Loše vrijeme i loša sezona aktualizirali zanimljiva pitanja

Top 10 crikveničko-vinodolske rivijere treba znati unovčiti

Anto Ravlić

Nemamo senzaciju, dubrovačke zidine, Plitvice, Arenu, morske orgulje ili Istralandiju. No, imamo li ipak nešto, a nismo se dovoljno potrudili da turisti saznaju za to? Nešto što prerijetko vadimo iz ormara, a moglo bi biti zanimljivo? Treba samo zasukati rukave i umjesto svađa uhvatiti se posla... 



CRIKVENICA  Turisti nemaju što raditi na crikveničko-vinodolskoj rivijeri kad je loše vrijeme, česta je konstatacija koja se ovog ljeta zbog lošeg vremena još učestalije čuje. Je li baš tako?


Istina, nemamo senzacionalnu ponudu, nemamo dubrovačke zidine, Plitvice, pulsku Arenu, morske orgulje ili Istralandiju. No, imamo li ipak nešto, a nismo se dovoljno potrudili da turisti saznaju za to?


Imamo li nešto što prerijetko vadimo iz ormara, a moglo bi biti zanimljivo? Svaki turistički grad ili regija imaju nekih svojih »top 10«, »10 must see«, »top 10 things to do«… Što bi crikveničko-vinodolska rivijera ponudila u top 10? 




  1. Kaštel Drivenik 


   U obnovu frankopanskog kaštela uloženo je nekoliko milijuna kuna u sklopu projekta »Putevima Frankopana« u koji je investirano 20 milijuna kuna. Impozantna i sačuvana građevina zanimljiva je turistima, no premalo se koristi. Kaštel se otvara uz prethodnu najavu, a individualni gosti poljube vrata. I kad se kaštel otvori, nema puno toga što će zadržati goste. Kad bi goste dočekali vitezovi, ugostiteljska ponuda i igre u kojima bi mogli sami sudjelovati, sigurno bi kaštel postao nezaobilazna točka 


  2. Vidikovci Oči Vinodola


   Šest predivnih vidikovaca, tri u zaleđu Novog i tri na području Vinodolske općine nude pogled za pamćenje. Turisti rado odlaze na vidikovce koji se protežu na potezu od 65 kilometara, od Antova iznad Triblja do Krmpota, no ni izbliza nisu posjećeni koliko bi trebali. Nitko ne nudi izlet na vidikovce, a svi bi posredovali u deportiranju na Plitvice i Postojnu. Kombijem ili biciklima u obilazak vidikovaca? Dobro zvuči. 



Crikvenica je ponudila svoj top 10 i uvrstila: plaže, ribarski tjedan, dane Ad Turresa i Frankopana, (Sr)etno Selce, Muzej Grada Crikvenice, Kuharicu našeh non, Jakovarska vesla, Terme Selce i Thalassotherapiju.



  3. Kuća Klović


   Kuća posvećena svjetski poznatom minijaturistu Jurju Juliju Kloviću u njegovim rodnim Grižanama otvorena je prije tri mjeseca. Najavljivalo se da će Kuću Klović već ovog ljeta posjetiti 40 tisuća turista. Ideja je bila da se turistima nude pozivnice po osam eura koje bi uključivale obilazak kulturnih znamenitosti, čašu vina u Pavlomiru, posjet proizvođačima meda u Hreljinu i danas-sutra posjet kući vina u kaštelu u Kraljevici. Po zimi bi u Kuću Klović dolazila djeca iz škola i vrtića i učila crtati. Prostor je koncipiran tako da može primiti jedan autobus odjednom. Nismo primijetili gužvu. Niti jedan jedini putokaz koji bi turiste odveo do Grižana. 


  4. Arheološko nalazište Ad Turres Crikvenica


   Povijest se uvijek dobro prodaje, a stari Rim je uvijek zanimljiv. Crikvenica priređuje Dane Ad Turresa, no puni pogodak bi bio da turiste svakog dana čeka neki sadržaj na nalazištu. Da svaki dan bude mala preslika Dana Ad Turresa. S legionarima, gladijatorima i sadržajima koje će privući i zadržati turiste. 


  5. Novljanski mesopust


   Pokladni običaji s područja Novog Vinodolskog uvršteni su na popis nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Može li ih se značajnije turistički iskoristiti? Da budu dobrodošlica turistima? Da Novom znače u turističkom i promotivnom smislu što i Sinjska alka Sinju. Slična je priča sa selačkom mlaćom prazne slame koja se ipak prerijetko pojavljuje u turističkoj promociji. 


  6. Frankopanska torta/bribirski prisnac


   Nećemo pucati na Beč i sahericu, no sigurno bi Crikvenica i Bribir mogli agresivnije ponuditi svoje specijalitete. Barem na razini naših štrukli ili kulena koji su zaštićeno kulturno dobro RH. I Frankopanska torta i prisnac se pojavljuju na manifestacijama, plus je što su izvučeni iz zaborava. Nije da se ne zna za njih, no bilo bi lijepo kad bi gosti navikli da se ne vraćaju kući bez torte i prisnaca. Procedura za formiranje torte kao turističkog suvenira je dugotrajna, no torta kao gastro asocijacija na Crikvenicu dobro zvuči. 


  7. Izlet brodom na Vrbnik


   Valjda je prošlo vrijeme da ćemo gosta ljubomorno skrivati od susjeda. Izlet na Vrbnik je crikvenički proizvod koliko i krčki. Izuzetno je popularan među turistima. 


  8. Crikvenički akvarij


   Mnogi će reći da je jedino što može funkcionirati po kiši crikvenički akvarij. I zaista, čim se navuku oblaci, pred akvarijem se vide posjetitelji. I za razliku od mnogih zanimljivosti, crikvenički akvarij se može pohvaliti putokazima. 


  9. Plivački maraton Crikvenica – Šilo  

Najstariji plivački maraton u Hrvatskoj je atrakcija sam po sebi. Još kad bi svake godine donio nešto novo i atraktivno. Zadrani godinama skaču u more, ove godine je skakalo četiri tisuće ljudi, a svaki od njih je platio 30 kuna. Može li crikvenički plivački maraton ponuditi sličnu atrakciju? Recimo, lanac plivača koji se drže za ruke od kopna do Šila? 


   Popis top 10 namjerno nismo zaokružili. Ima kandidata. Vinodolski zakonik. Tribaljsko jezero kao jedno od najboljih na svijetu za natjecanja u podvodnoj orijentaciji. Nebeski labirinti u Krmpotama. Zimski crikvenički maraton. Vinogradi Pavlomira. Staklena kapelica, otočić svetog Martina… 


   I umjesto svađa i prozivanja tko je odgovoran što spomenuti potencijali nisu dovoljno iskorišteni, treba zasukati rukave i uhvatiti se posla. Jer, ovo je ljeto pokazalo da zarada od mora i sunca može biti golub na grani.