Čelnik Uprave šuma Delnice

Saniran veći dio oštećene šume u Gerovu i Fužinama

Marinko Krmpotić

Dio oštećene šume na nekim područjima nećemo ni rušiti jer nam je cilj da vidimo može li se priroda sama obnoviti. Riječ je o onom drveću koje led nije srušio, ali je jako oštetio grane



DELNICE » Do kraja kolovoza radnici Uprave šuma podružnice Delnice od planiranih 477.344 kubika posjekli su 325.628 kubika što iznosi 68,22 posto i po tome su iznad prosjeka Hrvatskih šuma koji je krajem kolovoza bio 64 posto. Ispred UŠP Delnice samo je UŠP Osijek sa 72 posto realizirao plan sječe, ali je bitno istaći kako je njihov godišnji etast gotovo četiri puta manji od delničkog i iznosi svega 120.000 kubika. Ovi rezultati, napominje čelni čovjek UŠP Delnice dipl. ing Srećko Petranović, raduju posebno zbog toga što se početkom godine moralo ići u rebalans, odnosno povećati količinu sječe:


  »Početni plan bio je 416.000 kubika, ali smo zbog velikih šteta nastalih zbog ledoloma krajem siječnja i početkom veljače ove godine taj plan morali podići na 470 kubika pri čemu je povećanje bilo vezano isključivo uz drveće oboreno u elementarnoj katastrofi ledoloma. Naravno, to je značilo i rad u znatno težim uvjetima pa zbog svega toga moramo itekako biti zadovoljni ostvareni, tim više što ćemo, uvjeren sam, do kraja godine realizirati rebalansirani i povišeni plan sječe u cijelosti.


 


 Stali krajem kolovoza




Po našim procjenama za realizaciju plana potrebno nam je od 60 do 70 radnih dana i vjerujem da ćemo ih u naredna četiri mjeseca pronaći te da nas neće zaustaviti loše vremenske prilike«, govori Petranović koji je komentirao i činjenicu da su krajem kolovoza radovi u šumi stali. Riječ je, ističe Petranović, o jednostavnoj činjenici da se stati moralo zbog velikih količina zalihe:



»Isporuka sirovine prema goranskim pilanarima ide po potpisanim ugovorima i tu nikakvih poteškoća nema. Naravno, oni bi željeli puno veće količline, ali za to im treba dozvola i odluka Uprave. Ta bi se veća količina mogla dogovoriti aneksom ugovora, ali dogovora njih i uprave poduzeća, a ne volje i želje nas goranskih šumara.«, rekao je Petranović.



  »Dobru sječu, na žalost, pratilo je i gomilanje zalihe koje trenutačno imamo nešto više od planiranog, točnije 120.000 kubika. Zbog toga smo, s ciljem da ne stvaramo nove zalihe, morali malo zastati. No, vjerujem da ćemo uskoro iznova krenuti, tim više što nam je Uprava društva omogućila da preko javnih poziva i prodaje po odluci prodamo oko 60.000 kubika i nadamo se da će te zalihe kupci što prije preuzeti u potpunosti što će nam otvoriti prostor za nove količine sirovine, odnosno nastavak proizvodnje što je bitno i zbog vremenskih uvjeta koji su u drugom dijelu godine, točnije od jesenskih mjeseci, uvijek teži za rad«, ističe Petranović koji na upit u kolikoj su mjeri šume očišćene od posljedica ledoloma kaže:


 


 Nedovoljno zelenila


»Veliki dio do sada posječenih drva je iz područja zahvaćenih ledolomom, a znatan dio je i iz redovne proizvodnje. U osnovi smo zadovoljni količinom i tempom rada na područjima koja su zahvaćena ledolomom. Najviše smo se angažirali na području Gerova i Fužina i tu smo učinili puno, pogotovo na području Gerova gdje smo sanirali veliki dio oštećenih površina i očistili šumu kako smo i željeli. Sljedeći je korak na tim područjima briga o obnovi, odnosno podizanje novih sastojina u što ćemo krenuti već ove jeseni.«, najavljuje Petranović koji pojašnjava i one dijelobve šume koji nisu dirani, iako je očigledno da su jako stradali:


  »Dio oštećene šume na nekim područjima nećemo ni rušiti jer nam je cilj da vidimo može li se priroda sama obnoviti. Riječ je o onom drveću koje led nije srušio, ali je jako oštetio grane, pogotovo pri vrhu. Ovog proljeća to je drveće, usprkos svim tim oštećenjima, prolistalo pa smo odlučili pustiti ta stabla kako bi vidjeli može li doći do samoobnove. Naravno, stanje je i dalje teško. Šuma ne izgleda dobro, kroz nju se vidi, zelenila nema dovoljno. Ipak, pričekat ćemo do proljeća i vidjeti kako je tekao proces regeneracije. Ako boljitka ne bude, morat ćemo i to rušiti.«, rekao je Petranović.