Kako do eura

Za europske fondove sprema se 90 projekata

Anto Ravlić

Novi Vinodolski ima 45 projektnih ideja, Crikvenica 26, a Vinodolska općina 19 koji su upisani u županijsku strategiju



NOVI VINODOLSKI Nekad davno televizijom se vrtjela reklama: »Zemite bronhi, lakše se diše«. Danas se lakše diše čim se spomenu europski fondovi. Gotovo da ih doživljavamo kao bronhi. Nema predizbornog skupa, obećanja i vizije bez spomena čarobnih fondova. I dok su europski fondovi u kampanjama najčešće mazanje očiju, u sjeni velikih obećanja postoji i ozbiljan pristup fondovima.


  


Priprema projekata


U suradnji Poduzetničkog centra »Vinodol« i poduzeća »Plavi partner« u hotelu »Lišanj« u Novom Vinodolskom održala se osmodnevna radionica za zaposlenike triju jedinica lokalne samouprave koji su osnivači PC »Vinodol«. Radionicu je pohodilo 17 djelatnika iz gradskih uprava i turističkih zajednica Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine.




Edukativno druženje nije bilo otvorenog tipa, već isključivo za gradske djelatnike. U prvom dijelu radionice predavačica Marija Tufekčić je govorila općenito o pripremi projekata za strukturne fondove, a u drugom dijelu sudionici su dobili konkretan zadatak. Morali su pripremiti projekt obnove meteorološke postaje u Crikvenici i poslati ga u Europu. Radi se o projektu koji će zaista pokucati na vrata europskih fondova pa su se polaznici zaista mogli uvjeriti koliko su naučili.


– Radionica će sigurno pomoći svim polaznicima. Neće naučiti samo kako pripremiti projekt, već će znati i prepoznati koji su projekti prikladni za kandidaturu, objasnila je Marija Tufekčić iz zagrebačkog poduzeća »Plavi partner« koje je partner poduzetničkog centra.

Crikvenica, Novi i Vinodolska općina imaju 90 projekata koje žele adresirati na europske fondove. Bolje rečeno, projektnih ideja jer je u pravilu dug put od ideje do gotovog projekta. Novi Vinodolski ima 45 projektnih ideja, Crikvenica 26, a Vinodolska općina 19. Svi ti projekti uneseni su u županijsku bazu projekata, što je vrlo važno jer se niti jedan projekt koji nije unesen u županijsku bazu neće moći kandidirati dalje na državnu i europsku razinu.


Među najznačajnijim projektima valja izdvojiti deset projekata Grada Novog Vinodolskog. To su infrastruktura poslovnih zona Kargač i Zapad, izgradnju punionice vode, novog vatrogasnog doma, vodifikaciju Breza i naselja Gornji Zagon, izgradnja komunalnog centra Novi Vinodolski, revitalizacija Frankopanskog kaštela u Ledenicama, izgradnju druge faze ribarske luke u Klenovici, projekt obnovljivih izvora energije odnosno vjetroelektrana.   

Poduzetnička zona


Osam najzanimljivijih crikveničkih projekata su dogradnja vrtića i škole, školska sportska dvorana, modernizacija meteorološke postaje u Crikvenici, izgradnja reciklažnog dvorišta, razvoj poduzetničke zone K3 Dubračina, izgradnja centralnog pročistača otpadnih voda, valorizacija arheološkog nalazišta i multimedijalni centar.


Šest najzanimljivih projekata Vinodolske općine su projekt odvodnje fekalnih voda u Vinodolskoj općini, adaptacija i uređenje stare škole za muzej Klović, hotel za stare i nemoćne – bivša tvornica Kamensko, infrastruktura poduzetničke zone Barci, adaptacija objekta u Blaškovićima za potrebe dječjeg vrtića »Cvrčak i mrav« te projekt obnovljivih izvora energije, vjetroelektrane.