Nastavak štrajka u Finvestu

Predstečajna nagodba je farsa, radnici traže stečaj

Marinko Krmpotić

Šezdesetak uposlenih u pogonu namještaja u Čabru nastavlja prije mjesec dana započeti štrajk, sve dok im se ne isplate sve plaće ili ne proglasi stečaj s preustrojem. Na skupu nije bilo nikog iz Uprave, no prozivao se Željko Erent koji, tvrde radnici, pokreće građevinski biznis



ČABAR » Unatoč zahtjevu čelništva Finvest corp d.o.o. o predstečajnoj nagodbi, šezdeset i dvoje uposlenih u Finvestovom pogonu namještaja u Čabru nastavlja pred gotovo mjesec dana započet štrajk, a jedine dvije mogućnosti koje bi uvjetovale promjenu njihove odluke su ili isplata svih zaostalih plaća uposlenima, ili proglašavanje stečaja, zaključili su jučer radnici ovog pogona pri susretu s Tomislavom Kišom, tajnikom Novog sindikata koji ih je obavijestio o trenutačnom stanju vezanom uz njihove zahtjeve i stavove čelništva Finvesta.


   Radnici, očigledno je, ne vjeruju više ni u kakva obećanja i najave. Sve što traže je isplata novca koji su svojim radom i zaradili. Ajka Malnar, jedna od radnica, rekla nam je da joj u cijeloj priči nije jasno samo to kako Željko Erent, predsjednik Uprave Finvesta, može u ovakvoj situaciji kad ljudi više od osam mjeseci nisu primili plaću pokretati vlastitu građevinsku firmu: »Navodno ni on nije primio plaću sedam-osam mjeseci pa me zanima kako onda ima novaca za otvaranje svog poduzeća«, pita Ajka Malnar, a Violeta Potočnik, koja punih 18 godina radi u pogonu namještaja i spada u red onih koji već osam mjeseci nisu primili plaću, govori da opstaje samo zahvaljujući suprugu koji radi u Sloveniji. Slične su i priče svih ostalih radnika ovog pogona u kojem strojevi miruju, gotovi primjerci namještaja obučeni u zaštitne prevlake čekaju eventualnu otpremu, a umjesto rada uposlenici podijeljeni u dvije skupine dežuraju u pogonu čvrsto riješeni da se izbore za svoja prava.   

Kršenje zakona


Sad im je u toj borbi prepreka zahtjev za predstečajnom nagodbom koji je podnio Finvest i koji, istaknuo je Tomislav Kiš obraćajući se radnicima, predstavlja čistu zlouporabu sustava predstečajne nagodbe: »Takvi zahjevi, kao i naš zahtjev za stečaj, moraju udovoljavati točno određenim zakonskim uvjetima.



Buru nezadovoljstva među radnicima izazvao je i dio teksta iz Finvest Corpovog zahtjeva za predstečajnu nagodbu u kojem čelništvo poduzeća navodi da je trenutačna blokada vezana uz 98 milijuna kuna duga: »Pred mjesec dana servirala nam se priča o dugu od 20 do 25 milijuna kuna, a sad je to odjednom 98 milijuna. Kako je to moguće i što je prava istina?«, bila su pitanja na koja jučer radnicima nitko nije mogao odgovoriti jer iznova nikoga od čelnika nije bilo.





Finvestov zahtjev za predstečajnu nagodbu ne ispunjava te uvjete, ali ga je gospođa Zvonimira Orešić Jagunjak, predstavnica nadležnih institucija, ipak potpisala pa stoga tražimo razgovor s ministrom financija jer je očigledno riječ o kršenju zakona. Iako u njenom rješenju piše da na tu odluku ne postoji pravo žalbe, mi želimo o svemu izvijestiti javnost, ministra i nadležne institucije, a ukoliko se pred vama pojave čelnici Finvesta i traže od vas da radite jer ste u predstečajnoj nagodbi, nemojte im vjerovati jer takva odluka još nije donesena.   

Zainteresirani ulagači


Savjetovao bih vam i to da ne prihvatite ponudu o isplati plaće ili dvije jer bi to moglo biti samo zavaravanje i otezanje u želji da vam se ne isplati cjelokupni dug«, rekao je Kiš radnicima koji su prihvatili te savjete, nastavit će štrajkom borbu za svoja prava, a moguć je i odlazak na prosvjedni skup u Zagreb.


   Po Sindikatu i radnicima stečajni postupak s preustrojem, za koji su poslali zahtjev, jedina je mogućnost rješavanja ove situacije: »U stečajnom postupku radnici bi sigurno dobili tri plaće i jednu trećinu otpremnine od Agencije za potraživanja, a uz to postoji i mogućnost zainteresiranih ulagača spremnih da nastave posao u ovom pogonu te zadrže većinu radnika. Suprotno tome predstečajna nagodba samo će ljudima koji su već pomalo gladni na leđa natovariti dodatnih 45 dana čekanja, a neshvatljivo je da je Finvestov zahtjev, koji je više esej no službeni dokument, prihvaćen od strane nadležnih institucija«, rekao je Kiš.