Slovensko-hrvatska suradnja najmlađih

Igra bez granica: Ručice i mašta od drva izrade svašta

Marinko Krmpotić

Riječ je o međunarodnom projektu kojemu je cilj da djeca iz susjednih krajeva dvaju država od malih nogu uspostavljaju kontakte, a kroz izradu igračaka od drva da izraze kreativnost, druže se, upoznaju jezik, ali i steknu svijest o potrebi zaštite prirode



GEROVO » Stodvadesetak djece predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovne škole s područja Gerova, Čabra, Tršća i Prezida te susjednog slovenskog mjestašca Stari Trg ob Kolpi jučer je u Gerovu provelo zanimljivo prijepodne tijekom kojeg su se kroz igru i stvaralaštvo dodatno zbližili i upoznali. Riječ je o međunarodnom slovensko-hrvatskom projektu koji se pod nazivom »Izdelamo si igračo/Izradimo si igračku« realizira već nekoliko godina, a temeljni cilj mu je da djeca iz susjednih krajeva ovih dvaju država od najranijih dana uspostave kontakte te kroz igru u kojoj je glavni cilj sam sebi izraditi igračku od drva, izraze ne samo kreativnost već podignu i razinu svijesti o potrebi zaštite prirode te nauče uživati i živjeti s prirodom.


  


Igračke od otpadaka


Kako se taj plan s papira prenosi u realnost, moglo se vidjeti pri jučerašnjem druženju kojeg su u gerovskoj osnovnoj školi organizirale djelatnice Dječjeg vrtića »Bubamara« i na kojeg se odazvalo 47 malih Slovenaca i Slovenki praćenih sa šest odgojiteljica, a ugostili su ih nešto brojniji mali Gorani i njihove tete i nastavnice.





Naravno, dosadno nije bilo nikome, a da sve ide kako treba brinule su se njihove tete i nastavnice kojima ništa nije bilo teško pa je uskoro svaki stol imao svoje igračke koje su se s ponosom pokazivale svima koji su ih željeli vidjeti. Sonja Jozelj, direktorica škole u Starom Trgu ob Kolpi naglasila je kako projekt na slovenskoj strani sufinancira Zavod za školstvo Republike Slovenije, a kroz dosadašnje četiri godine rada ostvareni su brojni međusobni posjeti.



   Nakon doručka sve ih je u radionicama za velike i male pozdravila šestogodišnja Nives Urh, poželjevši im da njihove »ručice i mašta od drva izrade svašta«, a o čemu će pričati i što će raditi potom im je zorno i uz njihovo aktivno sudjelovanje govorila Veronika Pochobradsky, pripremivši ih za virtualnu šetnju šumom. Nakon toga učenici šestog razreda OŠ Petra Zrinskog iz Čabra – Nikola Urh, Mateo Moravec, Nik Andlar, Marko Žagar te Jakov i Andrija Malnar – predvođeni prof. Marinom Hrga Arh uprizorili su im lutkarskom predstavom dio šumske svakodnevice životinja koje u njoj žive. Čabarski pjesnik i umjetnik Zlatko Pochobradsky zatim im je pokazao kako se sve drvo, točnije otpaci suhih grana, mogu koristiti za izradu igračaka i suvenira, a nakon što je svatko od njih dobio svoj kompletić drvenih elemenata, slagalica i bojalica, stvorenih baš iz tih grana, moglo se krenuti na središnji događaj – izradu vlastitih igračaka koje su pritom i bojili stvarajući različite oblike.


  


Razumijevanje jezika


»Mi smo posjetili Čabar, Gerovo, Tršće i Prezid, a učenici iz tih sredina bili su u našoj školi i suradnja je vrlo uspješna, a uz izradu igračaka posebno nam je drago da se ta suradnja u sve većoj mjeri realizira i na području jezika, posebno stoga jer su nekada ljudi ovog kraja jako dobro razumjeli jedni druge i govorili vrlo sličnim jezikom. Granica i život u dvije države to je malo omeo pa današnji mladi ne razumiju tako dobro jezik druge sredine, ali baš kroz rad s djecom uočili smo kako nije potrebno puno vremena da se to razumijevanje produbi. Obično su na prvom i drugom druženju djeca malo nezadovoljna jer se dovoljno ne razumiju, ali nakon toga sve krene jako dobro i svi rade zajedno, pričaju i razumiju se«, govori Sonja Jozelj, direktorica slovenske škole, a ravnateljica Dječjeg vrtića »Bubamara« Laura Turk Resman naglasila je kako je riječ o druženju u sklopu projekta financiranog od strane EU-a: »Cilj projekta je da djeca sama izrade igračke od prirodnih ili otpadnih materijala koje će onda, nakon zajedničke izložbe, darovati nekoj od humanitarnih organizacija po izboru. Time se želi potaknuti međugranična i međukulturalna suradnja te komunikacija na hrvatskom i slovenskom jeziku. Protekle godine pokazuju kako ova druženja i cijela ideja imaju smisla pa se nadam da će ovaj projekt i ova suradnja biti nastavljeni i kod sljedećih generacija«, rekla je ravnateljica Laura Turk Resman.