ID:WOOD okupio 11 institucija partnera iz devet zemalja

Skradski PINS priveo kraju EU projekt: U Bruxellesu lakše do mreže novih partnera

Marinko Krmpotić

Tijekom realizacije projekta uspostavili smo suradnju s dvadesetak drvoprerađivačkih poduzeća, ponajprije s područja Primorsko-goranske i Vukovarsko-srijemske županije - navodi Danijel Bertović



SKRAD  Sljedeći će tjedan Bruxelles biti odredište velikog skupa sudionika međunarodnog EU projekta koji je pod nazivom ID:WOOD okupio 11 institucija partnera iz devet zemalja jugoistočne Europe, drvnih klastera tih zemalja te brojnih drvoprerađivačkih poduzeća.


   Cilj projekta bio je razvoj drvoprerađivaštva u jugoistočnoj Europi te omogućavanje iskoraka drvoprerađivača tog područja na nova tržišta, kao i mogućnost ulaska i suradnje drvoprerađivača ostalih dijelova EU na područje sadašnjih i budućih članova EU s područja jugoistočne Europe.


Službeni partneri ovog velikog međunarodnog projekta s hrvatske strane bili su Šumarski fakultet Zagreb, Hrvatski drvni klaster te Razvojna agencija PINS iz Skrada čiji su djelatnici brinuli o realizaciji projekta na području Hrvatske. Skup u Bruxellesu vrhunac je dosadašnjeg rada, govori Danijel Bertović, predsjednik Uprave PINS-a.   

Sredstva iz EU fondova


»Projekt je finaciran sredstvima EU kroz program Jugoistočna Europa i sufinanciran sredstvima Primorsko-goranske županije, a cilj je bio kroz suradnju drvoprerađivačkih poduzeća s istraživačkim i znanstvenim institucijama stvoriti što kvalitetnije mreže lokalnih partnera koji sada lakše mogu sudjelovati u korištenju sredstava raznih EU fondova koji se ne koriste u mjeri u kojoj je to moguće. Tijekom realizacije projekta uspostavili smo suradnju s dvadesetak drvoprerađivačkih poduzeća, ponajprije s područja Primorsko-goranske i Vukovarsko-srijemske županije. Svi oni pozvani su u Bruxelles i tamo će biti u prilici kroz aktivnosti tog velikog skupa pronaći eventualne poslovne partnere, predstaviti svoje mogućnosti i upoznati se s mogućnostima i ponudom drugih te se predstaviti velikom tržištu. Skup organiziramo uz financijsku podršku Ministarstva poduzetništva i obrta, a nadamo se prvim konkretnim projektima, odnosno suradnji naših drvoprerađivača s partnerima iz drugih područja EU«, govori Bertović koji ističe kako je najveći problem pri realizaciji dosadašnjeg dijela projekta bilo to što naši privrednici, zbog krize koja predugo traje i nesigurnosti vezane uz nabavu sirovine, ne žele ulaziti u kvalitetnija i dugoročnija ulaganja.   


Pozitivni učinci dosadašnjeg dijela realizacije ID:WOOD projekta, ističe Bertović, svakako su i u tome da je Hrvatski drvni klaster potpisao niz sporazuma o suradnji s drvnim klasterima iz nekoliko zemalja, točnije klasterima iz Austrije, Slovenije, Srbije te Bosne i Hecegovina.    »To je vrlo važno stoga jer ta suradnja može značiti pojačanu mogućnost izlaska naših drvoprerađivača na ta tržišta, a to je od velike važnosti jer je izvoz temelj poslovnog uspjeha i daljnjeg razvoja«, smatra Bertović.


Dizajn prozora




»Svi još čekaju da se makroekonomski uvjeti stabiliziraju, a pogotovo su pri tome skeptični ovi stariji i iskusniji poduzetnici koje je znatno teže nagovoriti na ulazak u projekte ovakve vrste. Vidi se to i iz odaziva na skup u Bruxellesu za koji su se, za sada, prijavili predstavnici Drvnog klastera te dva manja nedavno osnovana poduzeća iz Čabra. Naše poduzetnike najviše zanimaju mogućnosti EU sufinanciranja vezanih uz dogradnju i modernizaciju pogona njihovih poduzeća, a mi smo im pružili uvid u to na koji način je moguće kandidirati se za sredstva namijenjena toj svrsi. Neki od njih pokušat će se javiti na prve sljedeće natječaje za EU sredstva. Mi smo realizirali svoj dio posla, pomagat ćemo koliko je to moguće i dalje, ali sad je glavnina posla na njima. Vjerujem da će dobrih rezultata biti jer smo već uočili interes i ostvarili početne kontakte s potencijalnim poslovnim partnerima iz Austrije i Slovenije«, rekao je Bertović, najavivši kako projekt vezan uz pomoć domaćem drvoprerađivaštvu ide dalje i bit će nastavljen sljedeće godine prijavom na natječaje za EU sredstva namijenjena projektima vezanim uz dizajn prozora te razmjenu i zamjenu tehnologija.