Press konferencija koalicije SDP-HNS-PGS-HSLS

Oporba nije glasovala za reciklažno dvorište

Anto Ravlić

Na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je donesena odluka o smještanju reciklažnog dvorišta u Jadranovu, nije bilo čak pet od sedam vijećnika opozicije jer su prisustvovali otvorenju hotela Slaven, za što su pozivi stigli prije poziva za sjednicu



JADRANOVO  Projekt reciklažnog dvorišta u Jadranovu, za koji se zalaže gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina, podigao je veliku buru među mještanima Jadranova, a najviše zbog činjenice da su građani unatoč prisustvu gradonačelnika još jednom ostali bez pravih odgovora na relevantna pitanja o čitavom projektu, ocijenili su na konferenciji za medije u Jadranovu opozicijski klub vijećnika SDP-HNS-PGS-HSLS Dino Manestar, Vedran Antić, Davorka Vukelić Ljubobratović, Darko Pavlić, Damir Lončarić, Željko Skrbin i Branko Kleković.


   – Gradonačelnik je krajnje netransparentan u projektu, zbog čega su građani, ali i mi oporbeni gradski vijećnici, i dalje, unatoč planu smještaja reciklažnog dvorišta u Jadranovu, bez konkretnih informacija o projektu. Dojam da se »nešto stalno mulja« dodatno potpiruje činjenica da su gradski oci sjednicu vijeća, na kojoj je donesena odluka o smještaju reciklažnog dvorišta u Jadranovu, sazvali dobro znajući da većina oporbenih vijećnika u to vrijeme neće moći doći na sjednicu jer su bili zauzeti ranije najavljenim svečanim otvaranjem obnovljenog hotela Slaven.   


Grupa građana Jadranova koja se protivi projektu reciklažnog dvorišta iznad Jadranske magistrale ponad njihovog mjesta organizirala je potpisivanje peticije. Protest Jakovara u vidu peticije ima podršku MO Jadranovo. Prvi je dan peticiju ispred marketa »Konzuma« u Jadranovu potpisalo 250 ljudi. Organizatori ističu da je broj potpisa i veći jer se organiziralo prikupljanje potpisa po kućama. Pravo potpisa nije privilegija samo mještana Jadranova. Peticija će se potpisivati i danas.



Objava – tri sata prije zbora građana




Relevantno je pitanje zašto se od građana i vijećnika skrivaju informacije? Zašto se manipulira procesom donošenja tako važne odluke i zašto je gradonačelniku i njegovim ljudima toliko bitno da ovu odluku donesu bez prisutnosti oporbenih čelnika? Zašto se gradonačelnik, pokušavajući opravdati svoje poteze u medijima, koristi lažnim argumentom da su na sjednici za odluku o smještaju reciklažnog dvorišta u Jadranovu bili i vlast i oporba, ako se jako dobro zna da je dolazak oporbe unaprijed i namjerno izbjegnut, zapitao se Dino Manestar.


   Na sjednici gradskog vijeća 13. lipnja, na kojoj je donesena odluka prema kojoj se reciklažno dvorište smješta u Jadranovu, nije bilo čak pet od sedam vijećnika opozicije. To je posljedica činjenice da je sporna sjednica sazvana dva dana nakon što je Manestar, kao predsjednik uprave Jadrana, poslao pozive za otvorenje novouređenog hotela i to u točno isto vrijeme održavanja svečanosti otvaranja »Slavena«. Pozivnica je upućena i na adresu gradonačelnika. To u oporbi ocjenjuju očiglednom namjerom gradskih otaca da odluku donesu netransparentno i bez dodatnih pitanja od strane oporbe.


   – Dokaza o želji namjernog skrivanja informacija od građana ima mnogo. Kako drugačije tumačiti objavu poziva za zbor građana u Jadranovu na službenoj web stranici Grada Crikvenice samo tri sata prije održavanja zbora? To nije dobra praksa i sigurno je da su građani zbog opetovanih pokušaja skrivanja informacija od njih oko ovog projekta s pravom zabrinuti i ogorčeni, dodao je Branko Kleković.


   Oporbeni čelnici prozvali su gradonačelnika Rukavinu i zbog pokušaja neodgovornog lakonskog reteriranja od cijelog projekta, kada na zboru građana na konkretna pitanja nije imao argumentirane odgovore pa je izjavio da odustaje od projekta. Oporba je postavila pitanje je li gradonačelnik takvom odlukom preuzeo i obvezu vratiti stotine tisuća kuna građana Crikvenice koje su utrošene u pripremu projekta u Jadranovu? Građani nisu ranije konzultirani o projektu, što znači da je gradonačelnik kao inicijator jedini odgovoran za ovakvu situaciju.   

Građani se moraju izjasniti


– Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša i prostorno planiranje Igor Posarić također je zagovarao ovakvo rješenje, što je vidljivo iz zapisnika sa sjednice, a upravo to tijelo bi trebalo biti stručno tijelo koje bi gradskom vijeću trebalo prezentirati sve aspekte nekog projekta, uključujući i podršku ili protivljenje javnosti, pa se postavlja i logično pitanje kakve kompetencije imaju ljudi koji sjede u radnim tijelima vijeća u kojima niti jedan član iz redova oporbe ne sudjeluje i znaju li uopće zašto su tamo – rekao je Damir Lončarić.


   – Kao vijećnici očekujemo od gradonačelnika da postignute standarde direktnog izjašnjavanja građana o važnim temama, poput izjašnjavanja o trgu u Selcu, primijeni i u Jadranovu i u tom smislu dajemo punu podršku MO Jadranovo svjesni da su i prema MO išle krive informacije poput one da sam ja glasao za takvu odluku. Zbog tenzija i značajne intervencije u prostoru koja je za budućnost Jakovara izuzetno bitna, nužno je da se građani izjasne žele li reciklažno dvorište. Ukoliko odbiju projekt, preuzimamo obvezu da u proceduru uputimo prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana koje će obuhvaćati brisanje lokacije reciklažnog dvorišta iznad Jadranova – izjavio je Manestar.