Međunarodni glazbeni festival »Crikvenica«

Danju turisti, a predvečer glazbenici koji ne žele s bine

Anto Ravlić

Na festivalu je nastupilo 300 glazbenika iz Italije i Nizozemske. Danju su uživali kao obični turisti, a u predvečerje bi zaposjeli pozornicu s pogledom na more



CRIKVENICA Četiri dana Crikvenica je bila dom drugog izdanja Međunarodnog glazbenog festivala »Crikvenica« na kojem je nastupilo 300 članova folklornih skupina, limenih glazbi i zborova iz Italije i Nizozemske. Gostima iz inozemstva pridružili su se domaćini. Ženska klapa »Sv. Jelena« iz Dramlja, KUD-ovi »Antun Barac« iz Grižana, »Vatroslav Lisinski« iz Crikvenice i »Martin Matetić« iz Jadranova. Sudionici festivala prezentirali su narodne običaje, narodne nošnje te pjesme i plesove svoga kraja. Na drugom izdanju festivala nastupilo je 16 skupina. Glazbeni orkestar grada Ardea kod Rima i grada Fiuggi, nizozemski Gastel Smarlappenkoor, folklorne grupe San Pantaleo, Li Fainzar, Ampuriesu i Il Girasoli, Scalzi Di Cabras, duet Campanaro, muzički orkestar Castel Sant’Angelo. Danju su se glazbenici kupali, odmarali i odlazili na izlete, a predvečer bi postajali glazbenici.


  


Dogodine i Skandinavci


Predstavnik organizatora Jonn Kotterman oduševljen je ambijentom u Crikvenici. Nastupati na Trgu Stjepana Radića i gledati more je privilegij koji se može rijetko gdje naći, kaže Nizozemac sa španjolskom adresom. Bitno je naglasiti da festival ima i turističku komponentu, da svi sudionici plaćaju smještaj. Glazbenici ustvari idu na godišnji odmor na kojem uživaju kao klasični turisti, ali ne zaboravljaju na svoj hobi pa i sviraju dok odmaraju. I baš zbog toga im je bitno da nađu zajednički jezik sa lokalnim hotelijerom, ali i predstavnicima grada u kojem gostuju. Festivali slični crikveničkom održavaju se u Španjolskoj, Francuskoj i Turskoj. I sljedeće godine organizatori festivala namjeravaju doći u Crikvenicu, a među gostima bi se mogle naći i skandinavske grupe. Vrijeme je donekle diktiralo lokacije festivala. Nakon promenade koja je održana između oblaka kiše, prvi dan festivala se zbog lošeg vremena preselio u hotel »Omoriku«. Drugi dan se vrijeme osmjehnulo i sviralo se na Trgu Stjepana Radića.




   – Sve je predivno, a na vrijeme ne možemo utjecati, kaže Nizozemac kojem objašnjavamo ovogodišnje muke s vremenom.


   – Prošle godine je vrijeme bilo puno bolje, no ne brinite. I u Španjolskoj turisti kukaju kad je loše vrijeme. Bez obzira što im ponudili, turisti žele samo lijepo vrijeme, kaže Kotterman.


   Zadovoljstvo drugim izdanjem Međunarodnog glazbenog festivala »Crikvenica« nisu krili niti glazbenici iz grada Ardea kod Rima. Sviđa im se pozornica na Trgu Stjepana Radića smještena uz more, a veliki plus daju geografskom položaju Crikvenice. Sve je blizu za izlete, kažu Talijani.


  


Još dvije fešte


Koliko se crikveničkim gostima-glazbenicima svidjelo crikveničko glazbeno-turističko okruženje posvjedočio je trenutak s kraja koncerta. Glazbenici se nisu dali s bine pa se program nenadano produžio. Ipak je bilo ljepše svirati na otvorenom nego u hotelu.


   Organizatori Međunarodnoga glazbenoga festivala su Tour operator Ruga Travel Groups iz Španjolske te Tour Operator Maldiviaggi iz Italije. Suorganizatori su »Jadran« koji se pobrinuo za smještaj gostiju te TZ Grada Crikvenice čiji je zadatak bio organizacijske prirode. Pokrovitelj festivala je Grad Crikvenica.


   Do završetka ljetnog programa na Trgu Stjepana Radića preostaju još Dani liganja i festival cvijeća. Sve će opet ovisiti o vremenu koj će se možda nakon četiri mjeseca nestašluka ipak osmjehnuti. Barem za kraj.