Bribirac Pavao Kombol zaokružio nekoliko obljetnica

Meštar klapskog pjevanja i triatlonskog nadmetanja

Franjo Deranja

Pavao-Pave Kombol ove je godine zaokružio više 40-godišnjica: rada u OŠ Josipa Pančića; vođenja klapskih i drugih ansambala; nastupanja na atletskim natjecanjima; bavljenja biciklizmom. Nedavno se s porečkog triatlona vratio s broncom, a cilj za 2015. je jedno od najzahtjevnijih natjecanja – »Ironman«



BRIBIR  Pavao-Pave Kombol (64), Bribirac je, ali i znatno izvan toga, tih lokalnih određenja svojega rodnoga grada i zavičaja – čovjek mnogih darovitosti, talenta i uspjeha.


  Upravo u ovoj godini zaokružio je nekoliko obljetnica, i to 40. godišnjicu rada u Osnovnoj školi Josipa Pančića, u Bribiru, u pozivu učitelja glazbene kulture.


  Četrdeseta je obljetnica i Pavina rada i vođenja klapskih i drugih vokalnih i instrumentalnih ansambala, kao što su, uz klape, još i tamburaški orkestri, sopci na sopilama i glazbenici u kulturno-umjetničkim društvima u Bribiru i ostalim mjestima i gradićima ovoga našeg kraja.




  Također, 40. je obljetnica njegova aktivnog i iznimno uspješnog sudjelovanja i nastupanja u mnogim atletskim, maratonskim natjecanjima kojima je počeo kada je prestao s dotadašnjom karijerom aktivnog nogometaša u čemu je bio gotovo punih deset godina. Pavao-Pave Kombol i sustavnom se biciklističkom aktivnošću također bavi već punih 40 godina.


 


 Bronca iz Poreča


A onda slijede njegove nove desetogodišnjice! Deset je godina vodio novljansku klapu »Vinčace«, a sada vodi mušku klapu »Kala« iz Crikvenice i žensku klapu »Kirice« iz Grižana. Sa ženskom klapom »Mareta« Bakar, koju je također vodio deset godina, osvojio je drugo mjesto na poznatom i tradicionalnom Festivalu klapa u Omišu.


Vraćamo se na atletske discipline: na prošlotjednom natjecanju u Poreču prvi put sudjeluje u dugom triatlonu i u svojoj dobnoj skupini osvaja brončanu kolajnu. Svladava zahtjevne discipline kao što je plivanje na dionici dugoj 1,9 kilometara, vožnju biciklom na stazi dugoj 90 kilometara te trčanju na 22 kilometra (polumaraton).    


Kombol je osnovao Atletski klub »KCBT Bribir 1288« – Klub za cestovno i brdsko trčanje, s čijim je članovima sudjelovao na mnogim utrkama, maratonima i memorijalnim dugoprugaškim nastupima poput »Zalužnice«, i to u trčanju od Bribira do Zalužnice, u povodu svakog proteklog Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza.



Dogodine najveći izazov


U idućoj godini slijede novi pothvati Pave Kombola, a splet su i rezultata nesvakidašnjih okolnosti: Pave je potaknuo na atletske discipline dvojicu svojih štićenika, Bribirce Marinka i Blaža Barca. Oni su se već dosad uspješno ogledali u iznimno zahtjevnim natjecanjima za titulu »Čeličnog čovjeka« – »Ironman-triatlon« u Austriji.


Rijetki su, ali ne i nepoznati primjeri kako učitelj može potaknuti na određene uspjehe svoje učenike, a onda ga ti isti učenici inspiriraju za vlastita nova postignuća. Pave će iduće godine na austrijski atletski događaj, natjecanje za titulu »Ironman«, u Podersdorf.


Riječ je o onim disciplinama iz nedavnog »Poreča«, ali s dvostruko duljim i jačim opterećenjima: plivanju na 3,8 km, vožnji bicikla na 180 km i trčanju na 42 km (maraton), tako da će, preračunato, u Austriji, Pave Kombol proći stazu od Bribira do Zagreba, pa onda i do Varaždina te – nadamo se i poželimo mu – osvojiti svoju novu kolajnu u 65. godini života.