e-županija

Gorani drugi u Hrvatskoj potpisali važan ugovor: Tijekom 2020. brzi internet u čitavom Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić



DELNICE Potpisom ugovora o izgradnji širokopojasne internetske mreže, kraju je privedena prva faza projekta koji bi u potpunosti trebao biti gotov u drugom kvartalu 2020. godine, kada bi gotovo cijelo poručje Gorskog kotara trebalo biti pokriveno širokopojasnim internetom, istaknuto je pri potpisivanju održanom u Delnicama. U ime goranskih općina i gradova goste i potpisnike ovog ugovora iz Rijeke pozdravio je delnički gradonačelnik Ivica Knežević, podsjetivši kako se svih devet goranskih lokalnih samouprava konsenzusom uključilo u projekt E-županija i ušlo u tzv. Konzorcij lokalnih samouprava Primorsko-goranske županije uključenih u ovaj projekt.


Radovi na proljeće


– Danas internet nema alterntive i tehnologija ove vrste za svaku je sredinu jednako važna kao i komunalna infrastruktura. Ugovor koji danas potpisujemo iznimno je bitan korak u širenje infrastrukture ove vrste koja će, uvjeren sam, omogućiti razvoj turističkih destinacija Gorskog kotara, ali i stvoriti uvjete za daljnji razvoj i napredak poduzetništva – rekao je delnički gradonačelnik, završišvi svoje obraćanje parafrazom čuvene rečenice američkog astronauta Neila Armstronga, rekavši kako je širenje širokopojasne mreže na ovom području mali korak za svijet, ali ogroman za Gorane. Saša Ukić, direktor poduzeća Rune Adria koje je vodilo ove poslove na goranskom području, rekao je da je obrađeno 6.700 goranskih adresa što je, s obzirom na konfiguraciju terena puno, a ukupan projekt vrijedan je 51 milijun kuna.– Druga faza kreće početkom iduće godine poslovima projektiranja, a konkretni radovi na terenu počet će u proljeće 2018. godine, pri čemu se nadam nastavku kvalitetne suradnje s goranskim općinama i gradovima, odnosno komunalnim poduzećima i izvođačima kako bi širokopojasna mreža bila izvedena do svake kuće – rekao je Ukić.

Iskorak PGŽ-a


Darko Jardas, direktor agencije REA Kvarner, podsjetio je kako se u projekt krenulo prije četiri godine te kako je veliku pomoć pružio i Upravni odjel za regionalni razvoj Primorsko-goranske županije:


– Za ovu aktivnost utrošeno je oko 1,1 milijun kuna, a pokriveno je 50 posto adresa, i to onih na najnaseljenijim područjima. Naravno, nastojat ćemo pokriti sve, ali sada će puno više posla biti na lokalnim samoupravama, dok ćemo mi kao županijska agencija i dalje biti spremni pomoći vam, pogotovo kad je riječ o pripremi dokumentacije za preostalih 50 posto adresa koje treba kandidirati na državni natječaj – najavio je Jardas, a Vanja Smokvina, voditelj projekta E-županija, podsjetio je kako je uz županijskih 1,1 milijun kuna, dio sredstava (840.000 kuna) dao i HEP pri radovima vezanim uz sanaciju dalekovoda nakon ledoloma 2014 godine. – Jedina smo hrvatska županija koja je došla do kraja prve faze, a ovo danas je – nakon istovrsnog ugovora potpisanog na Rabu – drugi takav ugovor u Hrvatskoj. Nismo se nadali tako velikom komercijalnom interesu operatora, točnije HT-a i Rune Adrije, koji su za područje 25 jedinica lokalne samouprave iskazali interes od 284 milijuna kuna, čime je pokriveno oko 80 posto tzv. bijelih zona. U Gorskom kotaru riječ je o 50 posto pokrivenosti, ali se nadamo da ćemo uz pomoć države nacionalnim sredstvima bitno povećati i taj postotak – rekao je Smokvina.