Visokokomforan objekt

Pri kraju gradnja crikveničkog Doma za starije

Franjo Deranja

Visokokomforan objekt na sedam razina, površine 11,5 tisuća kvadrata, bit će uređen za boravak starijih osoba u 65 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba i šest apartmana u središnjem objektu te u 50 apartmana u posebnoj »depandansi«, građenoj prema modelu tzv. potpomognutog stanovanja



Koncem ove godine završit će dvogodišnji radovi na gradnji najvećeg objekta u Crikvenici – Doma za starije i nemoćne osobe. Objekt od ukupno 11,5 tisuća četvornih metara i na sedam razina stajat će oko 80 milijuna kuna, a investitor je ujedno i zagrebački graditelj sa svojom tvrtkom MEŠIĆ Com d.o.o., utemeljitelja Ahmeta i sina Nervada. Projektant je dipl. inž. Darko Manestar, Crikveničanin porijeklom iz Dramlja, koji je od pradjeda i oca, pa sve do današnjih dana i svojih u obitelji, vezan uz graditeljstvo i arhitekturu.


   – Objekt je visokokomforan, prema svim najsuvremenijim graditeljskim standardima, ističe rukovoditelj gradilišta najveće zgrade na području Crikvenice, inž. Namik Husić.


– Bit će uređen za boravak starijih osoba, i to u 65 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba i šest apartmana u središnjem objektu te u 50 apartmana u posebnom dijelu sličnom depandansi ovom glavnom objektu, koji je građen prema modelu »assisted living residents« ili tzv. potpomognutog stanovanja. Sve su stambene jedinice građene kao dijelovi Doma za starije i nemoćne osobe i drago nam je da smo to i ostvarili kao osnovni projekt i namjenu jer su nam i upiti iz zemlje i svijeta – a interes je već vrlo velik – došli upravo za takvo korištenje stambenih jedinica: jedino ako su u funkcionalnoj povezanosti sa središnjim objektom i njegovom namjenom, kao Dom za starije nemoćne osobe. 

Američka iskustva


– Prije nego što sam počeo raditi na projektu raspitao sam se i dobro upoznao kako se to radi i gradi u svijetu, primjerice u Sjedinjenim Državama, a upravo tamo je takvo stanovanje sve traženije, govori Darko Manestar. – Primjerice, u Japanu, pak, statistike ukazuju da je sve više stanovništva starije od 60 godina, a sve manje je 30-godišnjaka. Svoje mjesto stanovanja tu je već osigurala jedna gospođa iz Crikvenice koja je porijeklom Zagrepčanka. Ovdje je imala vikend-kuću koju je prodala i kupila dvosobni apartman od 40 četvornih metara s pripadajućim parkirališnim mjestom u garaži u objektu. Sve to stajalo ju je oko milijun kuna.




   Naši ljudi kalkuliraju: željeli bi zadržati i vlastitu kuću s apartmanima ili sobama za turizam, koju treba i održavati te imati i mogućnosti za smještaj u nekom domu za starije osobe. Ovdje će smještaj stajati oko 7 tisuća kuna mjesečno, a za dvoje može biti jeftiniji, oko 6 tisuća za jednu osobu. Imamo već kod nas sličnih, ali skupljih domova za starije, govori Darko Manestar, vlasnik projektantske tvrtke AREA.



U svakom apartmanu ili sobi – a površina apartmanskih stambenih jedinica kreće se od 40 do 50 četvornih metara – osigurana je signalna komunikacija sa središnjim medicinskim dijelom, tako da se u slučaju neke nezgode, ili bilo kakve zdravstvene tegobe, s klijentom može u istom trenutku doći u neposrednu vezu, doći do njega i pomoći. Od ostalih medicinskih sadržaja tu je dijagnostika i rehabilitacija te ostale polikliničke ambulante. Središnji objekt ima i restoran s 300 sjedećih mjesta.



   Dom za starije i nemoćne u Crikvenici ima i zanimljivu suvremenu inovaciju kada je riječ o grijanju i hlađenju interijera: bušenjem do 50 metara pod zemlju graditelji su došli do bočate vode, odnosno mora, što je ondje na stabilnih 15 stupnjeva Celzija. Taj medij ljeti hladi prostore smještajnih jedinica i zajedničke prostorije, a zimi se uz dogrijavanje njime interijer opet ugodno temperira. 

Jedinstven pogled


Usred objekta, između građevina, središnjeg i objekta depandanse, postoji dvorište s namjenom za vrt u kojem će biti određeni vanjski dnevni boravak s obveznim elementom vode, a slične zelene oaze predviđene su i za ravni krov zgrade.


   Mnogi stanari, klijenti doma ili vlasnici apartmana imat će i jedinstven pogled iz svojih soba u ovom prema mnogo čemu iznimnom objektu, prvom ovakve vrste u Hrvatskoj: iz svake dobe vidi se more Podvelebitskog kanala, ili grad Crikvenica na zapadnoj te Selce na istočnoj strani, a taj je pogled kao s broda.


   Ovo je najveća investicija, ne samo u Crikvenici nego i na području Primorsko-goranske županije, pogotovo u oblasti ovakve vrste stanogradnje, a očito je graditeljstvo i investiranje na ovom području i u toj namjeni uznapredovalo, i to značajno: dobrostojeći klijenti, ili oni kojima njihovi mlađi članovi obitelji to žele i mogu priuštiti, mogu u trećoj životnoj dobi krenuti na ugodno putovanje »nepotopivim cruiserom«, a da ne moraju niti izići iz ovoga suvremenog zdanja, grada pod jednim krovom.