Novo vodstvo NK-a Turbine želi probuditi klub

Dječji glasovi oživjeli tribaljsko igralište

Anto Ravlić

U mjestu sa samo 600 stanovnika, za loptom trče 42 mališana – školu nogometa Turbine vode Ivica Mataija i Stjepan Mataija Pipe koji dokazuju da je moguće okupiti, zainteresirati i uz sport vezati djecu



TRIBALJ  Donedavno je izgledalo kao san, a danas je stvarnost. Na igralištu Turbine u jednom je trenu za loptom trčalo 42 djece. Malo manje i malo veće. U Triblju koji broji tek 600 stanovnika. Uz petnaestak kadeta, ozbiljno je treniralo gotovo 30 djece iz škole nogometa Turbine koja je oformljena prije tri tjedna.


Vode ih Ivica Mataija i Stjepan Mataija Pipe. Do jučer se tvrdilo da je nemoguće okupiti toliko djece u Triblju, a nakon velikog odaziva djece danas se već rade planovi u kojim će ligama i na kojim turnirima nastupiti najmlađi nogometaši Turbine čiji seniori nastupaju u 1A ili jednostavnije rečeno, u drugoj županijskoj ligi.


   Okupljanje malih nogometaša u Triblju više je od igre, pun teren djece društveni je događaj u mjestu koje se jedino može pohvaliti nogometnim klubom u Vinodolskoj općini. Malo mjesto koje se s druge strane ne može podičiti pretjeranim društvenim životom i sadržajima može s ponosom istaknuti da u svojim redovima okuplja 75 nogometaša u tri pogona. Škola nogometa, kadeti i seniori. Za sljedeću sezonu planira se oformiti pionirska ekipa. Tako je nogometni klub postao mjesto okupljanja i druženja. Mjesto broj jedan za izlazak u Triblju.




  


Uredili svlačionice


Kako se pokrenula Turbina, objašnjava predsjednik Željko Muža, koji je u klubu bio od 1972. do 2006. U tom periodu šest puta je vodio klub kao predsjednik. Muža je preuzeo klub prije mjesec i pol. Kaže da je ponosan na sve što je učinjeno u 45 dana.


   – U seniorski pogon koji vodi Srećko Šegota doveli smo 12 novih igrača, oformili školu nogometa, podigli kadete na ozbiljnu razinu, u dvije radne akcije uredili svlačionice, kabine za rezervne igrače, obnovili dio ograde igrališta, očistili okoliš, popravili razglas, nabavili 40 lopti, nabraja Muža i objašnjava da je bilo nužno ubaciti svježe snage.


   – Od 19 članova nove uprave tek je jedan ostao iz starog vodstva kluba, kaže Muža i najavljuje obnovu rasvjete i nabavku sustava za automatsko zalijevanje travnjaka.


   – U kratko vrijeme smo ispunili dva cilja. Stabiliziranje kluba i kadetske ekipe. Sljedeći cilj je viši rang u kojem je Turbina godinama igrala. I nije bitan samo nogomet u ovoj priči. Bitno je da okupiš ljude, da čuješ dječje glasove na igralištu, da nešto doneseš i ostaviš mjestu. Danas je naše igralište mjesto gdje se okupljaju ljudi. Uveli smo jedno pravilo. Poslije svake domaće utakmice kadeta i seniora, slijedi druženje uz roštilj i piće, kaže Muža i zahvaljuje na pomoći Vinodolskoj općini i načelniku Crniću koji je stalno na sastancima uprave.



Veliki je trud uložen u stabiliziranje kadetske ekipe posebno osjetljivog uzrasta. Dečki su u tim godinama, na prijelazu iz osnovne u srednju školu, često na prekretnici – hoće li ostati u nogometu ili će im pažnju i vrijeme zaokupiti neki drugi interesi.    – Uz velike napore okupili smo kadetsku momčad. Uz dečke iz Triblja doveli smo igrače iz Jadranova, Dramlja, Crikvenice, Selca, Bribira, Grižana i Drivenika. Sada imamo 24 registrirana kadeta koje vodi Nikola Hujbert, kaže Muža dodajući da su treneri i uprava prvih dana vozili igrače iz nešto udaljenijih mjesta na treninge.    Koliko truda treba uložiti u formiranje kadetske ekipe u malom mjestu svjedoči primjer iz NK-a Crikvenice koja je dva ranga više, a dopustila je da joj se raspadne kadetska ekipa.


Klub slavi 63. rođendan


Tribaljski klub ove godine slavi 63. rođendan. Ozbiljne godine. Osnovan je 1951. godine, negdje oko 1960. godine zamire djelovanje kluba. Ponovno se aktivira 1971. godine, a četiri godine kasnije seli na sadašnje igralište. Kad se Tribalj spomene u nogometnim krugovima, prva asocijacija je Marijan Brnčić, nekadašnji reprezentativac i igrač Rijeke i Dinama.


Danas je 74-godišnji Brnčić šef stručnog stožera Turbine, što posebno veseli čelnike kluba. U izvršnom odboru kluba su uz Brnčića i Mužu trojica dopredsjednika, Roko Brozović, Brnčićev brat Josip i Drago Kelava. Izvršni direktor je Slavko Karakašić, sportski direktor Darko Pekera, direktor stadiona je Nino Belobrajić, a tajnik Igor Pavlić.