Potpora infrastrukturi Novog Vinodolskog i Crikvenice

Iz europskih fondova 11 milijuna kuna za kanalizaciju

Anto Ravlić

Oko 10,8 milijuna kuna namijenjeno je za izradu studijsko-tehničke i projektne dokumentacije kanalizacije i bioloških pročistača. Europska sredstva očekuju se i za gradnju



NOVI VINODOLSKI  Oko 10,8 milijuna kuna stići će u Novi Vinodolski i Crikvenicu iz europskih fondova za izradu studijsko-tehničke i projektne dokumentacije kanalizacije i bioloških pročistača. Dva grada dodat će još 1,9 milijuna kuna te će se u izradu projekta usmjeriti ukupno 12,7 milijuna.


Pred gradskim službama je velik posao. Projekt mora biti gotov do kraja lipnja 2016. godine kako bi se od Europe dobila sredstva za izgradnju kanalizacije na predjelima gdje ona još nije izgrađena. Primjerice, za Bribirsku obalu i Povile. Iste godine bi trebali krenuti radovi i kilometri nove kanalizacije bi trebali biti gotovi već 2018. godine.


   Prvi koraci k dobivanju značajnih sredstava učinjeni su krajem ožujka kada je Ministarstvo poljoprivrede raspisalo ograničeni poziv. U skupinu probranih kojima su upućeni pozivi za kandidaturu za europske fondove ušla su komunalna društva koja su se prestrojila u skladu sa Zakonom o vodama.




Među njima se našlo i KTD Vodovod Žrnovnica. Da se kojima slučajem Vodovod Žrnovnica nije preustrojio, milijuni kuna otišli bi negdje drugdje, objašnjava direktor KTD Vodovod Žrnovnica Igor Uremović, dodajući da su projekt vrednovali i dali zeleno svjetlo Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode.   


   Uremović objašnjava da je velikim gradovima na Jadranskoj obali dan rok do 2018. godine da riješe kanalizaciju i pročistače, srednjim gradovima do 2020. godine, a malim do 2023. godine.


  


Za potrebe 70.000 ljudi


– Našom ažurnošću i spremnošću preduhitrili smo rok za pet godina, kaže Uremović, naglašavajući važnost projekta za razvoj turizma u Novom Vinodolskom i Crikvenici.   

Konačnom realizacijom projekta izgradit će se kanalizacijski sustav koji će moći pokriti potrebe 70 tisuća ljudi, što je jednako broju stanovnika i turista u špici turističke sezone. Gradit će se tri ekološka biopročistača. Jedan u Novom Vinodolskom, drugi u Crikvenici kod pogona HEP-a uz Dubračinu, a treći u uvali Slana u Selcu.


   Projekt će se prepoznati po nazivu »Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce«. Nositelj je Vodovod Žrnovnica, a partneri su Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenica i GKTD Murvica.


   – Velika stvar za Novi Vinodolski. Moramo angažirati sve snage da do 2016. godine dobijemo građevinsku dozvolu i da sve izgradimo do 2018. godine. Velik posao je pred nama, ali ga možemo i moramo napraviti – istaknuo je gradonačelnik Novog Oleg Butković.


   Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina također izražava zadovoljstvo projektom, posebno zbog činjenice što je projekt prepoznat od europskih fondova.   

Trećina novljanskog proračuna


– Radi se o jednom od najvažnijih projekata za Crikvenicu i Selce u idućem razdoblju. Sama činjenica koliko stoji izrada dokumentacije, odnosno ishodovanje građevinske dozvole, govori o veličini zahvata. Rokovi su vrlo kratki, ali će Grad i stručne službe poduzeti maksimalne napore da bi ispoštovali rokove jer se radi o projektu od vitalne važnosti za naše područje – istaknuo je gradonačelnik Rukavina, dodajući da se radi o infrastrukturnom, ali i o turističkom projektu jer je razvoj turizma nezamisliv bez adekvatne infrastrukture koja će zadovoljiti nekoliko puta povećane potrebe tijekom turističke sezone.


   Koliko će se novca usmjeriti u Novi i Crikvenicu, jasno je ako se ulaganja od 10,8 milijuna kuna usporede s proračunima dvaju gradova. Radi se o gotovo trećini proračuna Novog Vinodolskog te o više od deset posto crikveničkog proračuna. Kad se uzme u obzir da bi 2016. godine trebala pristići sredstva i za izgradnju kanalizacije, jasno je da će europska sredstva bitno poduprijeti proračunska.