RADOVI ZASTALI, ALI STIŽU NOVA OBEĆANJA

Dom za umirovljenike bit će dovršen najkasnije do lipnja

Marinko Krmpotić

Raskinut je poslovni odnos s bivšom projektanticom koja nije uspjela realizirati promjene koje su zahtijevali novi propisi. Angažiran je novi projektant, Ministarstvo je dalo suglasnost na idejni projekt i »Radnik« Križevci će nastaviti radove, kaže gradonačelnik Ivica Knežević



DELNICE » Najkasnije do lipnja sljedeće godine, uvjeravaju iz Ministarstva socijalne politike i mladeži, zgrada Doma za starije osobe u Delnicama trebala bi biti gotova. Takva je obećanja, uz detaljnu analizu trenutačnog stanja, dobio u nadležnom Ministarstvu delnički gradonačelnik Ivica Knežević koji je razgovarao s pomoćnicom ministrice i glavnim inžinjerom koji vodi brigu o realizaciji projekta izgradnje Doma za umirovljenike u Delnicama.


   – Po njihovim riječima napokon je došlo do raskida poslovnog odnosa s bivšom projektanticom koja uz sve napore nije uspjela realizirati tri promjene koje su zahtijevali novi propisi – preprojektiranje protupožarnih stepenica kojih je bilo premalo u temeljnom projektu, osiguranje prostor za administrativno osoblje kojeg također nije bilo u početnom projektu te promjenu onih dijelova projekta vezanih uz uređenje okoliša i parkirnog prostora budućeg Doma. Nakon raskida ugovora s dosadašnjom projektanticom Ministarstvo je angažiralo novog projektanta i on je već izradio idejni projekt na kojeg je ministarstvo dalo suglasnost, a sljedeći je korak da se u roku od 30 dana izradi glavni projekt i tzv. razlikovni troškovnik na temelju kojeg bi se mogao nastaviti posao sa dosadašnjim izvođačem, poduzećem »Radnik« iz Križevaca koje je do sada dobro odradilo svoj dio posla, zbog čega u osnovi ne treba tražiti novog izvođača već maksimalno ubrzati izdavanje svih potrebnih suglasnosti.



Gradonačelnik je vrlo zadovoljan i činjenicom da su izvršitelji oporuke Jeanette Maynarich, uz čiju je pomoć u velikoj mjeri ovaj Dom i izgrađen, spremni pomoći i na poslovima unutarnje opreme ako to bude potrebno. Naravno, bitno je i to da će novi objekt pružiti mogućnost za zapošljavanje dvadesetak ljudi, vjerojatno u najvećem broju onih koji žive na području Grada Delnica, a bitno je i to da će djelovati kao samostalna organizacija u okviru državnih institucija.





   Taj papirnati posao mogao bi, uvjeravaju u Ministarstvu, biti gotov za dva mjeseca nakon čega bi se moglo krenuti u radove pri čemu, procjenjuju izvođači, zima neće biti problem budući da je zgrada već u takvoj fazi izgradnje da je u velikoj mjeri zatvorena. Jedini vanjski radovi vezani su uz uređenje termo fasade i oni će moći početi najvjerojatnije u travnju, a to sve skupa znači da bi lipanj zaista mogao biti krajnji rok. To su dobvre vijesti i ja se nadam da će se sve kockice posložiti kako treba te da ćemo za sljedeći Dan Grada Delnica imati priliku rođendan našem gradu čestitati otvaranjem novog Doma, govori Knežević.


   Ove najave zaista raduju, ali kako nas uči iskustvo vezano uz izgradnju ovog objekta i općenito uz projekt Doma za starije osobe u Delnicama, i dalje je potrebno biti vrlo oprezan jer se već u niz navrata dogodilo to da su čak i najuvjerljivija obećanja ispala tek prazne riječi, a do zastoja je došlo čak i nakon što je zgrada podignuta i stavljena pod krov. Kao da nad cijelom ovom idejom i poslom lebdi neko čudno prokletstvo.