Ljetni karneval jači od oblaka i munja

Županica Merzel predvodila šarenu maškaranu povorku u Dramlju

Anto Ravlić

Okupilo se 500 maškara koje su prošle Dramljom između dva vala pljuska. Vrhunac je bio kad je povorku kod marketa dočekalo više stotina turista i pridružilo se koloni – modro nebo dočekalo je najhrabrije



DRAMALJ » Ljetni karneval u Dramlju spretno se provlačio između oblaka i pljuskova. Pola sata uoči starta povorke, više se gledalo u nebo nego u maske. Pogled prema gore nije davao previše razloga za optimizam.


Munje su parale nebo, a gromovi su uspijevali na trenutke nadjačati zvučnike. Stotine maškara čekalo je što će nebo reći.


Audi i dobro raspoloženje


Neki su se uplašili pa nisu niti došli, no 500 najhrabrijih dočekalo je modro nebo. I povorka je mogla krenuti od crkve sv. Jelene u Dramlju kroz mjesto prema krajnjem cilju, dramaljskoj lučici Pazdehova.




   U povorci su se našle maškare Gornjeg Kraja, Matkovića, Selca, Šmrike, Krasice, Bakra, Bakarca, Pašca, Škrljeva, Studene, Rijeke (grupa Paždroći) te Škrljeva. Među domaćim grupama našlo se mjesta za poljske i češke goste iz hotela Riviera i Omorika, a najmlađu grupu činila su djeca iz dječjeg odmarališta Baranja. Bez obzira na to što se hodalo nizbrdo i što nije bilo pretjerano vruće, tempo nije bio ubitačan.


   Uz put su turisti promatrali što se zbiva, a trenutak ponosa za sve sudionike povorke sigurno je bio punkt kod marketa u Dramlju, gdje su maškare dočekale stotine turista i neprestano snimale veselje koje se spuštalo prema moru.


   Nije se moglo odmaći previše od politike koja je tako često posljednjih godina prisutna na maškrama. Zvijezda 7. ljetnog karnevala je novopečena stanovnica Remetinca, još uvijek sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel. Dramaljskim ulicama provozao se i toliko spominjani Audi. Županica je u Dramlju bila dobro raspoložena. Za dužnosnicom iz Remetinca vozio je kamion-zatvor s čijih su se stranica smiješili stari stanovnici Remetinca, Ivo Sanader i Nadan Vidošević. Čitav maškarani performans djelo je domaćina ljetnog karnevala.


Studena s Divljeg zapada


Da netko od zatvorenika ne bi pokušao pobjeći s odmora, u Dramlju brinule su se policajke koje se nisu libile potegnuti pištolje.    


   Dramaljci su odaslali poruku: »Da su nas pitali, ne bite vi va Remetincu ležali, na Goli otok bi vas dali«.


   U povorci su se našli kauboji i dame iz saluna s Divljeg zapada. Valjda na tom Divljem zapadu postoji mjesto koje se zove Studena. Uz domaćine i Škrljevo, gosti iz Studene bili su najbrojniji. Imali su i svoje vječne protivnike, Indijance koje su glumili Poljaci. Do sukoba ipak nije došlo, bez obzira na ratne pokliče poljskih Indijanaca.


   U Pazdehovi je maškare čekalo predstavljanje grupa. I Tabako Band koji je tri puta otkrivao i spremao instrumente. Maškare su čekale igre: ples s metlom, nošenje jaja. Trebala se birati miss 7. Ljetnog karnevala. No, ponovno se vratila kiša. Točnije, pljusak koji je rastjerao i najupornije. Šteta. No, Ljetni karneval u Dramlju ipak se provukao i održao. Lako za program, nadoknadit će se sljedeće godine. Najzanimljivi dio karnevala provukao se između oblaka. I tako je nagrađena upornost Dramaljaca koji su rekli: ne odustajemo.