15 dana do stečaja HOC-a Bjelolasica

“Bjelolasica” na umoru, “Jastreb” i dalje zatvoren

Marinko Krmpotić

Stanje je vrlo složeno i kako stvari sada stoje i HOC »Bjelolasica« i hotel »Jastreb« najbliži su stečaju koji pak teško može donijeti bilo što dobro jer je upitno kako će stečajni upravitelj s dva zgarišta (Jasenak, Sabljaci) i jednim zatvorenim objektom (»Jastreb«) uopće vratiti 40 milijuna kuna državi, bankama i dobavljačima 



BEGOVO RAZDOLJE  Sukladno odluci Uprave HOC-a »Bjelolasica« hotel Jastreb zatvoren je »do daljnjega«, poruka je koja je proteklih dana dočekala svakoga tko je u Begovo Razdolje, najviše naseljeno mjesto u Hrvatskoj, došao s namjerom posjeta ovom po veličini i broju smještajnih kapaciteta najvećem goranskom hotelu.


Glavni razlog prestanka rada »Jastreba« je predstečajni postupak koji je pokrenut za cijeli kompleks Hrvatskog olimpijskog centra »Bjelolasica« u okviru kojeg djeluje i »Jastreb«, govori nam direktor »Bjelolasice« Željko Magdić i pojašnjava: 


   »Odluku o predstečajnoj nagodbi nadležne državne institucije donijele su još sredinom prošle godine, a ona traje do 24. siječnja ove godine i do tog trenutka Ministarstvo turizma trebalo je pronaći strateškog partnera koji bi preuzeo HOC »Bjelolasica«, platio dugove od oko 40 milijuna kuna te preuzeo upravljanje imovinom ovog državnog poduzeća. Nažalost, do danas taj strateški partner nije pronađen, a malo je vjerojatno da će se to dogoditi u idućih desetak dana, što znači da ćemo krajem ovog mjeseca vjerojatno iz predstečaja otići u stečaj. Nakon što nam je izgorio restoran u Sabljacima kraj Ogulina, predlagao sam nadležnima da odštetu od osiguranja tog objekta iskoristimo za pokretanje rada »Jastreba« te da od 1. siječnja hotel u Begovom Razdolju ipak proradi te donosi kakavu-takvu zaradu. Nažalost, novac za odštetu još nije stigao, a mislim da nije bilo ni razumijevanja za tu ideju pa sve skupa vodi prema stečaju«, gorko konstatira Magdić po kojem bi sve moglo biti drugačije kada bi u Ministarstvu turizma bolje poznavali potencijale HOC-a »Bjelolasica«. 





Bolje da je i zatvoren, nego da ga nema – jedan je od komentara koje smo čuli pri radu na ovoj priči, a aluzija je bila jasno usmjerena na u najmanju ruku dva neobična požara tijekom kojih su u potpunosti izgorjela dva velika objekta HOC-a »Bjelolasica«. Najprije pred nekoliko godina središnji centar u Jasenku, potom sredinom prošlog mjeseca i odličan restoran u Sabljacima kojeg, priča se, nitko i nije mogao spasiti jer je požar odjednom izbio na četirti različita mjesta. Upravo zbog te »sklonosti« izgaranja objekata HOC-a »Bjelolasica« hotel u Begovom Razdolju navodno je pod pojačanom pažnjom zaštitara.



  


Hotel mora proraditi


Definitivno zatvaranje hotela koji je s radom prestao još 14. listopada, ali je tek sada jasno da novog otvaranja – ukoliko se ne pojavi novi vlasnik – neće biti, itekako pogađa i sve koji se turizmom bave u Općini Mrkopalj čiji nam je načelnik Ivica Padavić rekao kako, na žalost, oni kao lokalna samouprava nemaju dovoljno informacija o tome što se zbiva s predstečajnim postupkom:


»To nas, naravno, itekako zanima jer je »Jastreb« ključ turizma cijelog mrkopaljskog kraja, a s obzirom na to da se radi o najvećem hotelskom objektu u Gorskom kotaru, mislim da je značajan i na goranskoj razini. Zatvaranjem »Jastreba« Općina Mrkopalj ostaje bez desetak tisuća noćenja godišnje, 25 ljudi gubi posao, a razvoj turizma na našem području doživjet će ozbiljan udarac. Zbog svega toga smatram da moramo učiniti sve da taj hotel iznova počne raditi, a nadam se – budući da je to u općem interesu – da ćemo u tim nastojanjima imati pomoć svih, od državnih institucija pa do Primorsko-goranske županije koja bi možda mogla iskoristiti ovu priliku i svoje turističke projekte na području Gorskog kotara okruniti upravo revitalizacijom ovog hotela«, smatra Padavić.   

Mogućnost najma


Da »Jastreb« mora proraditi, smatraju i u mrkopaljskom komunalnom poduzeću »Mrzle drage« d.o.o. koje je za sada jedino iskazalo zanimanje za preuzimanje i upravljanje tim hotelom, ali ne u smislu vraćanja ogromnih dugova jer »Mrzle drage« nemaju 40 milijuna kuna koliko trenutačno iznose dugovi »Bjelolasice«.


Ivan Butković, direktor tog poduzeća kaže kako su temeljem obavijesti Uprave HOC-a »Bjelolasica« o pokretanju predstečajnog postupka poslali svoju ponudu i plan restrukturiranja: »Za rad tog hotela svaka je dosadašnja mrkopaljska vlast opravdano bila zainteresirana. Sad se možda pruža prilika za to pa smo odlučili i službeno iskazati interes. Naša je prepostavka da se u okviru predstečajnog postupka može otvoriti i mogućnost najma hotela što bi otvorilo prostor potencijalno zainteresiranim ugostiteljima i hotelijerima«, smatra Butković. 


   Stanje je, dakle, vrlo složeno i kako stvari sada stoje i HOC »Bjelolasica« i hotel Jastreb kao dio tog Centra najbliži su stečaju koji pak teško može donijeti bilo što dobro jer je upitno kako će stečajni upravitelj s dva zgarišta (Jasenak, Sabljaci) i jednim zatvorenim objektom (»Jastreb«) uopće vratiti 40 milijuna kuna državi, bankama i dobavljačima.


Nedvojbeno je i vjerovnicima jasno kako će vrlo teško vidjeti i kunu od svojih potraživanja jer će se vrlo teško naći investirior koji će samo za dugove dati čak 40 milijuna kuna te potom krenuti u dodatna ulaganja.


Rješenje bi, bar kad je o riječ o »Jastrebu«, hotelu koji ima i tradiciju i perspektivu, možda ipak trebalo potražiti u obnovi rada hotela koji je u vrlo dobrom stanju i nedvojbeno je da bi svojim kapacitetima (stotinjak kreveta, restoran, bar, kongresna dvorana, skijalište, sanjkalište…) mogao nastaviti rad, tim više što je posljednjih petnaestak godina radio vrlo dobro, bilježio pažnje vrijedan broj dolazaka i noćenja gostiju te, bar kad je riječ o tim pokazateljima, za mrkopaljski i goranski turizam značio izuzetno puno.


Njegovo potpuno zatvaranje ne odgovara nikome. Samo je pitanje hoće li nadležne institucije to prepoznati ili će se i »Jastreb« utopiti u opću priču goranskog sivila i nestajanja.