Na prosvjed u Zagreb

Oko 600 Gorana prosvjedovalo na Markovu trgu, peticija uručena potpredsjednici Sabora

Bojana Mrvoš Pavić

»Razmotrite inicijativu vezanu za promjene koje će se dogoditi Goranima i Gorskom kotaru s promjenama zakona o brdsko-planinskim područjima i regionalnom razvoju, jer to znači da Gorski kotar gubi 27 milijuna kuna nenamjenskih sredstava na godišnjoj razini«, apelirao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević



DELNICE Nezadovoljni zbog ukidanja zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa šestotinjak stanovnika Gorskog kotara u srijedu je održalo mirni prosvjed na Markovu trgu, a potpredsjednici Hrvatskog sabora Dragici Zgrebec uručili su peticiju »Za spas Gorskog kotara« koju je potpisalo 11.000 Gorana.


»Razmotrite inicijativu vezanu za promjene koje će se dogoditi Goranima i Gorskom kotaru s promjenama zakona o brdsko-planinskim područjima i regionalnom razvoju, jer to znači da Gorski kotar gubi 27 milijuna kuna nenamjenskih sredstava na godišnjoj razini«, apelirao je gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.


Time se, ustvrdio je, dovodi u pitanje osnovno financiranje javnih potreba u kulturi, socijali i sportu, a bit će upitni i asistenti u nastavi te oni koji se brinu o djeci u produženom boravku.




»Želimo da se shvati i prepozna da je Gorski kotar posebna mikro-regija u kojoj je vrlo teško živjeti, a nitko nije u kreiranju promjena uvažio našu nadmorsku visinu te vodio računa koliko je teško organizirati život na velikom prostoru Gorskog kotara, kao ni specifične mikroklimatske uvjete«, rekao je Knežević.


Od čega da živimo, pitali su se Gorani ispred zgrade Hrvatskog sabora. Naš temeljni resurs su šume i vode, gdje državno poduzeće ostvaruje stotine milijuna kuna gospodareći tim resursom, a Gorani od toga nemaju ništa, poručeno je potpredsjednici Zgrebec.


Ona im je pak obećala da će zastupnici prepoznati koliko su i u kojem kraju otežane mogućnosti razvoja života. »Mi ćemo kroz raspravu o zakonu o reginalnom razvoju, zakonu o brdsko planinskim područjima i zakonu o područjima posebne državne skrbi razmotriti inicijativu i maksimalno Goranima izaći u susret, u skladu s propisima Europske unije«, kazala je Zgrebec.


“Želite li živjeti u bogatoj laži na 700 metara nadmorske visine?”, ili “Gorski kotaru, hvala ti i vječna ti slava” samo su neki od transparenata koje su Gorani ponijeli u Zagreb i kojima žele poručiti kako će uskraćivanje državnog novca za njih značiti samo daljnje propadanje i devastaciju Gorskog kotara.


Gorani su jutros prema Zagrebu krenuli u deset autobusa, i to iz raznih goranskih naselja kako bi sudjelovali na prosvjednom skupu na Markovom trgu.


Prvo okupljalište goranskih prosvjednika bilo je odmaralište Tifona u Ravnoj Gori gdje je prispjelo sedam autobusa – četiri iz Delnica, jedan iz Skrada te dva u kojima su bili predstavnici Ravne Gore i Fužina, odnosno Lokava i Mrkoplja. Nakon okupljanja krenulo se prema Vukovoj Gorici gdje su ih čekala još tri autobusa – dva iz Vrbvskog i jedan iz Brod Moravica.


Zbog ukidanja zakonskih pogodnosti za brdsko-planinska područja nekoliko je saborskih klubova u srijedu zatražilo stanku usred plenarne rasprave o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna.