Počela berba u vinogradima Pavlomira

Žlahtina s manje šećera i alkohola u kišnoj godini

Anto Ravlić

Loše vrijeme smanjit će urod za tridesetak posto, no neće se odraziti na kvalitetu žlahtine, kažu u Pavlomiru prisjaćajući se straha da će ostati bez ičega nakon velikih poplava krajem kolovoza



NOVI VINODOLSKI » Počela je berba žlahtine u vinogradima Pavlomira u Novom Vinodolskom. Glavno pitanje koje se moglo čuti na početku berbe je glasilo: koliko se kišna godina odrazila na kvalitetu i kvanitetu uroda žlahtine koja se u novljanskim vinogradima rasprostrla na 13 hektara.


   Direktor Vinarije »Pavlomir« Miroslav Palinkaš ističe da će vina biti manje slatka i da će imati manje alkohola. Možda će lakša vina nekome i više odgovarati, kaže Palinkaš dodajući da će prihodi sigurno biti manji. Kiše su se odrazile na količinu sladora koji će se ove godine u chardonnayu iz Pavlomira kretati između 17,5 i 18, a u prosjeku se vrtio oko 26.  

  – Imali smo velike štete. Pretrpjeli smo tešku godinu, bojali smo se hoće li uopće biti uroda. Štete će biti u količini, u kvaliteti neće. Predviđanja su da žlahtina neće biti vrhunska kako smo navikli, ali će sigutno biti kvalitetna, ističe Palinkaš napominjući da se još ne može sa preciznošću reći koliko će manje biti uroda, no procjene govore o minusu od 30 posto.



Uoči berbe autohtone vinske sorte bijelog grožđa u Vinodolu već je završena berba chardonnaya, a nakon žlahtine na redu je cabernet sauvignon. U Pavlomiru se nadaju da će ih lijepo vrijeme pratiti još nekoliko dana.





  Palinkaš je gostima dao škare u ruke i odveo ih u vinograde. Na čelu primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i predsjednik gradskog vijeća Novog Vinodolskog Neven Pavelić. Za njima članovi Udruge prijatelja grožđa i vina »Ružica Vinodola« iz Novog Vinodolskog. Domaćini su pokazivali gostima dokle je stigla voda u poplavama koje su zadesile Novi krajem kolovoza.


   – Vinogradi su plivali u pola metra vode, na dan kad je u Novom Vinodolskom palo 100 litara kiše u tri sata. Tada smo se bojali hoće li išta ostati od vinograda, podsjeća Palinkaš.    Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina uhvatio se škara i zajedno sa domaćinima punio kašete grozdovima po neobično lijepom danu koji se suncem i temperaturama mogao mjeriti sa najljepšim danima ljeta. Župan Komadina je naglasio da je žlahtina i turistički adut Vinodola i Primorsko-goranske županije te da je uspješna priča iz Pavlomira povezala poljoprivredu, tradiciju i kulturu.

   Predsjednik novljanskog gradskog vijeća Neven Pavelić je podvukao da je Vinarija »Pavlomir« primjer kvalitetnog gospodarskog subjekta u Novom Vinodolskom i Primorsko-goranskoj županiji te podsjetio da su Vukovarci koje je vihor rata doveo u Novi Vinodolski obnovili zapuštene vinograde i tradiciju vina u kraju koji je i dobio ime po vinu. Pavelić je podsjetio da je žlahtina autohtona u Vinodolu, a da su to neki drugi bolje iskoristili, što i nije bitno. Bitno je da žlahtine ima, zaključio je Pavelić.