Turistički desant

Tri stotine marinaca sutra stiže u Crikvenicu

Anto Ravlić

Hrana, piće i zabava prilagodit će se pripadnicima Šeste flote, čiji će zapovjedni brod biti na remontu u Viktor Lencu dva mjeseca. Marincima će se ponuditi obilje adrenalina i izleti na Krk, Plitvice i u Istru



CRIKVENICA Sutra će 300 američkih marinaca stići u Crikvenicu. Nije riječ o još jednom klasičnom desantu poput Iwo Jime ili Normandije, već o kontingentu koji će dva mjeseca boraviti u hotelima Omorika i Varaždin, dok brodogradilište Viktor Lenac ne obavi remont na zapovjednom brodu Šeste flote USS Mount Whitney.


Viktor Lenac je potpisao unosan ugovor vrijedan šest i pol milijuna eura. Nema sumnje da će zahvaljujući remontu i u Crikvenici ostati koji dolar. Čelnici hotelskog poduzeća Jadran u čijem su sastavu crikvenička Omorika i selački Varaždin, dolazak 300 specifičnih gostiju pripisuju dobroj suradnji s brodogradilištem Viktor Lenac.


Hotel Omorika ima na raspolaganju 115, a Varaždin 175 soba. Dolazak američkih marinaca znači da će vrata hotela ostati otvorena do sredine studenog. Prosječna cijena pansiona u spomenutim hotelima u ovom periodu kreće se oko 25 eura, no to ne znači da će takva cijena vrijediti i za goste iz Šeste flote.




Dolaskom Amerikanaca ne bi trebao profitirati samo Jadran, već i crikvenički ugostitelji. Na ruku ide i predivno vrijeme koje će sigurno omogućiti uživanje u morskim radostima i sportskim sadržajima. Crikvenički ugostitelji očekuje da će marinci prepoznati izvanpansionsku ponudu i da će biti aktivni tijekom dvomjesečnog boravka u Crikvenici. Napomenimo da će marinci preko tjedna imati radnu obavezu, a da će uživati vikendima. Osam vikenda je sigurno dosta vremena da im se ponudi obilje zabave.



Dolazak marinaca je značajan događaj, ali i izazov za cijelu destinaciju. Dolazi nam publika koja nije navikla na ovaj kraj, publika koja vjerojatno ima potpuno drugačiji sklop. Mi ne znamo da li žele da im ponudimo adrenalin ili ga već imaju previše, kažu nam iz jedne od crikveničkih turističkih agencija.



– Marinci će sigurno imati dovoljno sadržaja, siguran je jedan od ugostitelja.


Crikveničani su spremni prilagoditi ponudu specifičnim zahtjevima, bez obzira radi li se o hrani, piću ili zabavi. Detalji još nisu poznati, a sve će biti mnogo jasnije danas, kada bi koordinator američkih marinaca trebao obići Crikvenicu i uživo se upoznati s ponudom.


– Već smo ponudili da organiziramo karaoke i beach partije, rafting, parasailing, paragliding, wakeboard, adrenalin park, izlete u Istru, na Plitvice, na Krk. Ne smijemo kiksati, bilo bi neozbiljno i neodgovorno da se ne prezentiramo u najboljem svjetlu. Ne smije nam se dogoditi da, na primjer, nema dovoljno taksija. Ne smijemo dolazak marinaca gledati kao izoliranu priliku. Možda će marinci kontinuirano dolaziti na remont u Rijeku i trebamo razmišljati u tom smjeru. To nam može biti prilika za produženje sezone, objašnjavaju u jednoj od crikveničkih turističkih agencija kojima je predloženo da pošalju svoje ponude s izvanpansionskim sadržajima.