Oblaci zasjenili turizam

Sunce se pojavilo tek svaki treći dan

Anto Ravlić

U srpnju je maksimalna temperatura iznosila 30,2 stupnja. U posljednja dva kolovoza palo je gotovo dvostruko kiše u odnosu na prethodnih pet godina – što će biti ako nas i 2015. dočeka slično ljeto...



CRIKVENICA » Nikad gore ljeto ide na živce. No, sve te kiše i oblake vrlo brzo će zaboraviti svi koji vole ljeto i plaže. Ipak, kad netko živi od sunčanih dana, kao što žive mnogi na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, vrijeme je pitanje egzistencije. Gdje će turizam završiti ako nas i 2015. godine dočeka slično ljeto? Ove godine je karakteristična situacija bila da gosti koji su rezervirali sedmodnevni paket u privatnom smještaju nakon tri-četiri-pet dana odluče otići kući jer vremenska prognoza ne obećava ništa dobro. Gosti su uštedjeli koji euro, a iznajmljivači su ostajali kratkih rukava. Turistički radnici prije nekoliko dana podvukli su crtu pod ljeto. Ostali su minusi od četiri odnosno dva posto u crikveničkim i novljanskim turističkim statistikama.


  


Vremenske nepogode


Kroničarka vremenskih nepogoda, motriteljica klimatološke postaje Crikvenica Anđelka Radil, također je podvukla crtu pod ljeto. Ako se period od početka lipnja do kraja kolovoza uopće može nazvati ljetom. Od 92 dana sunce smo vidjeli tek 35 dana. Dakle, gotovo svaki treći dan smo imali privilegiju vidjeti sunce na jednoj od najsunčanijih rivijera Europe. Zato kiše nije nedostajalo. U tri mjeseca palo je 485 litara kiše. U lipnju 101 litra, u srpnju 177 litara, a u kolovozu čak 208 litara.




Što smo se više prema kraju ljeta nadali da kišni periodi moraju stati, vrijeme je postajalo sve gore i gore. Niti temperature se nisu pokazale ljetnima. U lipnju je maksimalna temperatura 33,6 stupnjeva izmjerena 11. lipnja. U srpnju je rekord nevjerojatno niskih 30,2 stupnja izmjeren 24. dana u mjesecu. Zanimljivo je da se usred sezone, od 11. do 20 srpnja temperatura nije digla iznad 26 stupnjeva. Srpanj ćemo pamtiti i po 11 kišnih dana od 21. do 31. srpnja. Proteklih godina maksimalne kolovoške temprature šetale su od 33,2 do 35,5 stupnjeva. U kolovozu je skromni rekord izmjeren 13. kolovoza. Tek 31,2 stupnja. Lipanj je ponudio manju vlagu i jedan dan s jačim vjetrom. Srpanj je ponudio veliku vlagu i slab vjetar. I dvije jake kiše.


  


Rijetko iznad 30 stupnjeva


Kolovoz je praktično bio kopija srpnja po vlazi, vjetru i dvije jake kiše. Minimalna temperatura u srpnju iznosila je 20,6 stupnjeva, a u kolovozu 18,8 stupnjeva.    Zanimljiva je još jedna usporedba. Vratimo li se nekoliko godina unatrag, postat ćemo nostalgičari. Prošle godine smo u kolovozu imali 14 dana s temperaturama od 30 do 34,3 stupnja. Ove godine zabilježena su tek tri dana s temperaturom većom od 30 stupnjeva.    Prije šest godina kolovoz je imao čak 28 sunčanih dana, godine 2009. sunčanih dana je 26, godinu kasnije 23. Kolovoz 2011. godine nudi čak 27 sunčanih dana, a kolovoz 2012. punih 26 dana. Prošle godine imali smo 23 sunčana kolovoška dana. Ove godine sunce je spalo na jadnih 17 dana.    Očito se nešto mijenja kad je riječ o kolovoškim kišama. Ove i prošle godine palo je 385 litara. U prethodnih pet godina tek 215 litara. Svjesno ili nesvjesno, sve više ličimo na Engleze kojima je vrijeme omiljena tema. S jednom razlikom, Englezi ne žive od vremena.