Očajni mještani Dragozetića upozoravaju

Cresko ovčarstvo pred izumiranjem!

Ira Cupać Marković



Ovčari svakodnevno na pašnjacima nalaze tek ostatke  stradalih janjaca, a ponekad ništa ni ne mogu pronaći, osim ovce koja  izgubljena bez janjca blejući luta pašnjakom


Ovčari su očajni, jer i dalje imaju goleme probleme u dokazivanju  šteta, stoga ih mnogi više ni ne prijavljuju, a to se zloupotrebljava i u  javnosti iznose podaci kako je šteta manje.


To nije istina, tvrde ovčari i  upozoravaju da je iz godine u godinu ovaca sve manje, pa šteta u konačnici neće ni biti, ali ne zato što su oni koji su trebali, problem riješili, nego zato što će ovčarstvo nestati, jer se ljudi ne mogu više nositi  s problemima.


Ovčari svakodnevno na pašnjacima nalaze tek ostatke  stradalih janjaca, a ponekad ništa ni ne mogu pronaći, osim ovce koja  izgubljena bez janjca blejući luta pašnjakom. Osim toga, kada pronađu  ostatak kože, krv ili slično u LD Orebica, koje je lovozakupnik, odnosno  koncesionar u lovištu Tramuntana, nerijetko ni to ne žele priznati kao  dokaz i kažu da je janje moglo stradati i na drugačiji način, a ne samo  od divlje svinje!


Uz to, od ove godine, iako je zakon na snazi od 2005.  godine, da bi dokazali štetu, ovčari sada moraju lovozakupniku priložiti  vlasnički, posjedovni list ili ugovor o zakupu terena na kojem se šteta  dogodila! Umjesto da središnje pitanje bude izlov i uklanjanje alohtone  divljači, jelena lopatara i divljih svinja, sada se ovčare stavlja u poziciju  da su oni krivi što ovce uzgajaju na tradicionalan način, na otočnim  pašnjacima, kako se to oduvijek činilo.


Da bi dokazali štetu, ovčari sada moraju lovozakupniku priložiti vlasnički, posjedovni  list ili ugovor o zakupu terena na kojem se šteta dogodila 





Temeljem koje dozvole i vlasničkog lista divlje svinje imaju pravo haračiti po našim pašnjacima,  rušiti gromače, uništavati nasade, pitaju se ovčari. 


Vijećnik Petar Miočić upozorava na nerealno prikazivanje šteta od  strane LD Orebica, budući po njihovoj evidenciji sada ukupna šteta na  janjcima i ovcama za područje cijele Tramuntane iznosi tri tisuće kuna,  odnosno osam komada. To naprosto ne može biti, jer je šteta višestruko veća i u samo za Dragozetiće prelazi 30 komada, kažu ovčari. 



Ivan Dešković ističe da lovci iz Istre neusporedivo agilniji od domaćih, pa su za vikend prije dva-tri tjedna na potezu Vodice-Merag, ustrijelili 27 divljih svinja od kojih je jedanaest ženki nosilo 58 mladih!  


Anamarija Grus podsjeća da je sadašnja gradska vlast u predizbornoj  kampanji pred crkvom u Dragozetićima obećala kako će po dolasku na  vlast organizirati 24-satna dežurstva i izlov, a od obećanih 24 sata  dežurstva nije se došlo ni na sat.