Završen Ribarski tjedan

Buzara od 200 kilograma dagnji planula u 600 porcija

Biljana Savić

Tradicionalni crveni »toć« napravili su Maja Dukeš, šefica kuhinje Kačjak plaža i Damir Katulić, šef kuhinje Hotela »Slaven«. Stranci su fotografirali i puno jeli, nitko nije žalio izdvojiti 25 kuna za porciju



CRIKVENICA » Buzara od čak 200 kilograma dagnji prekjučer je je zakuhana i do dugo u noć mirisala cijelom crikveničkom rivom, a 25 kuna za porciju nisu žalili izdvojiti ni domaći, a pogotovo ne strani turisti, koji su u čudu fotografirali čuvenu velu padelu Adriana Grževića, s nekim velikim crnim školjkama.


Stranci su puno fotografirali i puno jeli, teško je reći što su više radili, ali nećemo pogriješiti kažemo li da su jednako jeli i fotografirali. Pali su i »selfiji« uz velu padelu, koja je već postala nezaobilazna i za marunade, i za fritaje, pa tako i za pedoćade. Tako je 200 kilograma dagnji, odnosno oko 600 porcija pojedeno u manje od dva sata. A bilo ih je još puno koji su htjeli probati buzaru, no na kraju je čuvena vela padela ispala premala da bi sve znatiželjnike nahranila. Velim drvenim kuhačama miješali su dagnje i tradicionalni crveni »toć« napravili Maja Dukeš, šefica kuhinje Kačjak plaža i Damir Katulić, šef kuhinje Hotela »Slaven«.


Tradicija i zabava


– U veloj padeli se može pripremiti 500 do 600 porcija, ovisi što se sprema. Za buzaru je bolje raditi s 50 kilograma dagnji odjedanput, objasnio nam je Gržević, što znači da je vela padela četiri puta bila puna. I opet nije sve nahranila.




   Sve spomenuto najvažniji je dio završne, subotnje večeri 48. Ribarskog tjedna u Crikvenici, jedne od najstarijih manifestacija, koja se organizira još od 1966. godine. Sve je počelo jutarnjom jedriličarskom regatom krstaša, nastavilo se feštom od dagnji i zabavnim programom uz Tedija Spalata i grupu »Trend«, a zaokružilo velikim vatrometom točno u ponoć, koji je označio kraj 48. Ribarskog tjedna u Crikvenici koji je spojio ljubav prema moru, tradiciju i zabavu. Dakako da jučer nije bilo samo dagnji što ih je osigurao »Jadran« d.d. Crikvenica, mnogi su privatnici nudili lignje, plavice, orade, brancine, na žaru ili frigano, vino pivo i sokove i nije ni čudno da je teško bilo naći mjesto za stolom, pa se jelo i sjedeći na rivi ili plaži.


   Tijekom proteklog Ribarskog tjedna Crikveničani i njihovi gosti uživali su u mnogim zanimljivim programima, nastupima poznatih glazbenika, (Hari Rončević, Tedi Spalato, Vivien Galetta i Voljen Grbac, Grupa »Trend«, Tamburaški sastav »Baruffa« i drugi) te zabavnom programu »Studio 54«. Na otvaranju 48. Ribarskoga tjedna, 23. kolovoza, crikveničkim akvatorijem zaplovila je karavana turističkih brodova i počastila turiste vožnjom; domaćini su cijeloga tjedna pripremali i zanimljive radionice, a ribari ispričali zanimljive ribarske priče.


Gastro programi


Gurmani su, osim stalne ponude na »Cesti plave ribe«, koja jelovnike mnogih restorana na Rivijeri Crikvenica obogaćuje ukusnim specijalitetima od plave ribe, svakoga dana uživali u raznim gastro programima. Tako su se tijekom cijeloga tjedna održavale tematske večeri – Fešta od orade, Fešta od rupica, Fešta od plavica, Fešta od tune, Fešta od sitne plave ribe, Fešta od lignji i Fešta od dagnji.


   Organizator 48. Ribarskoga tjedna je Turistička zajednica Grada Crikvenice. Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Županijska lučka uprava Crikvenica, »Eko-Murvica«, Hyper dizajn, »Pavlomir« i »Ožujsko pivo«.