Gljivarsko društvo iz Liča u posebno misiji

Berba gljiva je više od branja vrganja

Marinko Krmpotić

Među glavnim ciljevima Gljivarskog društva Grljak je edukacija berača, zaštita staništa i organizirano vođenje zainteresiranih u branje gljiva

LIČ » Prošle godine, u prvoj godini svog postojanja, Gljivarsko društvo »Grljak« iz Liča na svojoj prvoj organiziranoj gljivarijadi održanoj u Fužinama prikupilo je 83 vrste goranskih gljiva, a ove godine na gljivarijadi kojoj je domaćin bio Lič »gljivolovci« su nakon višesatnog boravka u šumi organizatorima osigurali čak 110 različitih vrsta goranskih gljiva. Naravno, mnogi – čak i neki gljivari – i ne znaju da postoji ovoliko vrsta gljiva na goranskom području, govori nam Držislav Tadić, predsjednik GD »Grljak« dodajući kako su upravo stoga, dakle iz želje da ostvare ne samo zanimljivo natjecanje, već da ostvare i edukativnu ulogu, svoju gljivarijadu zamislili kao natjecanje u branju ne što težeg ulova, već vrstama što raznovrsnijeg.  




Na ličkoj gljivarijadi pobjedili su gljivari riječke »Ožujke« koji su ubrali 76 različitih vrsta gljiva, druga je »Amanita« sa 71-om vrstom te treće »Sesvete« sa 52. Najljepši vrganj ubrala je Mirjana Zorić iz GD »Kamilo Blagaić« Zagreb, a posebna nagrada za »naj« društvo dodijeljena je skupini od sedam djevojaka iz Kastva koje su prvi put nastupile na jednom skupu ovakve vrste.



 




– Područje Gorskog kotara od davnina je poznato po gljivama, a kada se u ovim krajevima kaže gljiva, uglavnom se misli na vrganj. Bez obzira što naše šume i livade obiluju kvalitetnim vrstama gljiva kao što su sunčanice, rujnice, pečurke, prosenjaci, lisičice i trubače, kad god se berači vrate s branja uslijedi pitanje: Ima li što »gljiva«? Svaki odgovor koji u sebi ne obuhvaća vrganje, krivi je odgovor.


   Promjena takvih shvaćanja, a to znači i pozitivna promjena prema poštivanju prirode, jedan je od temelja rada našeg društva koje je osnovano prošle godine, točnije 27. siječnja 2013. godine. Ime smo odabrali po lokalnom nazivu za livadnu pečurku. Trenutačno imamo 29 članova i član smo Hrvatsko mikološko gljivarskog saveza.


   Među ciljevima Gljivarskog društva Grljak je edukacija berača, zaštita staništa i organizirano vođenje zainteresiranih u branje gljiva. Tako je krajem ljeta organiziran odlazak u berbu gljiva za jednu skupinu gljivara predvođenih gospodinom Ivanom Fridrihom, jednim od najvećih proizvođača gljiva u Hrvatskoj. Pod vodstvom dviju članica društva, Nataše Starčević i Katarine Bolf, priređen je uspješan gljivarski izlet u šume okolice Liča, a vrhunac sezone, kao i gljivarskih događanja, dogodio se tijekom prve samostalne gljivarijadu u Liču. Naravno, ni tu se nismo ograničili samo na traženje gljiva već smo organizirali predavanje i izložbu ovom prigodom u šumi pronađenih gljiva. Na našu sreću za tu smo izložbu uspjeli prikupiti čak 110 vrsta gljiva Gorskog kotara, među kojima su se našli posebni varijeteti kao što su Bijela bukovača (Pleurotus ostreatus var. Pulmonarius) i Smeđa ledenka (Pseudohydnum gelatinosum var. bruna), kaže Držislav Tadić.