Nautički projekt u Novom Vinodolskom

Uskoro natječaj za koncesiju marine u uvali Muroskva

Anto Ravlić

Vlada je potvrdila gradske i županijske odluke te dala zeleno svjetlo za upis novih granica lučkog područja. Za tjedan do dva raspisat će se natječaj za koncesiju – početkom prosinca znat će se rezultati



NOVI VINODOLSKI » Marina u uvali Muroskva korak je bliže realizaciji. Nakon što je Grad Novi Vinodolski prilagodio prostorne planove i nakon što je skupština Primorsko-goranske županije donijela odluku o utvrđivanju granica lučkog područja, hrvatska Vlada je potvrdila županijsku odluku i dala zeleno svjetlo za upis novih granica lučkog područja. Time je marina na istočnom ulazu u Novi Vinodolski ozbiljno zakoračila iz sfere vizija i želja u jedan ozbiljan projekt.


   – Odlukom Vlade Republike Hrvatske stvoreni su preduvjeti za raspisivanje koncesije. Županijska lučka uprava Novi Vinodolski imenovala je stručno povjerenstvo koje mora pripremiti odluku o koncesioniranju i odraditi daljnje radnje bitne za koncesioniranje. Za tjedan do dva ŽLU Novi Vinodolski raspisat će javni natječaj za koncesioniranje luke Muroskva. Očekujemo da će se natječaj za koncesiju završiti do kraja studenoga, objašnjava predsjednik upravnog vijeća ŽLU-a Novi Vinodolski Saša Đujić.


  


Švicarci potvrdili isplativost




U ŽLU-u Novi Vinodolski očekuju da će početkom prosinca biti poznat koncesionar marine. Slijedi projektiranje, što neće biti jednostavan posao s obzirom na to da će se graditi veliki lukobran. Vjeruje se da bi radovi mogli početi već na proljeće 2015. godine, a da bi prvi brodovi mogli uploviti u marinu početkom 2016. godine. Iako se rabi termin marina, Muroskva će službeno nositi naziv luka otvorena za javni promet lokalnog značaja. Naime, u sklopu novog nautičkog sadržaja u Novom naći će se mjesta za operativni dio, gdje će moći pristajati izletnički brodovi i interventna plovila. Dio posla na terenu već je obavljen. U ožujku je obavljeno hidrogeološko istraživanje koje je trebalo dokazati opravdanost ulaganja u marinu. Višednevnu »akciju« organizirao je potencijalni investitor u buduću marinu, tvrtka »Navicon« iz Švicarske. Očigledno je hidrogeološko istraživanje potvrdilo da se isplati graditi marinu u uvali Muroskva.


   Predviđeni kapacitet marine je 170 vezova za plovila dužine do 12 metara. Predviđeno je da se vrh uvale, ispod Jadranske magistrale, izvuče 50 metara na more i pretvori u rivu. Planirana je gradnja tri gata i lukobran čiji bi se temelji nalazili na 18 metara dubine.


  


Interes čeških investitora


Od rive do lukobrana marina bi seprotezala u dužini od 300 metara. Svi sadržaji smjestili bi se uz istočnu obalu uvale, odnosno marine koja je zaštićena od juga. Na zapadnoj strani marine ostavile bi se grote koje bi neutralizirale valove.


   Priprema projekta marine Muroskva još je jedan primjer dobre suradnje Grada Novog Vinodolskog i Primorsko-goranske županije. Prvi put se u javnosti konkretna ideja o gradnji marine pojavila prošlog ljeta. Grad Novi Vinodolski, kojem je izuzetno stalo da se pokrene projekt, požurio je s pripremom dokumentacije, koja je uključivala izmjene prostornih planova i povećanje kapaciteta. Tempo je prihvatila Primorsko-goranska županija i za godinu dana stekli su se preduvjeti da se koncesionaru ponudi projekt sa svom dokumentacijom, što i nije čest slučaj u Hrvatskoj.


   Nešto se događa i po pitanju druge planirane marine, u novljanskoj luci. Pojavio se češki investitor te otkupio firmu koja je dobila koncesiju za gradnju veće marine u Novom. Postavljena je ploča gradilišta i očekuju se konkretni potezi.