Sindikalist proziva zbog niza propusta pri utvrđivanja viška radnika u HŽ Cargu

Radnici za otkaz birani na diskriminirajući način

Biljana Savić

Šef Kosanović derogirao je odredbe ZOR-a i zadržao radnike s manje godina staža i života te boljeg socijalnog statusa od otpuštenih, samo zato što su bili hrvatski branitelji. Kažu da su pregledači vagona nepotrebni, a onda su postavili druge na to mjesto. Zadržani su čak oni s alkoholom u krvi, kaže Ružić



RIJEKA  Nakon što je poslije 32 godine staža 46-godišnji samohrani otac Predrag Kosijer iz Gornjih Vučinića ostao bez posla u tvrtki HŽ Cargo d.o.o., zajedno s četvoricom svojih kolega, pregledača vagona u Lokvama, oglasio se i predsjednik sindikata radnika HŽ-a Bruno Ružić.


Podsjetimo, koincidencija ili ne, sva petorica su Srbi, a ispostavilo se da vodu ne drži obrazloženje da su višak jer su na njihova mjesta došli drugi radnici koji putuju iz udaljenijih krajeva, pa su time veći trošak za tvrtku.


– Za provođenje nove organizacije i utvrđivanje tehnološkog viška radnika, u regionalnom području HŽ Cargo zapad zadužen je šef regionalnog područja Milan Kosanović. Pored propusta koje je napravila uprava HŽ Carga jer se nije savjetovala s Radničkim vijećem prije donošenja odluka o listama tehnološkog viška, a one su tehnički ništavne, Kosanović je učinio niz propusta pri utvrđivanju viška radnika, zanemarujući propisane kriterije Zakona o radu i kolektivnog ugovora.   


– Svi oštećeni radnici podnijeli su zahtjeve za zaštitu prava na odluke o poslovno uvjetovanom otkazu, na koje nitko od njih nije dobio odgovor, pokrenuti su i postupci mirenja, ali mirenje, kako stvari stoje, neće biti održano. Budući da se poslodavac prema radnicima odnosi krajnje nekorektno, radnici su prisiljeni sudskim sporovima dokazivati svoje radno pravo. Vidjet ćemo što će reći sud, zaključuje Bruno Ružić.





(Ne)potrebni pregledači


Kosanović je svojim postupcima pogodovao određenim radnicima na štetu drugih i to na više načina, kaže Ružić, i pojašnjava da je Kosanović radnicima na radnim mjestima pregledača vagona – Željku Capanu, Vladimiru Buliću, Marijanu Pošmugi, Predragu Kosijeru, Nikoli Trkulji i Željku Jezdiću – uručio poslovno uvjetovane otkaze ugovora o radu iz razloga što imaju manje staža u odnosu na radnike koji imaju status hrvatskog branitelja.    – Tim se činom Kosanović diskriminatorski ponio prema radnicima koji nemaju status hrvatskog branitelja, derogirao je odredbe ZOR-a i ostavio na radu radnike s manje godina staža, manje godina života i boljeg socijalnog statusa od onih koje je otpustio, samo iz razloga što su ovi bili hrvatski branitelji. Odredbe Zakona o radu su za sve radnike, bez obzira imaju li ili nemaju status hrvatskog branitelja i taj status nikako ne može biti presudan kriterij za utvrđivanje viška radnika. Posebno je zanimljivo što je novom organizacijom predviđen prestanak rada pregledača vagona u kolodvoru Lokve, a usprkos tome danas danas na istom kolodvoru rade pregledači vagona. Dakle, ovoga mjeseca imenovanim radnicima uručeni su otkazi jer poslodavac navodno nema potrebu za pregledačima na kolodvoru Lokve i suprotno odredbama kolektivnog ugovora poslodavac im je zabranio da odrađuju otkazni rok. Istodobno je u isti kolodvor na rad doveo druge radnike, a nekima od njih plaća i dnevnice jer rad obavljaju više od 30 kilometara udaljeni od kuće. Na taj način uprava čini dodatne troškove.   

Alkohol nebitan faktor


I još nešto – kolektivnim ugovorom utvrđeni su kriteriji za utvrđivanje viška radnika, među kojima je sklonost prema konzumaciji alkohola, a za vrijeme utvrđivanja tehnološkog viška radnika i prije toga, barem je kod dvojice radnika pregledača vagona izmjerena prisutnost alkohola, ali oni nisu utvrđeni viškom.


Zašto se Kosanović nije transparentno držao kriterija prilikom utvrđivanja viška radnika i zašto je pogodovao određenim radnicima na štetu drugih, trebate pitati osobno njega, a on će to zasigurno trebati pojasniti i nadležnim tijelima od kojih oštećeni radnici očekuju adekvatnu reakciju – kaže Ružić i navodi da je Sindikat radnika Hrvatskih željeznica osigurao oštećenim radnicima zastupanje odvjetnika i svu ostalu tehničku pomoć da bi ostvarili pravo na rad koji im je, kaže Ružić, oduzeo Kosanović.