Austrijsko pismo upozorilo na enorman rast

Cijena veza u Opatiji povećana za šezdeset posto, nautičari odlaze!

Marina Kirigin

Nezadovoljni nautičari kažu da je ovim poskupljenjem cjenovna razlika između marine u Opatiji i marine u Ičićima nestala, bez obzira na nižu kvalitetu usluga u hotelskoj marini



OPATIJA  Cijena veza u marini hotela Admiral povećana je za šezdeset posto.


Veliki dio vlasnika brodova, čak više od 70 posto, zbog toga će napustiti marinu. Troškovi jednog veza po metru iznosili su 2.000 kuna, a nova cijena je 3.200 kuna.


To znači da za desetmetarski brod sada treba izdvojiti 32.000 kuna na godišnjoj razini, a dosad je cijena bila 20.000 kuna.




U prosjeku, povećanje je to od 60 posto – stoji u pismu pristiglom na adresu opatijskog dopisništva Novoga lista, a koje potpisuju austrijski korisnici marine. Pristiglo pismo na njemačkom jeziku sadržava i prijevod na hrvatskom, a između ostalog u njemu se kaže kako ovim povećanjem cijene veza više nema cjenovne razlike između marine Opatija u Ičićima i male marine hotela Admiral.


Luka visoke kategorije


– Uspoređujući kvalitetu usluge ove dvije marine, marina hotela Admiral bitno zaostaje za Ičićima. WC-i, tuševi, vez pri sjevernom vjetru (buri) nemiran, loša situacija oko parkiranja, loša kulinarska ponuda (taverna zatvorena), kao i najnovije povećanje cijene vezova dovest će do toga da će u kratkom vremenu marina postati prazna – stoji u pismu.


Iz Liburnia Riviera Hotela, inače vlasnika hotela Admiral i pripadajuće joj marine, potvrdili su rast cijene veza i istaknuli kako je cijena još uvijek niža od onih u njihovom susjedstvu.


– Marina hotela Admiral ne samo da je nautička luka visoke kategorije, već svojim smještajem u samom središtu Opatije, dakle na najatraktivnijem položaju vodeće turističke destinacije na Jadranu – zaslužuje primjerenu tržišnu valorizaciju.


Pored toga, to je jedna od rijetkih ili jedina marina na Jadranu gdje nautičari korisnici usluge marine mogu nesmetano koristiti vanjski bazen, dvije hotelske plaže uz samu marinu, parkirati vozilo u garaži hotela, koristiti wellness i fitness centar koji se nalazi u hotelu Admiral. Dakle, marina hotela Admiral nudi daleko više usluga i sadržaja od prosječnih privezišta ili marina.


Top destinacija


Cijenu vezova marine Admiral treba sagledati u kontekstu ponude i turističkog proizvoda koji nautičari uz plaćeni vez koriste praktički besplatno, a što ponudu naše marine čini jedinstvenom u širem okruženju. Stoga, poskupljenje vezova mi smatramo korekcijom cijena kojom se ponuda vrednuje onako kako i zaslužuje, te napokon korespondira uvjetima u samoj marini.


Neovisno o ovoj korekciji cijena, cijena veza u marini Admiral, ponavljamo, koja se nalazi u središtu Opatije (koliko još top destinacija na Mediteranu ima marinu u centru grada?) i koja ima jedinstvene sadržaje, još uvijek je niža od cijene vezova marine u prvom susjedstvu, što samo govori da je cijena veza u marini Admiral još uvijek ispod realne tržišne vrijednosti.


Cijenu vezova u marini smo zadržali ispod realne tržišne vrijednosti ponajprije vodeći računa o našim starim gostima – pisani je odgovor direktora razvoja i nabave LRH Roberta Ferlana.