Fešta

Goranska noć: U Opatiji održana tradicionalna zabava Gorana

Karolina Krikšić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Pozivam sve Gorane, pogotovo one mlade, da se vrate živjeti u Gorski kotar koji nije (pre)daleko od Rijeke, rekao je fužinski načelnik David Bregovac, Riječanin koji je prije desetak godina svoju riječku adresu zamijenio onom u Liču

OPATIJA Pjesma »Gorski kotare moj« i proteklog je vikenda označila početak još jedne, Goranske noći koja već 19. godinu zaredom znači dolazak riječkih Gorana, njihovih prijatelja te Gorana iz Gorskog kotara u opatijski hotel »Ambasador«. S obzirom na dugi niz godina, ali i činjenicu da je izvan tog hotela popularna »Goranska noć« u organizaciji Društva Gorana Rijeka održana tek dva puta, »Ambasador« je mjesto gdje se riječki Gorani osjećaju »doma«.A upravo taj osjećaj doma, odnosno Gorskog kotara postao je zaštitni znak ove zabave kojom Društvo Gorana Rijeka obično zaključuje aktivnosti u kalendarskoj godini. Iako je za dobru atmosferu bila zadužena primorska grupa »Maestral«, »Goranska noć« nije im nepoznata pa su itekako dobro znali kako izmamiti Gorane na plesni podij. Goranski predznak nije imala samo glazba, već i niz drugih detalja o kojima u Društvu Gorana Rijeka redovito vode brigu i na što su vrlo ponosni. Naime, sva su izdanja »Goranske noć« poznata po bogatim tombolama, a i ove godine dobar dio njih bio je vezan uz Gorski kotar.


Do kraja ove godine, Društvo Gorana Rijeka organizirat će još svetu misu za sve Gorane – za one u Gorskom kotaru i za iseljene.Misa će biti održana u subotu, 9. prosinca u Svetištu Majke Božje Trsatske, a predvodit će je svećenici Gorani. Riječ je o svećenicima Vjekoslavu Kovaču iz Župe Svete Obitelji (Pećine) te Josipu Tomiću, tajniku nadbiskupije.


– Jedna od osnovnih zadaća Društva Gorana Rijeka je promocija Gorskog kotara, tako da na tome radimo i na ovaj način. Među glavnim nagradama bilo je noćenje za dvije sobe u delničkom Planinskom centru Petehovac, zatim ručak za dvije osobe u Hotelu »Risnjak« Delnice, a posebno smo ponosni na tvrtku Lokve d.o.o. koja je i ove, kao i brojnih prijašnjih godina, za tombolu darovala prozor, ističe predsjednica Društva Mirjana Rački napominjući da su zanimljive darove – od stomatoloških usluga do frizura – ponudili brojni poduzetnici i obrtnici s područja Gorskog kotara, ali i iz Rijeke.


Osim toga, kao i prethodnih godina, nisu izostale goranske jele što su ih donirale Hrvatske šume – Šumarija Delnice koje će i ove godine ponuditi lijepi ugođaj u povodu božićnih blagdana, a nakon sadnje predstavljat će trajni »goranski ukras«.




Između ostalih, goransku zabavu u Opatiji nije propustio načelnik Fužina David Bregovac koji je na njoj sudjelovao prvi, no ne i posljednji, put.


– Ovu sam zabavu vidio kao priliku da podržim rad Društva Gorana Rijeka, ali i da pozovem sve Gorane, pogotovo one mlade, da se vrate živjeti u Gorski kotar koji nije (pre)daleko od Rijeke, govori Bregovac, Riječanin koji je prije desetak godina svoju riječku adresu zamijenio onom u Liču da bi svojoj djeci omogućio kvalitetno odrastanje, bez stresa.


A stresa nije bilo ni te subotnje večeri u Opatiji. Samo goranska zabava, uz samo more.