Vodeni udari uništavaju obalu

Neobuzdana rijeka: Kupa sve bliže kućama u Dolušu

Marinko Krmpotić

Kuća obitelji Jakovac udaljena je 50-ak metara od Kupe, i to baš na »zavoju« pa tu voda još jače udara u obalu i nagriza je. Tako je rijeka već »pojela« dio njiva obitelji Jakovac, a došla je i do voćaka davno posađenih daleko od obale. Sanacija je zahtjevna pa je pitanje kada će se Hrvatske vode latiti tog problema



DOLUŠ Pišući u kolovozu ove godine o problemima koje svojim širenjem rijeka Kupa u sve većoj mjeri pričinja obitelji Jakovac koja živi u Dolušu, malom naselju smještenom uz samu Kupu, na području Općine Brod Moravice, najavili smo kako će, ne dođe li do neke reakcije, stanje biti sve gore i gore.


Naime, Toni i Fanika Jakovac žive u prekrasnoj kući udaljenoj pedesetak metara od Kupe koja baš na tom dijelu u obalu udara pojačanom snagom zbog toga što njeno korito tu čini jedan oveći zavoj pa voda koja dolazi iz smjera Broda na Kupi prije ulaska u taj zavoj dodatnom snagom udara u obalu prije no što »uhvati« novi smjer.


Višegodišnji udari Kupe polako su počeli nagrizati obalu i to upravo na onom dijelu gdje su smještene njive obitelji Jakovac na kojima uzgajaju povrće. Štoviše, ove godine stanje je još gore jer je ljeto bilo vrlo kišno, razina Kupe uopće nije padala i uz samu obalu lako su uočljive posljedice ove vrlo kišne godine. 

Jabuke »odšetale«


»Nije ovo problem od jučer. Da je stanje ozbiljno, vidi se golim okom, a na njega upućuje i činjenica da su stabla jabuka, koja je sadio još moj otac, sad smještena uz samu obalu. Prije nekoliko desetljeća ona su bila dobrih desetak metara od obale i otac ih je sadio da bi ih koristio, a ne da bi mu propale jer su preblizu obali. Zbog tog laganog približavanja Kupe cesti i našoj kući, mi na znatnom dijelu terena uz Kupu više ništa ne sadimo jer nas je strah tamo ići traktorom, a tu nije dobro bilo što zasaditi jer se zaista može dogoditi da jednog dana taj dio jednostavno »sklizne« u rijeku. Uz nabujalu Kupu, ove godine problem nam predstavljaju i brojni potoci koji su se cijele ove kišne godine slijevali s okolnih planina, dodatno otežavajući stanje. Naravno, obratili smo se nadležnima u Hrvatskim vodama koji su obećali da će nešto učiniti, ali su trenutno zauzeti sanacijom stanja oko izvorišta gdje je ledolom koji je pogodio i ovaj dio Gorskog kotara u veljači načinio velike štete. Nadamo se da će Hrvatske vode nešto i učiniti jer je stanje sve teže i teže, a što vrijeme više prolazi, bit će još teže«, govori Toni Jakovac. 


  Na terenu nije teško uočiti potvrdu njegovih riječi. Usamljeno stablo jabuke smješteno uz samu obalu koja se strmo obrušava prema Kupi svjedoči o tome da je nekada tu bilo barem još desetak metara obale koju je voda proteklih desetljeća »pojela«. 

Nestaje i otok




Uz samu obalu vidljivo je po svježoj zemlji kako se centimetar po centimetar obalnog pojasa polako urušava u Kupu koja na tom mjestu prilično huči i stvara virove mijenjajući smjer. Štoviše, tridesetak metara udaljeni, još u 19. stoljeću izgrađen umjetni otok koji je trebao služiti za prijevoz tereta Kupom, također sve više nestaje pod udarima rijeke, čime nestaje jedan od zanimljivijih spomenika prošlosti ovoga kraja. No, bitnije od toga je da polako, ali sigurno Kupa ovdje ugožava ljudsku imovinu i nedvojbeno je da bi nešto trebalo učiniti prije no što bude prekasno.


  Naravno, nije riječ o jednostavnim i financijski nezahtjevnim zadacima pa ni sanacija neće biti jednostavna. Iz Hrvatskih voda obećali su na naš upit odaslan mailom odgovoriti što prije pa ćemo i njihov službeni stav objaviti čim njihov odgovor stigne.