Rutinski zahvat postao noćna mora za Bribirku

Marica Brozičević: Potpuni sam invalid zbog pogreške liječnika

Robert Frank

Iako mi je anesteziolog oštetio živac kad mi je davao spinalnu narkozu, znam da se svakom liječniku greška može dogoditi jer to je teško i odgovorno zanimanje, ali bilo bi pošteno da bolnica preuzme odgovornost i barem jednim dijelom nadoknadi mi štetu, priča Brozičević, sada 100-postotni invalid



U bolnicu sam ušla na svojim nogama, a iz nje izašla u kolicima. Od normalne, zdrave osobe s manjim urološkim problemom, postala sam bolesna, bespomoćna, nepokretna i na rubu egzistencije.


To mi se dogodilo zbog pogreške liječnika, anesteziologa, koji mi je oštetio živac kad mi je davao spinalnu narkozu. Povreda živca je trajna, a posljedice su za mene strašne: inkontinencija i paraplegija. Noge su mi gotovo oduzete i utvrđena mi je 100-postotna invalidnost.


   Zbog toga mi je potpuno narušena kvaliteta života. Ne mogu se brinuti o sebi, a cijeli sam život bila u pokretu. Sada sam osuđena na tuđu pomoć i na suočavanje s teškim posljedicama liječničke pogreške. Znam da se svakom liječniku greška može dogoditi, to je teško i odgovorno zanimanje. Zato ne želim javno izlaziti s imenima odgovornih, bez obzira na moje teško stanje.




No kad se greška dogodi kao u mom slučaju, bilo bi pošteno da bolnica preuzme odgovornost i barem jednim dijelom nadoknadi mi štetu koja mi je nanesena. Iako, to je valjda svakome jasno, nikakav novac ne može mi vratiti ni zdravlje, ni kvalitetu života koju sam imala do same operacije, kaže 68-godišnja Marica Brozičević, Bribirka koja smatra da je isključivo zbog liječničke pogreške postala 100-postotni invalid.


Marici Brozičević je 20. svibnja 2011. na Klinici za urologiju KBC-a Rijeka zbog inkontinencije obavljena operacija podizanja mokraćnog mjehura. Prema otpusnom pismu, svi nalazi rutinskih laboratorijskih pretraga na dan operacije bili su u granicama normale. Sama operacija, prema dijagnozi, trebala je biti rutinska, bez očekivanih većih komplikacija i posebnih posljedica.    Marica Brozičević je postala trajno inkontinentna, i teško, gotovo nikako pokretna, zbog čega je jesen i veći dio zime 2011. uglavnom provodila u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice. Efekti su jedva vidljivi, tek oni što se tiču minimalnog omogućavanja kretanja. Generalno joj je stanje nepopravljivo.

   Više možete pročitati u tiskanom izdanju!