14. Vinodolske ljetne večeri

Prostor pred Kućom Klović idealan za ljetna druženja

Anto Ravlić

Uz umjetničku komponentu, cilj manifestacije je privlačenje gostiju u Vinodolsku dolinu i kaštele. Ove godine predstavlja se atraktivan prostor ispred Kuće Klović, idealan za kulturna ljetna druženja



BRIBIR » Sutra starta 14. izdanje »Vinodolskih ljetnih večeri« koje su uz Ružicu Vinodola središnji događaj u sezoni. Cilj manifestacije koju organizira TZ Vinodolske općine je da pruži publici vrhunske umjetničke događaje i da privuče pažnju javnosti na Vinodolsku dolinu. Također se žele oživjeti i stare frankopanske gradine u Bribiru i Driveniku kao i pridonijeti afirmaciji narodnih običaja i vrednota kroz uključivanje domaćih kulturno-umjetničkih društava u program manifestacije.


  Vinodolske ljetne večeri prvi puta su se organizirale 2001. godine u prostoru kaštela Drivenik i drugim mjestima u Vinodolu upravo s ciljem da se u atraktivne prostore frankopanskih kaštela i mjesta instaliraju sadržaji koji će oživjeti te prostore i privući goste, podsjeća direktorica TZ-a Vinodolske općine Iris Bruketa.   Ove će godine manifestacija ponuditi devet večeri. Koncert talijanske canzone, večer klapske pjesme, Klovićeva večer – večer domaćih izvođača s područja Vinodolske općine posvećena slavnom Jurju Juliju Kloviću, tri književne večeri u suradnji s ethno hotelom Balatura u Triblju, filmska projekcija na velikom kinoplatnu te kazališna predstava i igrokaz.   Manifestaciju otvara predstava RI Teatra »Hetero parada«. Riječ je o komediji u kojoj Ri Teatar iznova inspiraciju pronalazi u hrvatskoj zbilji.


Vinodolske ljetne večeri ne samo da poboljšavaju turističku ponudu Vinodola i šire destinacije (Crikvenica i Novi Vinodolski), nego i pridonose podizanju kulturne svijesti stanovnika Vinodola i priobalja i stoga treba ustrajati na organiziranju ove manifestacije i iz godine u godinu podizati kvalitetu programa i broj priredaba. Osim toga Vinodolske ljetne večeri pružaju dodatan razlog za posjet Vinodolu i njegovim kulturno-povijesnim znamenitostima, ističu u TZ-u Vinodolske općine dodajući da broj posjetitelja potvrđuje da su 2001. godine bili u pravu zagovaratelji tvrdnje da se kulturnom ponudom može privući goste u atraktivne prostore frankopanskih kaštela i mjesta.



Manifestacijama se želi oživjeti stare i obnovljene frankopanske utvrde u Bribiru i Driveniku. Ove godine će se naglasak staviti na afirmaciji prostora ispred Kuće Klović u Grižanama, koja je vrata otvorila u travnju ove godine.   – Prostor ispred Kuće Klović je pravo osvježenje što se tiče vanjskih lokacija za održavanje koncerata, a samim tim ujedno i promocija Kuće gdje se nalazi jedinstvena zbirka, odnosno reprodukcije originalnih Klovićevih djela. Upravo njemu u čast organizirat će se »Klovićeva večer« gdje će nastupiti Tamburaški orkestar KUD-a »Dr. Antun Barac«, Vokalna skupina Vinodolke, griški kantautor Neven Barac i uspješni mladi harmonikaš Ante Mamula iz Bribira. Isto tako, prigodno će se održati i belcanto koncert u izvedbi Jose Butorca, najavljuje direktorica Bruketa.

  Ispred Doma kulture u Triblju KUD Bribir izvest će svoj igrokaz pod nazivom »Pred birtijun« autorice Kate Grgurić. A na istom mjestu priliku za prvo predstavljanje u sklopu ovogodišnje manifestacije imat će novoosnovana ženska klapa »Žurnada« iz Bribira.


  Književne večeri u Ethno hotelu »Balatura« kao i svake godine ugostit će poznate književnike kao što su Ante Tomić, Rujana Jeger i Teofil Pančić.   Po uzoru na prošlu godinu posjetitelji će moći i ove godine uživati u ljetnom kinu (22. srpnja). Vinodolske ljetne večeri spuštaju zastore 22. kolovoza Smotrom klapa Drivenik u driveničkom kaštelu koja se devetu godinu organizira zajedno s klapom Tić iz Triblja. Smotra klapa u pravilu je najposjećenija manifestacija tradicionalnih Vinodolskih ljetnih večeri.