Pomoglo bi mu oživljavanje skijališta?

Obnovljeni hotel “Jastreb” u Begovom Razdolju propada – zatvoren

Marinko Krmpotić

Prije četiri godine obnovljen i preuređen hotel goste ne prima – iako bi to itekako mogao – samo zato što je dio nekada velikog poduzeća HOC Bjelolasica koje je u stečaju, a taj je stečaj uništio i ono dobro što je u tom poduzeću bilo, između ostalog i hotel »Jastreb«



BEGOVO RAZDOLJE  U odnosu na prethodne godine ovog je ljeta Begovo Razdolje poprilično pusto, a nedostatak turista i posjetitelja uočljiv je golim okom već po dolasku u mjesto budući da odmah u oko pada činjenica da inače uvijek puno parkiralište ispred hotela »Jastreb« sada zjapi prazno. Razlog toj neugodnoj praznini je jednostavan – hotel ne radi. A razlozi zbog kojih su najvećem goranskom hotelu zatvorena vrata tipično su hrvatski, što znači da u sebi nose svu silu nelogičnosti, nesposobnosti, krivih procjena i tko zna čega još sve ne. Naime, pred četiri godine obnovljen i preuređen hotel goste ne prima – iako bi to itekako mogao – samo zato što je dio nekada velikog poduzeća HOC Bjelolasica koje je u stečaju, a taj je stečaj uništio i ono dobro što je u tom poduzeću bilo, između ostalog i hotel »Jastreb«.


   Požar na požar


Podsjetimo, Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica zamišljen je prije dvadesetak godina kao središnje mjesto priprema hrvatskih sportaša. Smještaj u planini, na nadmorskoj visini idealnoj za pripreme gotovo svih vrsta sportova, kao i mogućnosti gradnje različite sportske infrastrukture, obećavali su puno, ali uskoro se ta lijepa priča razvodnila i HOC Bjelolasica nikada nije postao ono što je mogao i trebao postati. Umjesto toga poslovanje je bilo sve gore i gore, a vrhunac negativnosti bila su dva požara – prvi koji je pred nekoliko godina uništio glavni objekt na samoj Bjelolasici te drugi koji je prošle godine do temelja uništio poznati restoran Sabljaci u Ogulinu, objekt koji je također bio u vlasništvu HOC-a. Nakon svih tih zbivanja proglašen je stečaj, a to je značilo zatvaranje i prestanak rada svega što je još bilo dio HOC-a Bjelolasica, ponajprije Hotela »Jastreb« koji je sve do zatvaranja radio bez poteškoća i stalno imao dovoljan broj gostiju.  


   Izbjeći kolaps


Da turistički kolaps ne bi bio potpun u Općini Mrkopalj odlučili su pokušati, ako ništa drugo, osposobiti za sljedeću zimsku sezonu postojeće skijalište. Naime, za korištenje područja na kojem se skijalište nalazi Hotel »Jastreb« donedavno je vlasnicima plaćao korištenje i taj je način rada bio uspješan do 2009. godine kad su počele poteškoće oko plaćanja korištenja. U Općini Mrkopalj spremni su kroz razgovore sa vlasnicima zemljišta iznova omogućiti rad skijališta, najavljuje načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić.




  – Obnova rada skijališta jedini je način na koji mi možemo pomoći u cijeloj ovoj priči. Skijalište je 1978. godine uredila tadašnja Šumarija Mrkopalj i godinama se koristilo tako da se ljudima na člijem se zemljištu nalazi plaćalo pravo služnosti. Pokušat ćemo to iznova dogovoriti i vjerujem da će to odgovarati svima jer bi rad skijališta značio da bi zimi mjesto opet živnulo i da bi bilo koristi od turizma, a rad skijališta svakako bi bio i plus za potencijalne kupce hotela, govori Padavić naglašavajući da je konačna odluka ipak na vlasnicima zemljišta, a Općina je spremna ući u taj posao ako bude volje kod njih.


   Želi i Županija


Uz Općinu Mrkopalj, kako neslužbeno saznajemo, spremna je pomoći i Primorsko-goranska županija, odnosno županijsko-gradsko poduzeće Goranski sportski centar koje je i registrirano za tu vrstu djelatnosti. Ima i iskustva s istovrsnim poslovima na Platku, a nedavno je sa Općinom Mrkopalj i Komunalnim poduzećem »Mrzle drage« sudjelovalo i u uređenja skijališta na Čelimbaši. Da li je oporavak »Jastreba« moguć kroz obnovu skijališta pokazat će budućnost, ali trenutalno se čini da je pokretanje rada najvišeg goranskog skijališta jedina preostala slamka na kojoj visi turizam Begova Razdolja u kojem uz puno truda i rada djeluje još nekoliko objekata i iznajmljivača, ali bi svima njima bilo puno lakše i bolje kad bi radilo skijalište i hotel »Jastreb«.


____________________________________


Sramota da ovo propada     I gosti Begova Razdolja žale za »Jastrebom«. Pri našem posjetu najvišem goranskom naselju naišli smo na dio rovinjske obitelj Fornazar (Tanja, Marisa i mali Vito) koja ima vikendicu u Begovom Razdolju već četiri godine.   – Tada je sve bilo puno gostiju, a danas nigdje nikoga. Sramota je da hotel koji je dobar i u kojem smo pred tri godine čekali Novu godinu ne radi, a u dobrom je stanju. Općenito, sramota je da ovo mjesto propada, a ima takve turističke potencijale da je grijeh ne koristiti ih. Propada žičara i skijalište, nitko ne ide na ove šetnice i livade. Treba samo raditi i biti kreativan jer svako godišnje doba nudi velike mogućnosti, od gljiva i šumkih plodova pa do ljetnog odmora, zimske sezone. Takvim odnosom svi bi bili na dobitku, a sada su svi na gubitku, ističu Fornazarovi.  

____________________________________


Interesa ima, ali…     Nedvojbeno je da bi »Jastreb« mogao raditi i danas. Uostalom, u najboljim godinama ovaj je objekt bilježio 10.000 noćenja, a u trenutku zatvaranja krajem prošle godne brojne rezervacije preusmjerene su na ostale goranske smještajne objekte. Onih koji su se zanimali za mogućnost boravka u »Jastrebu« bilo je i ovog proljeća i ljeta, ali na žalost, do kraja stečaja ništa od toga. Kako će i kad stečaj završiti potpuno je neizvjesno, a isto je tako neizvjesno hoće li se naći kupac dobro uređenog i mnogima dragog hotela zbog čijeg je zatvaranja u Begovom Razdolju bitno opao broj turista.