Nema turizma bez bežičnog interneta

Crikvenica i Novi dobili devet novih wi-fi zona

Anto Ravlić

Oaze besplatnog interneta osvanule su na glavnoj crikveničkoj plaži, na kolodvoru, u Dramlju i u Selcu. U Novom su wi-fi zonama pokriveni Korzo, Krešimirova obala, Povile i Smokvica 



CRIKVENICA  Kako je očito postalo jasno da nema više ozbiljnog turizma bez interneta te ozbiljne turističke destinacije bez web kamera i posebno wi-fi zona, Crikvenica je odlučila proširiti wi-fi zone na području grada. Prve wi-fi zone niknule su na Trgu Stjepana Radića u Crikvenici i na Trgu palih boraca u Selcu. Odnedavno su dvije prve zone pojačane s još pet wi-fi oaza u kojima će turisti koristiti čari besplatnog interneta.


   Na popisu se nalaze Gradska plaža u Crikvenici, autobusni kolodvor u Crikvenici, obala (nasip) u Jadranovu, plaža Omorika u Dramlju te plaže Poli mora i Rokan u Selcu. U Gradu Crikvenici ističu da je besplatan pristup internetu na najfrekventnijim lokacijama postao standard i nužnost. Stoga se Grad Crikvenica prijavio na natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava iz programa poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama »Hotspot Croatia« koji je raspisalo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. Grad Crikvenica je dobio putem natječaja 30 tisuća kuna za pet novih zona te dodatnih 10.800 kuna za postavljanje wi-fi interpretacije u prostoru na glavnoj Gradskoj plaži. Vizualni identitet instalacije je standardiziran za sve korisnike programa i osmišljen kako bi se povećala uočljivost pristupne točke i stvorila nova turistička atrakcija u prostoru. Turisti instalaciju koriste za snimanje fotografija. Na instalaciji je postavljen QR kod koji turiste upućuje na web stranice turističke zajednice. Grad Crikvenica je dodao svojih 55 tisuća kuna kako bi zone zaživjele.



Koliko je internet nužan turistima i kakve su reakcije kad turisti vide da se nalaze u zoni besplatnog interneta?


   – Dobro reagiraju kad god dobiju mogućnost besplatnog pristupa internetu. Već sada razmišljamo o povećanju kapaciteta wi-fi zone, najavljuje direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić.    S logikom se najavljuje povećanje kapaciteta wi-fi zone jer je jasno da će »navala« na glavnoj crikveničkoj plaži koja u špicama ugosti i pet tisuća kupača opterećivati kapacitete mreže.    U planovima je postavljanje wi-fi zona na još nekoliko lokacija. Kod dizalice u Jadranovu, ispred hotela Varaždin u Selcu, u uvali Pazdehova, na tržnici i na Crnom molu. 


   – Vjerujemo da će nove lokacije besplatnog bežičnog interneta upotpuniti turističku ponudu našeg grada i podjednako razveseliti naše stanovnike i goste, rekao je gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina najavljujući daljnje proširivanje wi-fi zona.


   Direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić pojasnila je kriterije postavljanja zona besplatnog interneta.


   – Na Gradskoj plaži zato jer se radi o najposjećenijoj plaži na crikveničkoj rivijeri. Na autobusnom kolodvoru jer tamo mnogi turisti dolaze u prvi kontakt s gradom. Na plaži Omorika jer je to najposjećenija plaža u Dramlju, a po istim kriterijima su odabrane plaže u Selcu, objasnila je direktorica TZ Grada Crikvenice Marijana Biondić.  

  I Novi Vinodolski je uz pomoć Ministarstva turizma, koje je Novom poslalo gotovo 50 tisuća kuna, proširio svoje wi-fi zone. Na četiri postojeće zone, oko hotela Lišanj, rive i prostora oko vatrogasnog doma u Novom Vinodolskom te rive u Klenovici dodane su još četiri zone. Korzo Hrvatskih branitelja (Trg Ivana Mažuranića), Obala Petra Krešimira, Vrilo-Smokvica, Ulica Marijana Butkovića (lučica) u Povilama. Instalacija za snimanje inovativnih fotografija je postavljena na Trgu Ivana Mažuranića kako bi se promovirao Korzo hrvatskih branitelja, Trg Ivana Mažuranića i Turnac.


   Kad se podvuče crta, crikveničko-vinodolska rivijera nudi 15 wi-fi zona


Grad Crikvenica dobio je putem natječaja 30.000 kuna od Ministarstva turizma i još 10.800 kuna za postavljanje wi-fi interpretacije u prostoru, te dodao svojih 55 tisuća. Ministarstvo turizma pomoglo je i Novom vinodolskom s gotovo 50.000 kuna.