Desne struje jačaju

Desnica puše za vrat goranskoj ljevici

Marinko Krmpotić

Lijeva koalicija u sastavu SDP, HNS, IDS, HSU pobijedila je u sva tri goranska grada i u dvije općine, a desna koaliciija HDZ, HSS, HSP-AS, BUZ, ZDS, HDS osvojila je četiri goranske općine



DELNICE  Gorski kotar na izborima za EU parlamentarce dao je blagu prednost lijevoj političkoj opciji koja može biti zadovoljna činjenicom da i dalje ima većinu birača, a desna strana svakako može biti zadovoljna time što je bitno smanjila razliku i pokazala da lijevima »puše za vrat«. Lijeva koalicija u sastavu SDP, HNS, IDS, HSU pobijedila je u sva tri goranska grada – najviše je glasova osvojila u Vrbovskom (46,43 posto), potom u Delnicama (43,05) i Čabru (40,87), a pobijedila je i u dvije općine – Fužinama (42,27) i Lokvama (41 posto). Desna koalicija HDZ, HSS, HSP-AS, BUZ, ZDS, HDS osvojila je četiri goranske općine – najuvjerljivije Mrkopalj, gdje joj je pripalo čak 53,82 posto glasova, a dalje slijede Brod Moravice (48,95), Ravna Gora (39) i Skrad (34,77 posto).


   Usporedba ovih rezultata s trenutačno vladajućim političkim opcijama u goranskim sredinama pokazuje još jednom kako nekog bitnijeg pravila nema pa prevlast određene opcije na lokalnoj razini ne mora značiti i prevlast pri izborima ove vrste.


   Mrkopalj udesno


Tako je, primjerice, u Vrbovskom na vlasti nezavisni Dražen Mufić s potporom HDZ-a, ali su se na ovim izborima mještani Vrbovskog s velikih 46,43 posto opredijelili za lijevu stranu. Potpuno suprotno je stanje u Ravnoj Gori i Mrkoplju gdje je na vlasti lijeva opcija, a na izborima za EU parlament pobijedila je desna opcija čija je pobjeda u Mrkoplju posebno izražena s velikih 53,82 posto glasova.




   U ostalim sredinama birači su se mahom priklanjali opciji koja vlada i u njihovom mjestu pa su tako u Brod Moravicama i Skradu prednost dali desnima, Lokve su lijevo, a istu opciju odabrale su i tri sredine – Delnice, Čabar, Fužine – u kojima nezavisni kandidati vladaju uz pomoć najčešće stranaka lijevog predznaka.


   Kad se gleda ostvarena prednost, onda je najuvjerljiviju pobjedu desnica nad ljevicom odnijela u Mrkoplju gdje je razlika čak 32 posto, odnosno desni su osvojili 53,82 posto, a lijevi samo 21,83 posto. Lijepu prednost od 15, 90 posto imaju desni birači i u Brod Moravicama, u Ravnoj Gori je 9 posto, a u Skradu samo tri posto. U slučajevima prevlasti ljevice najuspješnije su Fužine čiji su birači za čak 26 posto više glasovali za lijeve, a slijede ih Delnice (18 posto), Čabar (17,8), Vrbovsko (13) i Lokve (2,5 posto).   

Niska izlaznost


Sve ostale stranke, slično kao i na državnoj razini, daleko su iza ovih koalicija, a treće je mjesto i kod Gorana pripalo stranci ORaH koja je izborni prag od 5 posto prešla u svim goranskim sredinama, od Brod Moravica s 5,86 posto pa do Fužina gdje je ostvarila 12,72 posto, a dvoznamenkasti rezultat ostvarila je i u Čabru, Skradu i Ravnoj Gori što je za novu stranku pažnje vrijedan rezultat. I dok oni mogu biti itekako zadovoljni, Hrvatski laburisti – stranka rada, koji u Saboru RH imaju i goranskog saborskog zastupnika Nenada Plešea, s razlogom se trebaju zabrinuti jer su željeni prag od 5 posto prešli u svega četiri sredine – Skradu, Delnicama, Fužinama i Čabru. Još je slabiji rezultat ostvarila koalicija Nacionalni forum, HSLS, PGS, Lista za Rijeku koja je najviše – i to tek 5,50 posto glasova – osvojila u Lokvama, a u ostalim mjestima rezultati su im još slabiji.


   No, u osnovi ovi rezultati ne znače ništa posebno jer je na izbore izašlo za prilike u Gorskom kotaru malo birača. Najviše ih je bilo u Brod Moravicama gdje je glasovalo čak 33,60 posto birača, a najmanje u Čabru gdje je odaziv bio svega 19,10 posto. Prava bitka za glasove na nacionalnoj i lokalnoj razini još je daleko