Velika nagrada otišla u Brod Moravice

”’Sretna kućica”: Najbolja hrvatska slikovnica

Marinko Krmpotić

Autorica Karmen Delač Petković okupila je oko sebe kvalitetne suradnike – tekst je za djecu prilagodila učiteljica Dijana Arbanas, lekturu i korekturu napravila je prof. i dipl. knjižničarka Sunčana Martinčević, grafički ju je uredila Melina Mikulić, a ilustracije su djelo književnika i strip-crtača Darka Macana



BROD MORAVICE » Kraj ove godine donio je izuzetno lijepu nagradu svima koji su uložili velik trud u objavljivanje slikovnice »Sretna kućica«. Naime, na sajmu knjige Interliber dodijeljena joj je nagrada za najbolju hrvatsku slikovnicu tiskanu 2014. Organizator natječaja je zagrebačka neprofitna organizacija »Knjiga u centru« koja svake godine dodjeljuje dvije nagrade za najbolju slikovnicu – jednu po izboru dječjeg žirija, a drugu po izboru odraslih. Ove su godine slikovnice ocjenjivali korisnici dječjeg odjela zagrebačke Knjižnice Vladimir Nazor – ogranak Kustošija, ukupno 241 dijete u dobi od pet do deset godina.


  


Edukativne igre


»Sretna kućica« kroz jednostavnu i djeci razumljivu priču te izuzetno kvalitetan crtež Darka Macana donosi istinitu priču o tome kako je nastala današnja zgrada čitaonice u selu Kuti, mjestašcu nedaleko Brod Moravica. Naime, tamo još od 1936. postoji knjižnica, a jedna od stanovnica tog mjesta vremenom je postala ugledna knjižničarka dr. sc. Karmen Delač Petković koja je s namjerom da mladima što više približi tu malu seosku knjižnicu koja je posebnost u hrvatskim, pa i europskim okvirima, osmislila na temelju istinitih događaja priču o montažnoj kućici koja umjesto nesretnog kraja završava u goranskim planinama gdje počinje njen novi život kao male i lijepe seoske knjižnice. Uz zanimljivu priču i odličan crtež, slikovnica nudi i niz zabavnih edukativnih igara koje razvijaju dječju kreativnost i moć zapažanja, a pravo iznenađenje slijedi na završnoj stranici, kad mali čitatelji saznaju kako je sve ispričano istina te kako, ako nagovore roditelje, mogu i otići upoznati »Sretnu kućicu« pri čemu im je priložena i karta kako bi autom mogli doći do mjestašca Kuti i male lijepe knjižnice.





– Slikovnica »Sretna kućica« mogla bi postati izvrstan suvenir Općine Brod Moravice i Turističke zajednice. Nadamo se da će je Brodmoravičani kao takvu prepoznati i da će slikovnica doživjeti još koje tiskano izdanje, možda i na stranim jezicima. Mr. sc. Snježana Ivanović, i sama knjižničarka, već je prevela tekst na engleski jezik, a radi se i na prijevodu na esperanto. Tako će ova jedinstvena slikovnica vjerojatno doživjeti i elektroničko izdanje. A »Sretna kućica« već sada živi svojim životom i putuje po svijetu pa je stigla do Češke, Cipra, Amerike…, kaže Karmen Delač Pretković.



   Autorica Karmen Delač Petković okupila je oko sebe kvalitetne suradnike – tekst je za djecu prilagodila učiteljica Dijana Arbanas, lekturu i korekturu napravila je prof. i dipl. knjižničarka Sunčana Martinčević, grafički ju je uredila Melina Mikulić, a ilustracije su djelo književnika i strip-crtača Darka Macana. Zanimljivo je da su svi, osim Macana, odradili svoj posao volonterski – kao dar Čitaonici.    Nakladnici su bili Hrvatska čitaonica sela Kuti i Ogranak Matice hrvatske u Viškovu, čija je članica Karmen Delač-Petković. Izdanje su financijski poduprli Općina Brod Moravice, Općina Viškovo i Primorsko-goranska županija, govori nam Karmen Delač Petković.    – Vrijednost ove edukativne slikovnice je u tome što se može višekratno koristiti.

  


Učenje humanosti


Roditelji, učitelji i odgojitelji mogu s djecom razgovarati o bojama, veličinama predmeta, osjećajima (kućica na svakoj stranici pokazuje drugi osjećaj), alatima (svaki majstor ima pripadajući alat), životinjskom i biljnom svijetu Gorskog kotara, smjeni godišnjih doba, prijevoznim sredstvima.      Slikovnica zapravo promiče volontiranje jer uči djecu čitanju, čuvanju knjiga, uči ih humanosti, radu, ustrajnosti i samoodricanju koje, na kraju, uvijek donosi plodove. Ne čudi stoga da su slikovnicu knjižničari, učitelji i pedagozi prepoznali kao vrlo kvalitetnu (uvrštena je u literaturu na Učiteljskom fakultetu u Gospiću), a sviđa se i roditeljima. Najviše se, ipak, sviđa djeci. Koautorica Dijana Arbanas je na temelju slikovnice osmislila scensku igru »Sretna kućica« u kojoj sudjeluju učenici OŠ Brod Moravice i s kojom su se višekratno predstavili publici, posljednji put u Brod Moravicama tijekom proslave desete obljetnice rada Županijskog bibliobusa. Tako je ovaj projekt, dobio i novu vrijednost izravnim uključivanjem brodmoravičkih školaraca, rekla je Karmen Delač Petković.


Čitaonica u Gornjim Kutima je jedinstvena ustanova u hrvatskim okvirima. Osnovala ju je 1936. godine grupa mještana kako bi suseljanima olakšala i oplemenila život u vrijeme velike ekonomske krize. Sami su skrbili o čitaonici, od nabave ogrjeva do kupovanja i posudbe knjiga. Čitaonica je uspješno svladala mnoge prepreke u radu, a i danas je vode volonteri, sada već unuci i praunuci osnivača. Uprava Čitaonice trudi se ne samo očuvati knjižni fond od preko 8.000 knjiga, već i organizirati zanimljiva kulturna događanja za mještane brodmoravičkoga kraja.