"Jakovarska vesla" okupila 15 ekipa veslača na drvenim barkama

Pobjeda Dumboki, simpatije veslačicama i malom Ivanu

Anto Ravlić

Pobijedila je ekipa Dumboka express u sastavu Antonio Grbčić i Dino Babić, druga je ekipa Čičanka, a treća Aheli. Ipak, najveći pljesak pobrale su ženska ekipa Strijele i sedmogodišnji Ivano, zaljubljenik u drvene barke 



JADRANOVO Jadranovo punih deset dana slavi svoga zaštitnika, svetoga Jakova. Jakovlja je najbogatija manifestacija u Jadranovu. Nudi se pregršt zabavnih, kulturnih, sportskih i vjerskih događanja. Među njima se ističu Jakovarska vesla koja pružaju poseban pogled na ljeto i more. 


   Na ovogodišnjim Jakovarskim veslima, na regati drvenih barki, nastupilo je 15 posada. Veslalo se od Tunere do uvale Grabrova i natrag do rive Mulina. Među veslačima se našla i jedna ženska posada koja je pobrala velike simpatije.


Ako je nedostajalo malo snage, iskustva nije jer djevojke već godinama nastupaju na Jakovarskim veslima. Ženska ekipa Strijele nastupila je u sastavu: Andrea Kondić, Ana Grbčić i Martina Slavnić. 




   Pobjedu je odnijela ekipa Dumboka express, nazvana po uvali na međi Jadranova i Šmrike. I ekipa je bila miješana, činili su je Antonio Grbčić iz Jadranova i Dino Babić iz Hreljina. Drugo mjesto pripalo je ekipi Čičanka u sastavu: Branko Grbčić, Antonio Straha Jadranovo), Ivan Turina (Šmrika). Treća je bila ekipa Aheli, naravno iz Jadranova. Činili su je Mateo i Mladen Ahel te Damir Grbčić. 



Središnji dio Jakovlje će se odvijati na sam blagdan svetoga Jakova, u petak, kada će se u jutarnjim satima održati tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova po mjestu i svečana sveta misa ispred crkve sv. Jakova. U večernjim satima u uvali Grabrova održat će se fešta i zabava uz Jasmina Stavrosa te ponoćni vatromet. Tog dana će se održati vaterpolo turnir u uvali Grabrova, a dan kasnije tradicionalni međunarodni boćarski turnir Jakovlja 2014.



   Bez obzira ne pobjednike koji su pobrali medalje i zaslužene ovacije, zvijezda dana bio je najmlađi sudionik regate, sedmogodišnji Ivano Baić iz Šmrike. Ivano je bio šutljiv, odgovorio nam je samo na pitanje tko ga je naučio veslati: 


   – Nono Ivan. 


   Zato je mama otkrila da Ivano ne silazi s barke koja je praktično postala njegovo vlasništvo. Ne zna mama voli li Ivano više veslati ili loviti ribu. Rado bi Ivano upalio i vanbrodski motor o kojem zna sve, ali još je mali. Ima vremena. Ionako mu veslanje dobro ide, a njegova uvala Dumboka nije daleko od Jadranova. 


   »Jakovarska vesla« nastala su u inat vremenima u kojima nestaju drvene barke. Članovi ŠRD-a Tunera počeli su obnavljati drvene barke kako bi zadržali tradiciju. Tko će znati da itko obnavlja drvene barke? Nitko ako ih se ne pokaže. I tako se došlo na ideju da se organizira manifestacija na kojoj bi ljudi mogli pokazati koliko su truda uložili u obnovu tradicije.


U Jadranovu će reći kako bi voljeli vidjeti još koju drvenu barku više. Jakovari, a prvenstveno njihovi gosti, voljeli bi vidjeti još koji vez više. Zasad je to utopija u podijeljenom mjestu. Zašto podijeljenom? Jer dio mjesta, Neriz, administrativno pripada Gradu Kraljevici.


U Jadranovu se šale da imaju tako veliki akvatorij da moraju imati dvije lučke uprave. Jadranovo pokriva ŽLU Crikvenica, a Neriz ŽLU Kraljevica. 


   Organizator manifestacije »Jakovarska vesla« je Športsko-ribolovno društvo »Tunera«, a pokrovitelji Grad i TZ Grada Crikvenice te ŽLU Crikvenica.