Odgovor na prozivke

Svi goranski trupci idu u goranske pilane

Marinko Krmpotić

Problem je što su pilanarski kapaciteti u Gorskom kotaru trostruko veći od količine koju im mogu isporučiti Hrvatske šume, koje ne mogu prekoračiti propisan godišnji etat        



ZAGREB  Tvrdnje goranskog pilanara Josipa Muhvića vezane uz, po njegovom mišljenju, prekomjeran izvoz drva iz goranskih šuma u susjednu Sloveniju, na reakciju su nagnale Direkciju Hrvatskih šuma u Zagrebu iz čijeg smo ureda za odnose s javnošću dobili tekst u kojem se, uz konstataciju kako u potpunosti demantiraju sve navode Josipa Muhvića, kaže:


   »Hrvatske šume d.o.o. kroz svoje načine prodaje najprije namire domaće tržište, a izvoze se tek oni sortimenti za koje na domaćem tržištu nema interesa. U skladu s tim kako se mijenjaju prilike na domaćem tržištu, Hrvatske šume su u razdoblju od 2010. do 2013. smanjile izvoz trupaca s 8 posto na 2,32 posto, odnosno po godinama i količinama kako slijedi: 2010. g. izvezeno je 166.065 kubika trupaca, 2011. god. 138.378, 2012. god. 80.329 te 2013. god. 52.453 kubika. Izvoz ogrjevnog drva smanjen je s 20 posto na 16 posto, odnosno po godinama i količinama kako slijedi: 2011. god. izvoz ogrjeva iznosio je 520.433 kubičnih metara, 2012. god. 453.206 te 2013. god. 402.106 m3. Do 30. lipnja ove godine izvezeno je 66.277 kubika ogrjevnog drva. Ugovor s g. Muhvićem, kao i sa svim ostalim kupcima drvne sirovine u RH, potpisan je u prosincu prošle godine, kojeg se Hrvatske šume apsolutno pridržavaju i smatramo da Pilana Muhvić u tom pogledu nema razloga za nezadovoljstvo. Što se tiče navoda o »slovenskim kamionima za prijevoz, kao i unajmljenom hakeru za usitnjavanje grana«, isti nisu angažirani od strane Hrvatskih šuma, nego od strane naših kupaca«, stoji u odgovoru koji je upotpunjem i obrazloženjem vezanim uz smanjenje količine sirovine goranskim i ostalim pilanarima:


   »Problem instaliranih pilanarskih kapaciteta u Gorskom kotaru sastoji se u tome da su oni trostruko veći od količine koju im mogu isporučiti Hrvatske šume koje imaju propisan godišnji etat i ne mogu ga prekoračiti. Još jednom napominjemo da je drvna sirovina ograničena i da uslijed nikakvih okolnosti Hrvatske šume neće i ne mogu odstupiti od načela potrajnog, odnosno održivog gospodarenja šumama. Inače, svi trupci iz Gorskog kotara završe u pilanama Gorskog kotara i još se iz ostalih dijelova (podružnica Senj, Ogulin, Karlovac i Gospić) pilanama Gorskog kotara dopremi najmanje 50.000 kubika godišnje«, stoji u tekstu potpisanom s Odnosi s javnošću, Direkcija HŠ, Zagreb.