Raj za ribiče

Na Tribaljskom jezeru love se šarani od 20 kilograma!

Anto Ravlić



TRIBALJ »Dani smokav i sportskog ribolova« komotno su mogli dobiti sufiks … i paklenih vrućina. No, temperature koje su na jezeru u Triblju prelazile 35 stupnjeva nisu spriječile najupornije ribiče da ukrste štapove loveći udicom na plovak. Na natjecanju koje je organiziralo Športsko ribolovno društvo »Šaran« iz Triblja ogledali su se seniori i seniorke. Proteklih godina na natjecanju se znalo okupiti četrdesetak ribiča, ove godine su nesnosne vrućine prorijedile broj natjecatelja, objašnjava predsjednik ŠRD »Šaran« Milorad Antolić. Manji broj natjecatelja ne znači da interes ribiča za Tribaljsko jezero slabi. Naprotiv.



Nevjerojatno zvuči da je na nedavnom natjecanju šaranaša, koje neprekidno traje 72 sata, 20 ekipa odnosno 40 natjecatelja ulovilo dvije i pol tone šarana.





– U Tribalj dolaze ribiči iz svih krajeva Hrvatske. Praktično nema ozbiljnog šaranaša koji nije bio kod nas na ribolovu. Sve više nam dolaze šaranaši iz Slovenije, Austrije i Njemačke. Čak su nas zapazili i u Kini gdje se Tribaljsko jezero vrti na njihovim ribičkim portalima. Ribiči iz unutrašnjosti nam kažu da smo voda broj jedan u Hrvatskoj. Bit ću skroman pa ću reći da smo među pet najetabliranijih destinacija u Hrvatskoj, objašnjava predsjednik Antolić dodajući da su jedino ribolovno društvo u Primorsko-goranskoj županiji koje nije zabilježilo pad posjeta ribiča u posljednjoj godini.



Na natjecanju povodom »Dana smokav i sportskog ribolova« u konkurenciji seniorki pobijedila je Zorka Đerek s 4.505 grama iz ŠRD »Šaran«. Druga je bila klupska kolegica Dušanka Antolić (2.290 g), a treća Ivanka Šimunić (1.020 g) iz fužinskog »Bajera«. Pobjednik među seniorima je Josip Zubčić s 3.895 grama. Drugo mjesto pripalo je Josipu Jakopoviću (3.015 g), a treće Zoranu Saviću (2.310 g). Svi su članovi »Šarana«. Najveću ribu, babušku, od 571 grama ulovio je Stjepan Šimunić iz »Bajera«. No, pobjednici su svi, jer pet sati ne nesnosnoj vrućini, na betonu, nije bilo lako izdržati.



– Neki su pali za 50 posto. Kod nas je čak izdan veći broj ribolovnih dozvola, kaže prvi čovjek ŠRD »Šaran« napominjući da su ove godine izdali 800 dnevnih i 80 godišnjih ribolovnih dozvola.


Mamac za goste su šarani teški preko 20 kilograma. U posljednje vrijeme ulovljena su tri šarana preko 20 kilograma. Gotovo nevjerojatno zvuči da je na nedavnom natjecanju šaranaša, koje neprekidno traje 72 sata, 20 ekipa odnosno 40 natjecatelja ulovilo dvije i pol tone šarana.


– Neće vam nitko iz Zagreba doći zbog ribe od dva-tri kilograma. Ima je u svakom potoku. Ljudi dolaze zbog tih šarana od 20 kilograma, objašnjava Antolić uz dodatnu uputu za ribičke laike.


– Svaku ulovljenu ribu težu od četiri kilograma ribiči fotografiraju i vraćaju u jezero, a svaka fotografija koja putuje internetom sve više potvrđuje da je Tribaljsko jezero turistička stvarnost i turistički potencijal Vinodola.


Tribaljsko jezero površine je 41 hektar, što odgovara prostoru koji zauzme 80 nogometnih igrališta. Uz Vransko jezero, najbliže je slatkovodno lovište moru u Hrvatskoj. Prosječna dubina je četiri metra, a najveća dubina je osam metara. Uz šarana lovi se amur, smuđ, som i ostale manje ribe. Krivolov je iskorijenjen zahvaljujući 24-satnom nadzoru. Uređeno je pet ribolovnih pozicija na kojima istodobno može uživati deset ribiča. Jezero ne bi privlačilo toliko ribolovaca da se konstantno ne vodi briga o ribljem fondu. Ove godine jezero je poribljeno šaranima od 12 do 15 kilograma.


– Teško ih je naći, ali se potrudimo, objašnjava Antolić dodajući da se u jezero »ubace« i šarani od kilogram i pol do dva koji će zadovoljiti ribiče koji žele ponijeti lovinu kući.