Istekao mandat

Delničko Turističko vijeće i Skupština TZ-a »u ilegali« od 29. ožujka

Marinko Krmpotić

Neshvatljivo je da ni ja, ni članovi Vijeća o tome nismo obaviješteni i da smo održavali besmislene sastanke čije odluke nisu legitimne, rekao je delnički gradonačelnik Ivica Knežević zatraživši da se hitno provede postupak osnivanja novog saziva Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice



DELNICE » U najkraćem mogućem roku provedite postupak osnivanja novog saziva Turističkog vijeća i Skupštine Turističke zajednice – naložio je delnički gradonačelnik Ivica Knežević, ujedno i predsjednik Turističkog vijeća Grada Delnica, uposlenicama Turističkog ureda Grada Delnice na jučerašnjem kratkom, ali vrlo burnom sastanku koji je trebao biti nastavak prethodne sjednice Turističkog vijeća, ali se već na samom početku pretvorio u tek neformalni sastanak budući da je Knežević, opravdano vidno ogorčen i ljut, konstatirao da niti jedna odluka nakon 29. ožujka ove godine – a među njima je bila i odluka o neprihvaćanju izvješća direktorice TZG Delnice o radu u 2013. godini – nije legitimna, budući da je tog datuma sazivu Turističkog vijeća i Skupštine TZG Delnice istekao četverogodišnji mandat! 


 Je li namjerno?


– Od tog datuma spomenuta su tijela van mandata i praktično više ne postoje, a ja kao predsjednik Turističkog vijeća o tome iz Turističkog ureda nisam dobio nikakvu obavijest, već sam do tih spoznaja došao sam! Neshvatljivo je da ni ja, ni članovi Vijeća o tome nismo obaviješteni i da smo održavali besmislene sastanke čije odluke nisu legitimne. To što nas djelatnice Turističkog ureda o tome nisu obavijestile – a to im je dužnost – ispod svake je razine profesionalnosti, stručnosti, odgovornosti i savjesnog ponašanja pa se pitam nije li to namjerno rađeno budući da bi u slučaju bilo kakvog spora svaka odluka koju su donijela tijela kojima je isteko mandat, bila poništena, oštar je bio Knežević dodavši kako ne želi biti odgovoran za tuđe neodgovorno i neprofesionalno ponašanje. 



Na pitanje novinara što za nju znači pojam najkraći mogući rok i kada bi moglo doći do osnivanja novih saziva Vijeća i Skupštine, direktorica Irena Vučenik Šostik nije odgovorila spominjanjem konkretnog datuma, ali se iz odgovora dalo naslutiti da bi to moglo biti možda već i ovog tjedna. No, iskustvo nam govori da su bilo kakve prognoze kad je riječ o radu ovog dijela tzv. turističkog sektora nepouzdane pa je bolje ništa ne prognozirati ni očekivati. Sigurno je jedino da nastavak slijedi, a sudeći po foršpanu u igru će uskoro ući novi likovi. Delnička »TZG Marisol« daleko je još od posljednje epizode.





  Djelatnice Turističkog ureda Delnice nisu se složile s tvrdnjom da se nije znalo za istek mandata, a direktorica Irena Vučenik Šostik odbila je bilo kakvu mogućnost da je riječ o namjernom činu. 


  – Na kolegijima gradonačelnika napominjali smo da mandat istječe krajem ožujka, a na sjednici Turističkog vijeća 26. ožujka donijeli smo odluku o promjeni Statuta te zatražili stav nadležnog ministarstva i sad ga čekamo te ćemo odmah nakon toga, budući da smo druge poslove vezane uz potencijalne članove Skupštine i Vijeća napravili, moći održati osnivačke sastanke Vijeća i Skupštine, rekla je Vučenik napomenuvši da se i ranijih godina čekalo stav Ministarstva pa ne vidi razloge gradonačelnikovoj revoltiranosti. Djelatnica TU Delnice Klara Bukovac dodala je da su u Turističkom uredu znali da osnivačku skupštinu treba održati najranije 60 dana od potpunog isteka mandata i da su na to upozoravali.  

Ne zanima me statistika


Gradonačelnik Knežević nije prihvatio te tvrdnje te je uz napomenu da njemu nitko direktno nije govorio o kraju mandata zamjerio i odugovlačenje vezano uz čekanje na izjašnjavanje Ministarstva turizma o promjeni Statuta. 


  – To nema nikakve veze s osnivanjem novih tijela jer se Statut može mijenjati i nakon što ona budu formirana. Čekanje na administrativne odluke iz Zagreba ne smije nas blokirati i ja inzistiram da što prije krenete u postupak osnivanja Vijeća i Skupštine TZG Delnice, a ako vi to niste u stanju učiniti, napravit ću to ja. Ovaj Turistički ured više nikada neće raditi kao što je radio do sada. Bude li ovakvih stvari i ubuduće ja ću vas osobno smijeniti i na ta mjesta postaviti ljude koji će brinuti o razvoju turizma, a ne o prikupljanju statističkih podataka. Onoga što je bitno, a to je privlačenje gostiju raznim sadržajima, u vašem radu nema. Mene i ljude koji se bave turizmom ne zanima koliko je noćenja i dolazaka ostvareno, nego da što više ljudi u Delnice i ostala mjesta ovog kraja dolazi iz turističkih pobuda. Ako vi to ne želite ili ne znate raditi, onda niste ni potrebni, zaključio je gradonačelnik Knežević.