Marijana Biondić, direktorica TZ Crikvenica

Crikvenica, Vinodol i Novi trebaju jednu turističku strategiju

Anto Ravlić

Vjerujem da će se u budućnosti dogoditi jače povezivanje Rivijere Crikvenica s Vinodolom i Novim. I na okruglom stolu o destinacijskom menadžmentu rečeno je da strateške odluke treba donositi usklađeno

Pred Crikvenicom su tri turistička mjeseca, najživlji period u godini, od kojeg umnogome ovisi funkcioniranje Crikvenice tijekom cijele godine. Turistička zajednica Grada Crikvenice izuzetno je bitan kotačić u funkcioniranju i osmišljavanju sezone i zbog toga smo razgovarali s direktoricom TZG Crikvenice Marijanom Biondić. Kako funkcionira TZG Crikvenice nakon spajanja u jednu cjelinu?

   – Prošle su se godine turističke zajednice s područja Grada Crikvenice spojile u jedinstvenu TZG Crikvenice, što je svakako pozitivno za našu destinaciju, ali je donijelo i velike financijske i kadrovske poteškoće. Naime, dospjela dugovanja četiriju bivših TZ, pravnih prednika nove TZG Crikvenice iznose preko tri milijuna kuna, a naslijeđeno je i nekoliko složenih sudskih sporova za koje se saznalo tek nakon spajanja.


Osim toga od bivših TZ su naslijeđena velika nenaplaćena potraživanja. Dugove smo djelomično reprogramirali i dobar dio ćemo podmiriti tijekom 2011. godine, većinu sudskih sporova smo u međuvremenu riješili, a radi se i na naplati starih potraživanja. Nažalost, posljedica toga su za ovu godinu ograničene financijske mogućnosti. Dugovanja iznose preko tri milijuna kuna, a izvorni prihodi turističke zajednice boravišna pristojba i turistička članarina u 2011. godini planirani su na nivou od otprilike 4,8 milijuna kuna.



Što je najvrjednije u programu događanja u sezoni?




– U predsezoni smo, u suradnji s brojnim poslovnim subjektima, institucijama, udrugama i pojedincima pristupili organizaciji novih manifestacija, poput Uskrsnog ponedjeljka u Crikvenici, zatim Festivala jagoda, a do kraja lipnja će se održati još Fešta od črešanj i Dan Frankopan torte. I dalje ćemo intenzivno raditi na razvoju ovakvog oblika organizacije jer smatramo da uspješna suradnja uistinu može rezultirati novom kvalitetom i vrijednim projektima. Iz programa tijekom glavne turističke sezone treba izdvojiti veće manifestacije, poput Dana Ad turresa i tradicionalnoga Ribarskog tjedna.


Tu su i Dan turizma u Selcu, klapski susreti u Crikvenici i Dramlju, Jakovarska vesla, ribarske fešte i Primorske noći. Osim toga, ove godine je Crikvenica domaćin poluzavršnice Jadranskih igara, nastalih na tragu nekadašnjih Jadranskih susreta, koje će izravno prenositi HTV.



Bez obzira na to, nastojimo maksimalno iskoristiti financijska sredstva kojima raspolažemo kako bismo organizirali zanimljive i kvalitetne manifestacije, osmislili i realizirali nove promidžbene materijale, poput turističkog informatora i nove web stranice, kao i odrađivali brojne druge zadaće. Razdoblje nakon spajanja u jednu cjelinu je bilo nepovoljno i u organizacijskom smislu te smo uistinu mnogo radili na utvrđivanju nove unutarnje organizacije TZG Crikvenice, nastojeći da se poslovanje pritom odvija na najbolji način i da ne bude negativnog utjecaja na provođenje svakodnevnih aktivnosti i zadaća.   

Dobra suradnja


Očito je da Crikvenica, Novi Vinodolski i Vinodol moraju činiti jednu turističku cjelinu. Kakva je suradnja sa susjednim jedinicama lokalne samouprave u turizmu i promociji?


   – Suradnja sa susjednim turističkim zajednicama je vrlo dobra i u promociji i u zajedničkim projektima te vjerujem da će se u budućnosti dogoditi jače povezivanje Rivijere Crikvenica sa susjednim Vinodolom i Novim Vinodolskim, što će u konačnici svima donijeti uspješnije poslovne rezultate i zadovoljstvo.


I na okruglom stolu na temu destinacijskog menadžmenta koji smo nedavno organizirali je naglašeno da se strateške odluke trebaju donositi i uskladiti sa susjednim turističkim destinacijama te da je raznolikost ove regije njezina najveća komparativna prednost u odnosu na druge destinacije. Spomenut ću i to da je u novom turističkom informatoru »Rivijera Crikvenica INFO«, koji je TZG Crikvenice nedavno objavila, jedno poglavlje posvećeno upravo našim susjedima, a za iduću godinu pokušat ću uključiti i susjedne TZ u izradu zajedničkog informatora za cijelo područje nekadašnje Crikveničko-vinodolske rivijere. 


 Kakva je suradnja s hotelijerima i privatnim iznajmljivačima?


   – TZG Crikvenice ostvaruje dobru suradnju s hotelijerima, turističkim agencijama i ostalim poslovnim subjektima na području Grada Crikvenice i smatram da na njoj treba kontinuirano raditi. Iznimno sam zadovoljna što se u nedavno održani Festival jagoda uključio veliki broj turističkih subjekata, a TZG Crikvenice će već sada odrediti termine značajnijih manifestacija u 2012. godini, kako bi se turističkim subjektima pružila mogućnost boljeg planiranja i komercijalizacije manifestacija u pred i posezoni. 


  Besplatna web prijava


Za privatne iznajmljivače s područja Grada Crikvenice smo ove godine omogućili besplatno korištenje prijave gostiju putem weba te besplatno postavljanje njihovih smještajnih kapaciteta na našu internetsku stranicu. Osim toga, iznajmljivači koji imaju kapacitete kategorizirane s minimalno tri zvjezdice se mogu uključiti u projekt »Kvarner Family«, kojim se želi unaprijediti ponuda obiteljskog smještaja u Županiji. 



– Trenutno se radi na novoj web stranici TZG Crikvenice, koja će sadržavati veliku bazu podataka, mnogo zanimljivih sadržaja i bit će, za razliku od trenutnih stranica bivših TZ, iznimno interaktivna i prevedena na nekoliko svjetskih jezika te će se kroz nju mnogo napraviti u marketinškom smislu



 Vjerujem da će formiranje Odbora za destinacijski menadžment, u koji će, osim predstavnika lokalne samouprave i turističke zajednice, biti uključeni i predstavnici raznih poslovnih subjekata, uvelike olakšati definiranje i provedbu ciljeva za uspješan razvoj Crikveničke rivijere. 


 Za TZG Crikvenice 2011. godina je svakako prijelazna godina za te vjerujem da će u 2012. godini turizam u Crikvenici doživjeti novi zamah. Tome će svakako uvelike pridonijeti i obilježavanje 600. obljetnice od prvog spomena imena Crikvenice, a pripreme za godinu bogatu raznovrsnim i kvalitetnim događanjima su već u tijeku.