Gradonačelnik Crikvenice popustio

Složni Jakovari uspjeli srušiti projekt reciklažnog dvorišta

Srđan Brajčić

Gradski čelnici htjeli su objasniti što bi izgradnja reciklažnog dvorišta iznad magistrale u Jadranovu značila za mjesto, no građani nisu željeli ni čuti za projekt, tvrdeći da će on ugroziti kvalitetu života u Jadranovu te je na kraju gradonačelnik Rukavina »priču skratio« obećanjem da će zaustaviti projekt



JADRANOVO  Dozvolite da završim i skratim cijelu ovu priču – budući da vi očito niste za reciklažno dvorište, ja sada zaustavljam ovaj projekt, tim je obećanjem crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina završio sinoćnji zbor građana u Jadranovu.


   Gradonačelnik Rukavina tako je podlegao pritisku doista brojno okupljenih i nezadovoljnih građana koji već neko vrijeme vrlo burno reagiraju zbog odluke crikveničkog Gradskog vijeća o tome da se u Jadranovu, odmah iznad magistrale, izgradi reciklažno dvorište. Jednostavno, u mjestu ne žele niti čuti za ovaj projekt, jer će on ugroziti kvalitetu života u njihovom mjestu.


   Međutim, namjera gradonačelnika Rukavine i njegovog zamjenika Veselka Mutavgjića bila je drukčija; da se građanima objasni što ovaj projekt znači za Jadranovo i da u njemu nema ničeg lošeg. Prezentaciju ovog projekta, štoviše, održala je Sonja Polonija, direktorica crikveničkog komunalnog društva Murvica.


Ona je pokušala objasniti da su reciklažna dvorišta europski, a sukladno novim zakonskim odredbama i politikama o gospodarenju otpadom, i hrvatski standard. Ovakva dvorišta, tumači Polonijo, smještena su čak u nekim gradskim središtima i nema u njima ničeg spornog i štetnog.   

Skrivanje istine




Građani se, međutim, nisu dali smesti. »Zbog čega onda reciklažno dvorište želite izgraditi baš u Jadranovu, a ne u Crikvenici«, pitao je jedan od sudionika zbora, što je dočekano burnim odobravanjem, pa i skandiranjem.


   Gradonačelnik Rukavina pokušao je objasniti da je tomu razlog taj što se radi o državnom zemljištu, koje je prema tome besplatno. Građani smatraju da ništa nije besplatno, posebno nije kada se radi o otpadu.


   Manolito Matetić, predsjednik Mjesnog odbora Jadranovo koji je i sazvao ovaj zbor građana, čak je poručio da ih crikvenička vlast obmanjuje i skriva istinu o reciklažnom dvorištu koje se treba prostirati na čak 36.000 metara četvornih.


   – Što će im toliko zemljište!? Pa nitko ne zna što će tamo biti za pet godina, negoduje Matetić.


   Osim toga, Manolito Matetić zamjera crikveničkoj vlasti to da je posve zaboravila na Jadranovo, odnosno da u njega ulaže sve manje novca koji odlazi u Selce, Dramalj… Dogradonačelnik Veselko Mutavgjić pak poručuje da je ovu gradsku vlast izabrao narod i da ona prema tome uvažava mišljenje građana u donošenju svojih odluka.


  


»Komunikacijski« propust


– Ništa vam nismo skrivali. Takve tvrdnje su smiješne. To je isto kao kad bi netko pokušao u Jadranovu skriti Boeing 747. No, činjenica je da se o ovom projektu nije puno raspravljalo. Razlog tomu je očito taj da je Gradsko vijeće jednoglasno i jednostavno prihvatilo izgradnju reciklažnog dvorišta u Jadranovu. Učinili smo očito veliki propust – morali smo o ovom projektu bolje komunicirati s vama, građanima. To je čak dovelo do takvih tumačenja da će se u Jadranovu graditi nekakva spalionica. Naravno da su to besmislice, kazao je Veselko Mutavgjić i naglasio da je reciklažno dvorište prilika za Jadranovo, mjesto u kojem se sve zatvara pa više nema niti radnih mjesta.


   – Zatvorit će nam i poštu. Ona već sada radi samo četiri sata. Djeca vam odlaze iz Jadranova, jer nemaju ovdje posla, a ni života, tumačio je Mutavgjić.


   Narod, međutim, o tome nije želio slušati, pa Mutavgjić zamoljen da skrati svoju priču. To je on i učinio…