Popularna manifestacija

Dani Slavonije u Crikvenici d 27. do 30. lipnja

Nataša Car

Posjetitelji će moći kušati tradicionalna slavonska jela poput domaćeg sira, kulena, čvaraka, kobasica, čobanca, slanine, graha s kobasicama, zanimljivih kolača, domaćih rakija, vina i likera



CRIKVENICA – U crikveničkom Parku palih za domovinu sljedećih će dana vladati pravo slavonsko ozračje. Svi ljubitelji slavonskih delicija na Danima Slavonije imat će priliku uživati u kulenu, čvarcima te kolaču koji je poznat pod nazivom »poderane gaće«. Otvorenje je danas u poslijepodnevnim satima, a veseloj atmosferi pridonijet će tamburaški sastav Baruffa od 18.30 sati.


Dani Slavonije održat će se u Crikvenici od 27. do 30. lipnja, a sajam će za vrijeme trajanja manifestacije biti otvoren tijekom cijelog dana. U sklopu ove manifestacije kroz gastronomiju će biti prezentirana bogata slavonska tradicija.


– Dani Slavonije su prilika da se na moru prikažu bogatstva zelenog dijela Hrvatske. Već godinama surađujemo s Udrugom Panonija i oni prikažu ono najbolje od njihove proizvodnje. Turisti to dosta dobro prihvaćaju, ljudima je to zanimljivo. Prošeću se kroz park te si nešto kupe ili uživaju u njihovom programu – rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić.


Dobro prihvaćeni




– Dolazimo već šest godina za redom, znači da sve štima. Dobro se osjećamo i dobro smo prihvaćeni, a vjerujemo i da je Turistička zajednica zadovoljna s povećanjem sadržaja. S druge strane, mi imamo mogućnost prezentirati naše proizvode i nešto prodati – rekao je predsjednik Udruge Panonija Pavo Baotić.


Posjetitelji će moći kušati tradicionalna slavonska jela poput domaćeg sira, kulena, čvaraka, kobasica, slavonskog čobanca, slanine, graha s kobasicama, zanimljivih slavonskih kolača, domaćih rakija, vina i likera. Baotić je istaknuo da suhomesnate delicije najbolje prolaze.


– Naša klijentela se kroz godine iskristalizirala. Stekli smo povjerenje Crikveničana i njihovih gostiju te smo uspostavili dobru suradnju. Probijamo slavonsku kuhinju na menije restorana u turističkim mjestima – rekao je.


Osim ugostitelja, u park zavire i slavonski gosti na godišnjem odmoru te strani turisti.


»Poderane gaće«


– Slovenci su dosta prisni s nama, poznaju slavonsku kuhinju pa njih ima dosta. Oni najčešće svrate na ručak nakon plaže – objasnio je Baotić.


Udruga Zlatne ruke iz Bošnjaka ove će godine svim ljubiteljima slavonske kuhinje pripremiti i tradicionalni svinjokoljski kolač koji ima nekoliko naziva, no najzvučniji je »poderane gaće«. Drugi nazivi su lepinjica ili lisnarić.


Osim u gastronomskoj domeni, Slavonci će predstaviti i svoje tradicijske rukotvorine, kao što su bošnjačka rukotvorina šilinga, zlatovez, slavonske etno kreacije i suvenire kao što su primjerice svjetski poznata licitarska srca. Udruga Zlatne ruke također će prezentirati i narodnu nošnju.


Organizator je Udruga branitelja proizvođača Panonija, a suorganizatori su Turistička zajednica Grada Crikvenice, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Bošnjaci. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Eko-Murvica, vinarija Dragun Ilok i Dekameron Bošnjaci.


Nataša CAR