Velika akcija protjerivanja divljači

Za život bez straha: Medvjede i veprove iz Dramlja i Triblja tjeralo 80 lovaca

Anto Ravlić

U pohodu je uočeno 20 divljih svinja, šest medvjeda, 14 grla srneće divljači i tri lisice. Lovci su imali dva bliska susreta s medvjedima, kod jezera u Triblju i iznad Blažića



CRIKVENICA  Barem neko vrijeme mještani Dramlja i Triblja moći će živjeti bez straha od divljih svinja i medvjeda koji su bez imalo straha šetali među kućama, po vrtovima i ulicama naselja. Osamdesetak lovaca istjerivalo je divlje svinje, medvjede i ostalu divljač iz naselja i šuma koja graniče s naseljima. 


   Lovci su se koncentrirali na tri područja. Jedna je skupina pročešljala područje Soplja i Dramlja do Klanfara, druga područje Triblja, od Stranča i Podsoplja do Cerovića, a treća Kostelj i Kamenjak. Lovačka udruga Dubračina koja okuplja lovačka društva Kotor Crikvenica, Medviđak Drivenik-Tribalj i Srndać Grižane-Belgrad iskoristila je akciju i za brojenje divljači. U pohodu je uočeno 20 divljih svinja, šest medvjeda, 14 grla srneće divljači i tri lisice.


U protjerivanju divljači iz nelovnih područja, u kojima lovci ne mogu koristiti vatreno oružje, u lovna područja bilo je i napetih trenutaka. Dvojica lovaca imala su bliske susrete s medvjedom. Jedan je lovac na medvjeda naletio kod jezera u Triblju, a drugi iznad Blažića u Dramlju.




Medvjedi najčešće borave na vrhu Soplja, iznad Triblja. S vrha imaju najbolji pregled i spuštaju se prema moru ili Triblju, objašnjavaju lovci. Jedan odstrjel medvjeda je zaključen, a lovci traže dozvolu za još jedan odstrjel. 


   Najviše divljih svinja uočeno je iznad Dramlja. Nevjerojatno je da krda veprova znaju gdje su sigurna. 


   – Divlje svinje kriju se u naselju. Uočile su da su tamo najsigurnije jer lovci ne mogu djelovati u pojasu od 200 metara od granice naselja. Nisu kadre uočiti na kojem su području sigurne čim se pojave, no nakon nekoliko godina vrlo dobro znaju gdje se mogu sigurnije kretati, nudi nam zanimljivu priču jedan od lovaca koji je sudjelovao u akciji. 


   Tijekom jeseni lovci planiraju i daljnje akcije koje su bile neizvedive za turističke sezone. Već sljedeći vikend češljat će se teren u Jadranovu gdje su divlje svinje i medvjedi »šetali« i centrom mjesta, oko tzv. Slovenskog doma, ispod magistrale, nadomak škole i kod malog »Konzuma«. Pregled područja iznad Selca nije potreban jer je požar uništio šumu i protjerao svu divljač.



Istjerivanje divljih svinja iz naselja bila je tema sastanka predstavnika lokalne samouprave od Kraljevice do Novog Vinodolskog s dužnosnicima Ministarstva poljoprivrede. Zaključeno je kako se treba izraditi program zaštite divljači kojim se definira koliko pojedine divljači može obitavati na određenom području. Kako program zahtijeva financijska sredstva, raspravljalo se tko bi trebao financirati izradu programa kakav, primjerice, izrađuju nacionalni parkovi i aerodromi. Ministarstvo bi teret rado prebacilo na gradove i općine, dok lokalna vlast smatra da bi se u izradi programa trebalo angažirati Ministarstvo poljoprivrede i Primorsko-goranska županija.