Goranska kiparska radionica

Skulpture povezuju umjetnost i turizam

Marinko Krmpotić

Međunarodno poznata manifestacija započela je prijemom lokvarskog načelnika Tonija Štimca za akademske kipare Tomu Gerića i Krešimira Roda, a predstavljanje radova će biti u petak, 6. lipnja 

LOKVE » Prijem i kava kod gradonačelnika za sudionike Goranske kiparske radionice, lijep običaj koji je prošle godine uveo Toni Štimac, novi načelnik Općine Lokve, nastavljen je i ove godine pa je prvi dan 35. saziva međunarodno poznate i priznate skulptorske manifestacije Goranska kiparska radionica počeo druženjem načelnika s predstavnicima manifestacije i umjetnicima koji čine ovogodišnji savez, akademskim kiparima Tomom Gerićem i Krešimirom Rodom.     U ime GKR nazočne je pozdravio predsjednik te ustanove Milutin Burić, najavivši kako će tijekom ovog tjedna Gerić raditi na skulpturama »Majka i dijete« i »Kornjača«, a Rod na skulpturi »Glava«. Mjesto rada bit će Lazac Lokvarski i pilana Embra čiji vlasnik Edo Cenčić godinama s puno razumijevanja i pažnje podupire rad GKR-a, dajući time velik doprinos opstanku ovog projekta čija umjetnička vrijednost daleko nadilazi lokalne okvire. Po završetku radova skulpture će, u skladu s tradicijom GKR-a, biti postavljene na različite lokacije.   

Od Kornjače do Glave




Tako će »Majka i dijete« svoje mjesto naći ispred OŠ Mrkopalj, »Kornjača« će biti smještena u malom parku skultura kod OŠ Rudolfa Strohala u Lokvama, a »Glavi« je namijeneno mjesto u parku u Skradu. Predstavljanje radova i otvaranje 35. saziva, najavio je Burić, predviđeno je za petak u 12 sati na splavi koja će na vožnju jezerom krenuti s prostora ispred starog motela Lokve. Umjetnike i njihova djela predstavit će povjesničarka umjetnosti Branka Arh, učenici OŠ Rudolfa Strohala priredit će prigodni program, a svi skupa potom će uživati u vožnji Lokvarskim jezerom, rekao je Burić. 


   Načelnik Toni Štimac posebno je istaknuo već 35 godina dugu tradiciju postojanja ove manifestacije naglasivši kako, uz nedvojben doprinos umjetnosti, ona za Lokvarce puno znači i na području turizma. »Još smo prošle godine odlučili kako ćemo pokušati svaki od vidikovaca na području Općine Lokve ukrasiti jednom skuplturom, a dio tih ideja već je i realiziran. Uz nastavak tih aktivnosti ovog ćemo ljeta, ponajprije zbog činjenice da je ledolom tijekom veljače znatno oštetio i neke od skulptura, brigu voditi i o njihovom pojačanoj zaštiti, a svakako ćemo cijeli fundus GKR-a koji postoji na našem području uključiti u projekt »Turizam iznad i ispod horizonta« kojom ćemo nastojati lokvarske zanimljivosti objediniti u zajedničku ponudu«, najavio je Štimac. Direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar predložila je da se uz vidikovce dio skulptura u budućnosti smjesti i uz neke od lokacija nedavno osmišljene Staze spilja. 


  Staza skulptura


Milivoj Diklić, tajnik GKR-a i Božidar Pleše koji je uz GKR od početka njena postojanja, podsjetili su na ideju o Stazi skulptura, projektu koji bi kroz svojevrsnu turističku kartu skulptura i prateći vodič predstavio sve do sada stvorene i na područje svih devet goranskih lokalnih samouoprava, kao i u Rijeku te Zagreb, postavljene skulpture te poželjeli što hitniju realizaciju te dokumentacije koja bi značila još veći spoj kulture i turizma jer bi potencijalnim posjetiteljima nudila upoznavanje i sa skulpturama i s Gorskim kotarom. 




   Druženju nazočan Tomo Gerić izrazio je oduševljenje do sada viđenim skulpturama koje vidi prvi put te predložio da se u proces stvaranja i postavljanja skulptura svakako uključe i pejsažni arhitekti, budući da svaka skulptura puni smisao dobiva tek u kombinaciji s prostorom u kojem se nalazi. Krešimir Rod, drugi sudionik ovogodišnjeg Saziva GKR-a, nije stigao na početak druženja kod načelnika, već je direktno s puta krenuo na posao, a što su dvojica eminentnih umjetnika učinili, provjerit će se moći u petak nakon otvaranja 35. saziva Goranske kiparske radionice.