Zaposlenici tvke u Brodu na Kupi pozvali policiju i novinare

Radnici spriječili odvoženje strojeva iz pogona “Azelije IT”

Marinko Krmpotić

Jedan djelatnik slučajno je primijetio kamion koji nije imao po što doći, osim po strojeve koji su nakon proglašenja stečaja i prestanka rada ostali u pogonu i dio su, po mišljenju radnika, stečajne mase



BROD NA KUPI Nakon Gerova i Čabra novi sukob radnika i poslodavaca na području Gorskog kotara jučer smo zabilježili u Brodu na Kupi gdje je troje od šest još uvijek uposlenih djelatnika poduzeća »Azelija IT« d.o.o. vlastitom nazočnošću zapriječilo odvoženje strojeva iz kruga poduzeća te pozvalo policiju i novinare kako bi spriječili, po njihovom mišljenju, nezakonit pokušaj izvlačenja dijela imovine.


U trenutku našeg dolaska Ozren Smrečinski, vlasnik »Azelije IT«, razgovorao je s inspektorom iz Policijske postaje Delnice, a radnici koji su nas pozvali stajali su pred ulazom u krug poduzeća koje se posljednjih godina bavilo prodajom drvenih kuća.


Miro Jakovac, predstavnik radnika, rekao nam je kako je jedan djelatnik slučajno primijetio dolazak velikog kamiona koji nije imao po što doći, nego po vrijedne strojeve koji su nakon proglašenja stečaja i prestanka rada ostali u pogonu i dio su, po mišljenju radnika, stečajne mase.





Za stav smo, netom po završenom razgovoru s predstavnicima policije, zamolili i vlasnika Ozrena Smrečinskog, ali on do daljnjega nije želio davati izjave. Štoviše, smatrao je i sugerirao da nema smisla ništa pisati ni objavljivati u medijima sve dok se ne utvrdi tko je u pravu, on ili radnici.



   – Odvoženje tih strojeva, kao ni druge imovine, ne želimo dozvoliti jer smatramo da se sukladno zakonskim odredbama nama najprije trebaju isplatiti dugovi te stečaj privesti kraju i tek nakon toga bit će jasno tko i kako može raspolagati imovinom poduzeća koje nije ispunjavalo svoje obveze prema nama uposlenicima. Gazda tvrdi da su strojevi njegovi te da na njihovo premještanje ima pravo, a mi smatramo da to nije u redu jer nam duguje minimalno tri plaće. Zato ne želimo dozvoliti odvoženje tih strojeva i ostale imovine i o svemu smo obavijestili policiju i predstavnike Sindikata trgovine čiji smo članovi. Riječ je o tri-četri novija stroja čija vrijednost nije mala i čijom prodajom bi se sigurno mogao namirtiti dio dugova, smatra Jakovac koji je odgovorio i na naš upit zašto je došlo do zahtjeva radnika za pokretanjem stečaja.


   – Solidno se u ovom poduzeću radilo i proizvodilo drvene kuće sve do pred godinu dana kada je, nakon smrti starog gazde, suvlasnica ovog poduzeća otpustila većinu od dvadesetak radnika ostavivši nas samo šest u proizvodnji. Sve je bilo u redu do ožujka ove godine kad je plaća počela kasniti i ubrzo je postalo jasno da novaca nema pa smo tijekom ljeta donijeli odluku o pokretanju stečaja što je i učinjeno 1. kolovoza od kada smo u postupku stečaja, rekao je Jakovac dodavši da su na reakciju bili prisiljeni i zbog loših iskustava pri preuzimanju poduzeća pred nekoliko godina kada novi vlasnik, danas pokojni, nije isplatio dugove od šest plaća koliko je radnicima trebao isplatiti prilikom preuzimanja poduzeća.


   Nadležne institucije trebale bi pravorijek donijeti vrlo brzo pa će se znati odlaze li strojevi iz zamrlog brodokupskog pogona ili će ući u stečajnu masu kojom će se pokušati namiriti dio dugovanja radnicima.