Postrojenje za ultrafiltraciju vode u Hrmotinama

Ultračista voda iz Gacke za Rab, Pag, Senj i Karlobag

Srđan Brajčić

Radi se o jedinstvenom pročišćivaču, čija je posebnost u sustavu membrana koji iz vode izdvaja bakterije, parazite i mutnoću, ali bez uporabe kemikalija, što bitno poboljšava kvalitetu vode. Projekt je vrijedan 4,5 milijuna kuna, od čega najveći dio financiraju Europska investicijska i Razvojna banka Vijeća Europe



SVETI JURAJ  Jučerašnjim puštanjem u rad naprednog postrojenja za ultrafiltraciju vode, tzv. »6. filter polje«, u Hrmotinama iznad Svetog Jurja pored Senja, završena je izgradnja Uređaja za pročišćivanje i kondicioniranje vode Hrmotine.


Na svečanosti otvaranja, na kojoj su prisustvovali brojni nosioci izvršne vlasti na lokalnoj razini, pojašnjeno je da se radi o jedinstvenom sustavu u Hrvatskoj.


  Naime, njegova je posebnost u sustavu membrana koji iz vode izdvaja bakterije, parazite i mutnoću, ali bez uporabe kemikalija. Osim toga, uređaj omogućava velike količine vode. Čak 110 litara vode u sekundi.


Dražen Kurečić, pomoćnik ministra poljoprivrede, objašnjava da direktive Europske unije nameću Hrvatskoj izgradnju ovakvih postrojenja koji iziskuju velika ulaganja. Konkretno, ovaj projekt vrijedan je 4,5 milijuna kuna. Novac je stigao iz Europske investicijske banke i Razvojne banke Vijeća Europe, a putem Hrvatskih voda. Oko 450.000 kuna dao je vodovod Hrvatsko primorje – južni ogranak.    

Važno za turizam




Ivica Plišić, generalni direktor Hrvatskih voda, kaže da je investicija iznimno važna, s obzirom na to da će građani ipak piti kvalitetniju vodu. To se prvenstveno odnosi na okolicu Senja i Karlobaga te na otoke Pag i Rab.


  – Puštanjem u pogon ovakvog sustava omogućavamo građanima kvalitetnu vodu, ali sada tijekom cijele godine. Na ovom području znalo je biti problema s vodom kada ne bi radila hidrocentrala. Kada je, recimo, hidrocentrala u remontu, voda je znala biti mutna, pa nije u potpunosti zadovoljavala sve one zdravstvene kriterije. Toga više neće biti, tvrdi direktor Hrvatskih voda Plišić.   Dodaje da već sama voda koja stiže u sustav Hrmotine dolazi iz prirodnog fenomena Gacka. Takva voda odlične je kvalitete, ali zbog hidrocentrale potreban je ovaj, jučer otvoreni sustav filtriranja. Plišić ilustrira da je sustav dostatan za opskrbu vodom čak sto tisuća ljudi, što je posebno važno u ljetnim mjesecima za turističke destinacije Senj, Pag i Rab.    


U okviru ove svečanosti na Uređaju za pročišćivanje vode Hrmotine otvorena je i izložba fotografija Krunoslava Raca pod nazivom Put vode. Izložba u 26 fotografija prikazuje put vode do domova krajnjih potrošača.



Kvaliteta kao adut


Ante Dabo, gradonačelnik Novalje, kaže da je prema tome ova investicija od velike važnosti za cijeli Pag.


  – Pogotovo je važna za Novalju, kao jednu od vodećih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Važno je napomenuti da ovaj sustav omogućava – puno kvalitetne vode. Ovo je za Novalju, u turističkom smislu, kapitalan projekt. Naime, Novalja, kao i cijeli Pag, sada se mogu pohvaliti i kvalitetom svoje vode, što može biti jaka marketinška parola, kaže Dabo.


  Ivica Plišić napominje da se u narednom periodu također očekuju brojna ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu. Na razini Hrvatske radi se o stotinjak projekata.


  – U Primorsko-goranskoj i Ličko-senjskoj bit će čak 20-ak investicija u vodoopskrbu i kanalizaciju. Najveća je ona u Rijeci, čija je vrijednost 100 milijuna eura. Treba inače naglasiti da nam je na raspolaganju milijardu i sto milijuna eura iz europskog strukturnog fonda za izgradnju vodno-komunalne infrastrukture. To je još oko 550 milijuna eura našeg novca, ilustrira Ivica Plišić.