Udruga privatnih iznajmljivača smještaja Crikvenice

Danor Matejčić: Koliko si dana rezervirao apartman, toliko i plati

Anto Ravlić

Ove godine turisti su često otkazivali smještaj. Rezervirali bi tjedan dana, a nakon tri-četiri bi se zbog lošeg vremena predomislili i vratili kućama, ne plativši sedam dana, već samo onoliko koliko su boravili



CRIKVENICA  Udruga privatnih iznajmljivača smještaja Crikvenica ocijenila je sezonu za nama najtežom u posljednja dva desetljeća. Predsjednik Udruge Danor Matejčić ističe da zaista treba odati priznanje iznajmljivačima na svemu što su prošli.


   – Treba čestitati na strpljivosti, odrađenoj sezoni unatoč puno otkaza gostiju i dosad neviđenom vremenu. Najčešće smo mogli čuti pitanje: kad će sunce? Gubitak od tri posto noćenja i nije tako velik s obzirom na to da se uspoređujemo s prošlom rekordnom sezonom. U ovosezonskoj nepogodi ipak su najteže prošli kolege ugostitelji. Ova sezona nam je pokazala kako se treba pripremiti za 2015. godinu. Bez ulaganja u nekretnine i znanje nema naprijed, ističe predsjednik Udruge Matejčić indirektno potvrđujući ovosezonski zaključak da su vlasnici najkvalitetnijih smještaja poslovali u plusu unatoč lošem vremenu.


   Ove godine turisti su često otkazivali smještaj. Rezervirali bi boravak tjedan dana, a nakon tri-četiri dana bi se zbog lošeg vremena predomislili i vratili kućama, ne plativši sedam dana, već samo onoliko koliko su boravili. Matejčić smatra da se iznajmljivači trebaju čvršće postaviti.




  


Izgradnja garaže je nužnost


– Što si rezervirao, to i plati. I mi odemo na skijanje i vraćamo li se nakon tri-četiri dana ako nema snijega? Naravno da ne. Možemo se vratiti prije, ali moramo platiti sve što smo rezervirali, zaključuje Matejčić napominjući da bi trebalo platiti smještaj unaprijed.


   Matejčić je dijagnosticirao probleme u Crikvenici koje je nužno riješiti da bi i iznajmljivačima, ali i hotelijerima i svima drugima bilo bolje.


   – Sezona u kojoj smo imali probleme još je naglašenije ukazala na naše nedostatke. Iznajmljivačima je potrebno omogućiti zakup parkirališnih mjesta za goste. Moramo donijeti odluku o gradnji garaže, ali ne u nultoj zoni jer bi to bio preskup i neisplativ projekt, ističe čelnik udruge privatnih iznajmljivača koji su ove sezone imali udjel od 56 posto u broju noćenja na crikveničkoj rivijeri koja je ukupno ostvarila 1,25 milijuna noćenja.  

  Iznajmljivači traže još bolju pokrivenost wi-fi zonama koje više nisu novotarija već potreba. Traži se cjelodnevna ponuda sadržaja u slučaju lošeg vremena. Primjećuje da Crikvenici nedostaje kapitalna atrakcija, tematski parkovi poput kompleksa vodenih parkova, dječjih igrališta… Privatni iznajmljivači mišljenja su da ljeti treba vrtić staviti u funkciju turističke ponude.


   Zanimljiva su razmišljanja o nautičkom turizmu koji još nije uhvatio korijene na crikveničkoj rivijeri.   


Sutra, u srijedu će se prezentirati turistički portal Crikvenice i okolnih mjesta. Udruga privatnih iznajmljivača smještaja Crikvenica poziva iznajmljivače u gradsku vijećnicu u 18 sati. Tvrde da se radi o izvanserijskom portalu koji će poboljšati turističku ponudu Crikvenice. Na portalu će se naći mjesta za iznajmljivače, turističke tvrtke, agencije i sve vezano uz gastronomiju i turizam.



Preaktivni TV inkasatori


– Nedostaju nam vezovi. Imati tako dugu obalu, a takvo pomanjkanje vezova nema smisla. Nautičari i kvalitetniji gosti ne žele doći jer nemaju osiguran vez. Znamo da takvi gosti dolaze u pred i posezoni. Ako ne idemo u izgradnju marine, potaknimo izgradnju marine u susjednom Klimnu jer će i ona biti u funkciji turističke ponude Klimna i Crikvenice, smatra Matejčić.


   Iznajmljivači hvale poticaje za gradnju bazena, no imaju zamjerki na pogođeni projekt.


   – Poticana gradnja bazena i energetski učinkovita obnova pročelja kuća zahtijeva malo bolju informiranost i transparentnost u smislu da ljudi ne lutaju i kucaju na razna vrata da bi dobili povratne informacije, smatra Matejčić.


   Privatne iznajmljivače smetaju pretjerane aktivnosti TV inkasatora tijekom sezone.


   – Kao nikad dosad, TV inkasatori emisare po našim kućama, kućama legalnih iznajmljivača, a nikako ne ulaze u višestambene zgrade u kojima se koristi veliki broj TV uređaja i koji primaju turiste po načinu »ključ u ruke«, što je ove godine bio čest slučaj, tuži se čelnik iznajmljivača kojih je od Jadranova do Selca registrirano čak 1.700.