojem živimo, ali i činjenice da za funkcioniranje pojedinog prodajnog mjesta treba biti zadovoljeno više čimbenika, napominje Fanuko.


Impuls kvaliteti života


Iako glavninu živežnih namirnica nabavlja u Rijeci, gdje i radi, Zdravko Magdić ipak često navraća u ravnogorski supermarket.


  – Kupujem ovdje najosnovnije, a posebno me veseli što je sada ovdje moguće nabaviti i građevni materijal, govori nam Zdravko koji sa sinom Jakovom ipak nije mogao izaći iz trgovine bez – slaktiša.


  Unatoč nezavidnoj kupovnoj moći većine hrvatskih građana, čini se da su ovom goransko-otočnom suradnjom zadovoljne obje strane. I dok Gorani napokon »u svome dvorištu« mogu nabaviti sve što je jednom kućanstvu potrebno, odnedavno i niz artikala nužnih za (nado)gradnju, u Trgovini Krk zadovoljni su kako su prihvaćeni u Gorskom kotaru.


  – Nadamo se i da su kupci zadovoljni, u svim trgovinama rade domaći ljudi, a smatramo da smo dali pozitivan impuls kvaliteti života u Gorskom kotaru. Naime, sve trgovine su žile kucavice pojedinog mjesta, razlozi okupljanja, »čašice« razgovora, takva su naša prodajna mjesta i na Krku, u crikveničkom kraju, okolici Rijeke pa i u Gorskom kotaru, zaključuje Dubravko Fanuko.