Kamo to vodstvo grada vodi Crikvenicu

Konferencija crikveničkog HNS-a: Skinite si plaće i ukinite stranačko zapošljavanje

Anto Ravlić

HNS-ovci upozoravaju da gradska vlast zaposlenja i pozicije nudi isključivo članovima vladajuće koalicije te da na stotinjak mjesta nema niti jednog člana oporbe. Ističu da, ako su već srezane plaće svim zaposlenicima Grada, neka se to dogodi i s plaćama dužnosnika



CRIKVENICA » Čelnici crikveničkog HNS-a Damir Lončarić, Slavko Matejčić i Željko Skrbin na konferenciji za novinare predložili su model uštede u gradskom proračunu, osvrnuli se na netransparentnost u donošenju prostornih planova te na postavljanje podobnih kadrova na funkcije od strane gradske vlasti.


  HNS-ovci su podsjetili da se štednja počela provoditi skidanjem plaća do 17 posto za zaposlenike Grada, ali ne i skidanjem plaća i naknada dužnosnicima. Predlažu da se štednja koja je zahvatila odgojiteljice u vrtićima, zaposlenike u kulturi, vatrogasce i gradske službenike proširi na dužnosnike. Predlažu smanjenje plaće gradonačelnika i zamjenika za sedam posto, koliko je smanjena osnovica zaposlenika grada i gradskih institucija. Dnevnice bi skinuli sa 170 na 150 kuna, kao što je to predviđeno za državne službenike. Prijedlog je da se naknada gradskim vijećnicima za sjednicu smanji sa 863 na 700 kuna, da se članovima radnih tijela za sjednicu ubuduće isplaćuje 400 umjesto 518 kuna. Predsjednik Gradskog vijeća bi po HNS-ovcima imao pravo na mjesečnu naknadu od dvije tisuće kuna, a trenutačno ima 40 posto plaće pročelnika, koja, neslužbeno doznajemo, iznosi oko osam tisuća kuna. Potpredsjednicima Vijeća smanjili bi mjesečnu naknadu na 1.500 kuna. Članovima upravnih vijeća i odbora ustanova čiji je jedini osnivač Grad smanjili bi naknadu za sjednicu, predsjedniku s 518 na 400 kuna, a članovima s 294 na 250 kuna. Radi se o bruto iznosima.


 


 Politika u knjižnici


– Ušteđena sredstva od 200 tisuća kuna, uz sredstva ušteđena na plaćama zaposlenih (preko 900 tisuća) koja ne znamo gdje su preusmjerena, predlažemo usmjeriti u spašavanje od stečaja Radija DJ ili u smanjenje poreznog tereta poduzetnicima, ideja je HNS-ovaca.   Oni upozoravaju da gradska vlast zaposlenja i pozicije nudi isključivo članovima vladajuće koalicije te da na stotinjak mjesta nema niti jednog člana oporbe. Spominju micanje dviju članica HNS-a, pročelnice Snježane Sikirić i ravnateljice knjižnice Ksenije Car Ilić.


Informacije o radu gradske uprave sve su manje dostupne.   – Grad Crikvenica kao jedna od najtransparentnijih lokalnih samouprava u Hrvatskoj, nagrađivan za transparentnost trećim, odnosno petim mjestom, a danas je 45. i to nikog ne zabrinjava, kažu HNS-ovci dodajući da nema više lokalnih novina koje su besplatno dostavljane na kućne pragove, da je radio nakon 15 godina rada pred stečajem, da se više ne izdaje »Proračun u malom«.


  – Na mjesto ravnateljice Gradske knjižnice zaposlena je »sasvim slučajno« osoba koja nema uvjete, kao ni dana radnog staža u knjižnici, ali je sasvim slučajno supruga gradskog vijećnika, sasvim slučajno HDZ-ovog, nabrajaju narodnjaci.   Kad je riječ o donošenju prostornih planova, HNS-ovci drže da se veći značaj treba dati MO-ima koje gradonačelnik često zaobilazi u pripremi projekta te primjećuju da se građanima ne daje dovoljno informacija.   – Gradske vlasti građane stavljaju pred gotov čin i oni gube volju za sudjelovanje i raspravu o prostornim planovima ili reagiraju žestoko negativno, kažu HNS-ovci, spominjući primjere Selca i Jadranova.  

 Ovisni Posarić


– Praksi nedovoljne komunikacije s građanima ne kumuju samo gradonačelnik s pobočnicima i predsjednik Vijeća, već u velikoj mjeri i predsjednik Odbora za prostorno planiranje, nezavisni vijećnik Igor Posarić koji, naravno, nije nezavisan, već ovisan o milosti vladajućeg HDZ-a. Nije bio nezavisan ni u prethodnom mandatu gradonačelnika Rukavine, ali je imao veću snagu za ucjene s tri glasa u Vijeću. U aktualnom mandatu nakon izbornog fijaska Nezavisne liste Igora Posarića, koji je rezultirao jednim mjestom u Vijeću, Posarić se primirio. Ne zalaže se za boljitak grada i građana, ne vezuje se lancima za drvorede, ne brinu ga obveze Grada za postupanje po donesenim urbanističkim planovima koji su do sada ukupno koštali 6,8 milijuna kuna, slijep je na stranačka zapošljavanja… Selo priča da je kontrolirani lutak od kada je uz pomoć škvadre »zna se« dobio posao u INA-i i puno »pinkica« u raznim gradskim i nadzornim odborima, zaključuju HNS-ovci.



Na ovakve primitivne prozivke ne želim odgovarati, a samo radi informiranja javnosti reći ću da sam član NO-a Murvice gdje primam mjesečnu naknadu od 800 kuna i da radom u odborima Gradskog vijeća na nivou godine dobivam 2.000 kuna. Smatram da i moj rad i vrijeme nešto vrijede. Građane obavještavam da u Gradskom vijeću koalicija HDZ-a ima dovoljan broj glasova da donosi odluke i bez mene, tako da mojim glasom ne mogu ucjenjivati nikoga. Tko me imalo poznaje, zna da mi takav način rada nije niti poznat niti blizak. Meni svojim blaćenjem vijećnici HNS-a ne mogu naštetiti, jer ne ovisim o politici. Gospode iz HNS-a mi je iskreno žao kad vidim kakva im je mržnja, bijes i želja za osvetom zvijezda vodilja u njihovom radu. HNS je parlamentarna stranka, a crikvenički ogranak nije sposoban niti samostalno napisati izborni program i izaći na izbore, a da ne govorim o kandidaturi pod svojim imenom i prezimenom. O kakvoj se izgubljenoj političkoj opciji radi, govori i činjenica da su protiv reciklažnog dvorišta, objekta koji zakonom imamo obvezu izgraditi, prosvjedovali su na protuzakonitom divljem deponiju na ulazu u Crikvenicu, a koji je nastao tijekom njihove vlasti. Kome su radili uslugu? Građanima Crikvenice sigurno nisu. Ako sam ja kontrolirani lutak, onda su oni Pinokio. I to im poručuje Igor Posarić, a ne »selo« koje spominju u svojem istupu, a misleći da je selo Crikvenica. Nema sreće za Crikvenicu uz ovakve političare i mediokritete.