Zmije nisu problem

Festival šparoga u Lovranu vodi turiste u branje po šumama

Marina Kirigin

 Specijaliteti od samonikle biljke koja raste na obroncima Učke nudit će se u lovranskim restoranima, a gosti će prvi put i u organizirano branje, ali će morati potpisati da to čine »na vlastitu odgovornost«



U Lovranu su u tijeku pripreme za festival tijekom kojega će se  pripremati vela fritaja od 1.000 jaja i 30 kilograma šparoga



Ovogodišnji novitet manifestacije zasigurno će biti organizirano  pobiranje šparoga za turiste. U organizacije Lovranskih vila organizirat  će se branje šparoga na gospodarstvu Oraj, a potom će u radionicama  turisti učiti kako ih pripremati.


– Organiziranom branju šparoga i radionicama odazvao se velik broj  turista. Kao i dosad, prilikom organizacije ovakve aktivnosti najveći  problem predstavljale su zmije koje se može susreti prilikom pobiranja.  


Upravo zato naši gosti potpisat će da pobiraju šparoge na svoju odgovornost. Zbog zmija smo izgubilio cijeli autobus gostiju koji su trebali  stići preko Generalturista. Osim toga, javio se i problem na čijem će se  terenu šparoge pobirati pa je zato predviđena lokacija na 20 hektara površine u vlasništvu tvrtke Martinko.


Znači oba problema, i onaj zmija  i lokacije za pobiranje šparuga su riješena, zbog čega ćemo prvi put u  Lovranu imati organizirano pobiranje šparuga za turiste – rekao je Vojko Brubnjak, direktor Turističke zajednice Općine Lovran koji kaže kako bi se trebalo poraditi na ideji parka divljih šparoga upravo iz razloga  kako bi se navedeno područje moglo iskoristiti u turističke svrhe.


Otvaranje jedanaestog izdanja gastromanifestacije na Trgu slobode u  Lovranu uz tradicionalnu fritaju ponudit će i zabavni program.  Uz nastup benda »Parangali«, harmonikaša »Guerrini« i Puhačkog orkestra Lovran premijerno će biti izvedena  nova pjesma Duška Jeličića Duleta  »Šparuge lovranske«.