Uvala Pazdehova

Nasipavanje uvale podijelilo Dramalj

Anto Ravlić

MO Dramalj smatra nužnim nasipavanje 500 metara uvale kako bi se dobio prostor za manifestacije, uz očuvanje autohtonosti uvale. Grupa građana protivi se nasipavanju. Slijedi zbor građana



DRAMALJ » Najprije su se protiv nasipavanja mora bunili u Crikvenici. Potom se bunt preselio u Selce, a novo žarište je Dramalj, točnije uvala Pazdehova. U skladu s planovima da se područje Pazdehove pretvori u etno zonu i lokaciju primjerenu za manje manifestacije te sačuva autohtonost uvale, prije četiri godine doneseno je idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje za uređenje dijela priobalnog prostora uvale Pazdehova. Došlo je vrijeme da se rješenje uvrsti u prostorne planove, odnosno UPU Dramalj centar i da gradski vijećnici daju zeleno svjetlo budućem uređenju Pazdehove. U svibnju je održana prva javna rasprava, a u rujnu druga. Dio mještana Dramlja digao je glas protiv uređenja uvale Pazdehova.


  


Plato za manifestacije


Dramaljci se protive nasipavanju dijela uvale, nekih petstotinjak kvadrata ispred ribarskih kućica, da bi se dobio plato za manifestacije. Smatraju da se time narušava autohtonost uvale koju je uređivala još Austro-Ugarska. Zahtijevaju da se uvaže njihove primjedbe koje bi rado izrekli na zboru građana koji im je, kako tvrde, obećao predsjednik MO Dramalj Ivan Pavlić. Dramaljci i članovi Športskog ribolovnog društva »Lovrata« boje se da će na platou ubrzo niknuti ležaljke, i ne žele da kamen ustupi mjesto betonu. Kažu da nisu protiv uređenja svoje uvale, da nisu protiv gradnje lukobrana na zapadnom dijelu lučice, no traže da se uzmu u obzir njihove primjedbe. Navode da se mora računati o zaštiti autohtonih ribarskih kućica i starom tošu koji se mora zaštititi od propadanja.





Nakon iznošenja stavova, čini se da je novi korak zbor građana na kojem će obje strane iznijeti svoje argumente. Možda sve završi dogovorom, kao i u Selcu, gdje su arhitekti i gradske službe prihvatili dio sugestija Selčana i MO Selce. Na kraju je izjašnjavanje građana potvrdilo da 80 posto Selčana želi uređenje centra svog mjesta. U Dramlju je jedna razlika. Niti jedna lokacija nije se kroz povijest iskristalizirala kao centar mjesta pa se može zaključiti da Dramalj nema centra. Ili da ima više centara.



   Predsjednik MO Dramalj Ivan Pavlić i gradski vijećnik Kuzma Dokoza ističu da je MO za uređenje uvale Pazdehova, za nasipavanje manjeg dijela uvale kako bi se dobio kvalitetniji prostor, za očuvanje i uređenje ribarskih kućica, ali da ne namjeravaju ništa poduzimati bez razgovora s mještanima Dramlja. Prihvaćanje prostornog plana Dramlja smatraju okvirom koji najavljuje uređenje uvale Pazdehova. Kako će se uvala uređivati, nasipavanjem ili ne, to će predložiti stručnjaci, smatraju Pavlić i Dokoza.   


   U ŽLU Crikvenica smatraju da uvalu Pazdehova treba urediti u sklopu uređenja luke. Pritom treba voditi računa o vezovima i prostoru za manifestacije, smatra ravnatelj ŽLU Crikvenica Mario Kružić, predlažući postavljanje pontona koji bi služio za vezove, ali po potrebi i za manifestacije.


  


Atraktivan stari toš


   U jednom su svi složni. Pet kućica starih 150 godina se mora zaštititi. Pavlić napominje da je MO legalizirao ribarsku kućicu »Lovrate« i napravio projekt obnove ostalih kućica. Plan je da se podigne još jedna kućica koja bi se ustupila vlasnicima kućice u kojoj se danas nalazi stari toš, možda i jedini sačuvani na području Grada Crikvenice. Kućica u kojoj se nalazi toš uredila bi se i otvorila turistima i školama. Ideja je i da se stavi u funkciju kako bi bio još atraktivniji. Dramaljci okupljeni u grupi protiv nasipavanja smatraju da je nužno što prije obnoviti kućice kako bi se sačuvala vrijedna baština, kakvom se rijetki mogu pohvaliti na čitavom Jadranu.